Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 7°C Még több cikk.

Gyerekcsőszök és dizájnerek

Új szakokat indítana a szegedi egyetem, már csak az akkreditációra várnak. A képzések diplomát adnak a sport gazdasági oldalához, a kiadói munkához, a gazdasági matematikához, valamint a dizájntervezéshez és a gyerekcsőszködéshez is.
– Új szakok indításáról és néhány régóta meglévő szak képzési szerkezetének alapos átalakításáról döntött legutóbbi ülésén a Szegedi Tudományegyetem szenátusa. A új képzéseket 2007-től szeretné bevezetni az egyetem, ha megkapja a Magyar Akkreditációs Bizottság jóváhagyását – mondta Homor Géza, az egyetem oktatási igazgatója.
Hároméves nappali képzésben a tanárképző főiskolai karon lehetne tanulni sportszervező szakon, ami magába építi a korábbi testnevelés szak képzését, megtoldva megfelelő gazdaságtudományi ismeretekkel. Az itt végzett hallgatók a sportegyesületek, önkormányzati sportintézmények, tömegsportszervezetek gazdasági koordinálásában, adminisztrációjában vehetnének részt.

Okleveles bébiszitterek

A kétéves felsőfokú szakképzések köre a csecsemő- és kisgyermeknevelő-gondozóival bővülne: ide érettségi után lehet majd jelentkezni. Az erős gyakorlati képzéssel járó szak óvódai, bölcsödei elhelyezkedésre ad lehetőséget, de okleveles, jól képzett bébiszitterként, illetve rendőrségi családvédelmi szakemberként is találhatnak munkát az itt végzettek.

Kiadói szerkesztő szakirányú levelező képzésre főként bölcsészdiplomával – elsősorban kommunikáció, valamint magyar és történelem szakos bizonyítvánnyal – rendelkezőket várnak, akik egy év alatt megszereznék a kiadói tevékenységekkel kapcsolatos ismereteket. Az itt végzettek megtanulnák a profi szerkesztést, kiadvány-előkészítést, tördelést, honlapkészítést – így akár a könyvkiadás, akár az on-line vagy nyomtatott sajtó területén is jó eséllyel helyezkedhetnének el.
Többféle alapképzésből érkezve is elkezdhetik a hallgatók a kétéves biztosítási és pénzügyi matematika mesterszakot. Ez a szak teljesen egyedülálló lenne hazánkban, ami gazdaságtudományi alapképzésre – így a közgazdászira, közgazdász informatikusira –, illetve a matematika megfelelő szakirányaira – például a programozó matematikusira – épülne.

Művészetközvetítés képzési területen több alapszakot is elindítana az egyetem. Az eddigi komplex rajzszak megszűnne, képi ábrázolás és plasztikai ábrázolás alapszak váltaná föl. A későbbiekben tervezik a mozgóképkultúra és médiaismeret, valamint a környezetkultúra alapszak bevezetését is. Az előbbi az általános és középiskolákban évek óta kötelező tantárgy oktatóit és filmes szakembereket képezné, az utóbbi lakberendezést, környezetalakítást, dizájntervezést oktatna, de innen kerülhetnének ki a jövő várostervezői is, ha a kellő műszaki diplomát is megszerzik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csillogó, villogó járműcsodák Szegeden

Szombattól hétfőig csodajárgányok randevúznak Szegeden, a Mars téren. Az autók szerelmesei a világ… Tovább olvasom