Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Gyerekekkel gyűjtik a kukákból az alumíniumot

Szeged - Lopják a szemetet – pedig a kukába dobott szelektív hulladék a környezetgazdáké, nem szabad préda. Az illetékes cég szelektív hulladékból származó bevétele csökkenti az emberek szemétszállítási költségeit.
Magyarországon évente közel egymilliárd alumíniumdobozt és mintegy 1,5 milliárd PET-palackot hoznak forgalomba. Ezeknek azonban csak kis hányadát gyűjtik vissza, alig pár százalékát dolgozzák fel újra. Pedig a szelektíven gyűjtött szemét érték: az egyik hipermarket levásárolható blokk formájában 5 forintot fizet az ötösével visszaváltott műanyag PET-palackokért, valamint 10 forintot ad az alumínium italosdobozokért.

Kié a kukába dobott szemét? Szolnokon a szelektív gyűjtő tartalmát bárki elviheti: a városi ügyészség szerint a hulladék nem képvisel értéket. Pécsen ugyanez lopásnak számít, büntetésre számíthat, aki kipakolja a konténereket.

Egyre többen fosztogatják a szelektív gyűjtőket Szegeden is – megkárosítva a hulladékkezelő céget, áttételesen pedig a szemétdíjfizetőket. – A fogyasztó fizet a szolgáltatásért, a szelektív hulladékból származó bevétel csökkenti a szemétszállítás költségeit – mondta a közrádiónak Sárosi Eszter, a Hulladékhasznosítók Országos Egyesületének elnöke.

Ami a szelektív gyűjtőben van, az már a környezetgazdák tulajdona. Illusztráció: Karnok Csaba
Ami a szelektív gyűjtőben van, az már a környezetgazdák tulajdona. Illusztráció: Karnok Csaba

Szegeden a pécsihez hasonló a helyzet. – A szelektív hulladékgyűjtők a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. tulajdonai, mi telepítettük, mi ürítjük őket. A feliratozott gyűjtőszigetek nem „gazdátlanok" – fogalmazott Makrai László, a cég ügyvezetője. A másodlagos nyersanyagokból származó bevételt az üzemeltetésre fordítják. – Szegeden az a divat, hogy az alumíniumra, visszaváltható üvegre specializálódott csoportok a földbe süllyesztett szelektív gyűjtőkből kiskorúak segítségével szedik ki az újrahasznosítható kólás-, sörösüvegeket. Családi házas övezetekben a sárga zsákokat pedig felvágják, kiöntik, majd a számukra értéktelen szemetet hátrahagyva újraválogatják a szelektív hulladékot: mindkét esetben megkárosítják a szemétszállításért fizető embereket – nyomatékosított. Amikor kidobjuk a hulladékot, tulajdonjogát a nonprofit kft.-re ruházzuk át, így a szelektív gyűjtők kipakolása „tulajdon elleni szabálysértés".

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. TMA 2012. január 25. 22:56
  „Jobb ha Makrai marad a szúnyogirtásnál.
  A jog azért mégiscsak egy szakma, nem biztos hogy elég hozzá akár a Kht-nál akár a Fideszben betöltött magas méltóság.
  Ritka butaságokat beszél össze-vissza”
 • 36. anatole 2012. január 25. 19:24
  „Tehát, a szemét már törvény. Fura. Söt, tulajdon elleni szabálysértés. Ha eldobom a tulajdonomat az utcán akkor büntetnek engemet. Na de hab a tortán. Ha nem fizetem a szemetet bíróság majd foglalás-- ha nem fizetem ki a büntetést. A magyar elavult törvény igazi kaland egy tudatlan emberkének, mint nekem, csak esetleg a mérgelődés marad.
  Olvasom, " megkárosítják a szemétszállításért fizető emberek. " Hogyan is van ez............" A másodlagos nyersanyagból származó bevételt.".. Akkor ez jogtalan haszonszerzés ami nem esik adó alá. Ügyvéd ismerősöm vigyorgott a hulladék szállító cég ökörségén. vagyis jobban járt volna ha csendben marad mert egy esetleges pert elveszt és valóban szemétség végett vesztene.
  Anatole Hongrois
  Deutschland.”
 • 35. anuvuk 2012. január 25. 18:24
  „"Medve" barát fém konténereket, minden típusú szelektált anyaghoz!!!!!
  Befele igen, ki semmi!!!!”
 • 34. giy 2012. január 25. 16:18
  „Épp ma szedegette ki itt a csillag téri szelektívből a visszaváltható üvegeket egy hajléktalan. Nem irigylem tőle. Hozzáfért, de eltartott neki egy darabig. Kár, hogy a napokban itt valaki előszeretettel leműtötte a feliratot a szelektívről. Láthatóan letörte, vandálkodott. Most majd kezdődik az, hogy az emberek elkezdenek mindenfélét beledobálni (legalábbis a hanyagok) és majd eztán ömlesztve lesz ez is :-(”
 • 33. istvang58 2012. január 25. 12:55
  „A hulladékban sok pénz van, és ezt tudják is azok akik szelektíve gyüjtetik a hulladékot INGYEN !.
  Bemesélik, hogy a környezetvédelem milyen fontos, közbe összegyüjtetik veled INGYEN a PET palackot, aludobozt, hogy Ők az ingyen gyüjtött alapanyagot felhasználják (ujra hasznosítsák), vagy eladják.
  Te szerencsétlen válogatod nekik Ingyen, Ők meg a terepjáróból röhögnek.
  Hadd vigyék a guberások !!!”
 • 32. jozko 2012. január 24. 22:44
  „Lackó50:

  Nehéz lehet ilyen nagy szívvel élni, mint a tiéd.
  Kiváltképpen, ha tényleg nem bort iszol, miközben vizet prédikálsz.”
 • 31. info 2012. január 24. 22:08
  „Szóval a mai napon történt, beállok a parkolóba a konténer mellé mert nem volt máshol hely.Elmentem a dolgaimat intézni, jövök vissza állnék ki, látom rááll az autómra egy micubici-s fazon, gondoltam a fölmosónyelet dobja be a konténerbe de neeem, hozzáfogott turkálni a konténerbe.Dudálok, szólok szépen legyen szíves odébb állni szeretnék kimenni a parkolóból-mire a ...... nem bírsz várni. Na ezért kell őket sajnálni.”
 • 30. Lackó50 2012. január 24. 22:06
  „"a szelektív gyűjtők kipakolása ,,tulajdon elleni szabálysértés"." Hááát ezen lehetne kicsit vitatkozni, hogy kinek mihez van joga és kinek mi az ami a tulajdonát képezi. Még el nem szállította a telepére, addig szabadon van. Nem őrzi senki. A kukákat minden háznak meg kell venni, tehát az nem a "nonprofit kft" tulajdonát képezi! "A szelektív hulladékgyűjtők a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. tulajdonai, mi telepítettük, mi ürítjük őket." Ez igaz, de a bevételükből bőven futja ilyen tárolókat kiépíteni és ezeknek nem az a célja, hogy egy "NONPROFIT" kft nyereséget termeljen belőle. Akkor már nem "nonprofit" én átvizsgálnám azt is, hogy arányban áll-e a szolgáltatásuk a beszedett díjakkal. Én se örülök annak, ha kiborítják a kukákat és a guberálók ott hagyják a szemetet, de valószínűnek tartom, hogy nem politikusok, egyetemi tanárok, dolgozó emberek guberálnak a kukákban. Akik már arra a kis pénzre rá vannak szorulva, azoknak egy szalmaszál ebben a világban. A létfenntartásuk biztosításáért meg is fogják tenni a jövőben is, mert nekik a büntetés semmit nem jelent (ez vonatkozik azokra is akik koldulnak az utcán) NEM ÖRÜLÖK HA ILYET LÁTOK, de megértem, hogy valamilyen szinten az életben maradásukért teszik. Pénzük nincs, hogy a büntit kifizessék és marad a börtön. Az meg nem riasztja, mert ott legalább meleg van és még enni is kap naponta háromszor. Nem büntetésekkel lehet ezt megszüntetni, hanem a körülményeket kell emberhez méltónak kialakítani. Akik annyira tiltakoznak, nem tudom, hogy mit szólnának, ha ezeknek azt a kis lehetőséget is kiveszik a kezéből és jobb híján még dolgozni mennek, ezek a perifériára szorultak az ő lakásukat látogatnák meg, mert kicsit snassz dolog a XXI. században EURÓPA közepén az utcán éhen halni.”
 • 29. Zsoltee0716 2012. január 24. 21:54
  „Azért az utcára "kidobott" bezsákoltból lehet kivenni egy párat, mivel a papír nem kell így az maradna csak benne.”
 • 28. cruiser 2012. január 24. 21:03
  „Kb. 30 éves nálam erősebb, jó kötésű ember vitte a dobozokat a...-ba. Kértem jöjjön el lakásfelújításhoz sittet lehordani az emeletről. Lesz pacal, sör, 3.000.-Ft fél napra. Nem mondta, hogy az én anyámat, csak annyit, hogy nem ér rá.
  <moderálva>”
 • 27. attilamet 2012. január 24. 19:52
  „Sütti!
  Hiszed vagy nem vannak olyanok akik ha nem gyűjthetnék és adnák le a multinál akkor nem tudná fizetni számláit. Jómagam elég rég óta látom, a nagy tételben (kb. 2 m3 PET palack) érkezők naponta akár 4-5-ször is fordulnak, havi szinten pedig cca. 20-40 ezer közötti összeget lehet összeguberálni. Ez egy 30-40 ezer Ft-os fizetségű közmunka mellett jelentős bevételi forrásnak tekinthető.”
 • 26. nátha 2012. január 24. 17:43
  „Nálunk még egyszer sem vágták ki a sárga zsákot az alu dobozt meg a zöld hulladékgyűjtő mellé teszem szatyorban. Valamiből nekik is meg kell élni.”
 • 25. Agáta 2012. január 24. 17:07
  „1./ A több, mint 8%-os díjemelést megtiltotta a kormány az év végén, határozat született rá. Tehát az ilyen magas díjat jogtalanul szedi be a Környezetgazdálkodás, újra kell számolniuk a díjat.
  2./ Számtalanszor, több fórumon szóltam a fémhulladék felvásárlásának megtiltásáról. Ha a Környezetgazdálkodás gyűjthetné be csak (ellenértéket nem fizetve), és a feldolgozó iparnak ő értékesíthetné, az tényleg csökkenthetné a szemétdíjat, ugyanakkor nem lenne oka senkinek arra, hogy a pénz reményében kábeleket, szobrokat stb.-t lopjon el.
  3./ nincsenek rekeszek a kukásautókban, egyszer pont vittem a szelektívet, amikor ott volt egy kukásautó. Szólt az egyik dolgozó, hogy ha tele van a műanyagos (az szokott általában), nyugodtan dobjam a műa. szemetet a papírosba, mert úgyis szétválogatják.”
 • 24. Sütti 2012. január 24. 16:40
  „5Ft-ot (vagy 25?) adnak 5 PET palackért?? Könyörgöm mire lehet ezzel menni? Egész álló nap kukázva talán(!) megvan egy étkezés ára. Ha ezt az időt a "tisztelt" kukázók valami "értelmes" munka keresésével (és végzésével) töltenék akkor talán többre mennének. De szerintem alapvetően nem ebből él senki, "csak" jövedelemkiegészítés gyanánt teszi, aki teszi. Szóval úgy gondolom, hogy a sz@rból csinált arany, nagy része csak az italforgalmazók kasszájában landol, akik ugye (elvileg) adóznak utána...”
 • 23. macs 2012. január 24. 15:43
  „Én úgy hallottam, hogy a kukás autó belül rekeszekre van osztva, így a különféle tárolók tartalma belül is elkülönül.
  Tényleg igy van?”
 • 22. faragocs1@t-online.hu 2012. január 24. 15:42
  „A begyűjtött szelktív hulladék költségcsökkentő hatását nem nagyon érezzük /több mint 8% volt a megszavazott áremelés!/A szemétdíjat heti 1x-i ürítésre számolják ki,a kukánkat 2 hetente csak azért tesszük ki,hogy ne rothadjon tovább a szemét.De hetente fizetünk.A papirt,műanyagot,izzót,stb.szelektíven gyűjtve leadjuk a muktiknál,ételmaradék gyakorlatilag nincs,okosan főzünk,több kutya és macska pedig besegít.Egyre kevesebb a szemetünk,de egyre többet fizetünk.A sárga zsákot reggel 6-ig ki kell tenni,hogy másikat kapjunk,elszállítva este 5-6 között van.Kisebb kukát nem igényelhetünk,az őszi faleveles időszak kivételével nemlétező szolgáltatásért fizetünk.Bár sztem bűn a falevelet a kommunnális szemét közé tenni,ha a karácsonyfát el lehet külön vinni,ősszel 2-3 hétig a kerti hulladékot is így kellene.Az átalánydíjas szolgáltatások ideje lejárt.”
 • 21. xene@freemail.hu 2012. január 24. 14:50
  „6. igazságkereső 2012.01.24. 08:30
  Gondolom nincs elég kukás-autó, amely külön-külön tudná gyűjteni az üeveget, papírt és a műanyagot....
  Nálunk is sárga zsákos gyűjtés van, amibe minden fajta szelektív hulladékot lehet dobni, aztán majd az üzemükben szétválogatják azt a munkások...

  Ez a guberálás nem is volna probléma, de mikor látom, hogy a szelektíves zsákot széttépik, s száll széjjel a szemét, meg amikor a kukából mellé öntik a szemetet, kicsit elpattan az emberben a húr. Ha normálisan kukáznának, nem volna bajom, de így.....
  Na, meg így, ha széttépik a zsákokat, nem sok értelme van a szelektív hulladék-gyűjtésnek...

  "egyik hipermarket levásárolható blokk formájában 5 forintot fizet az ötösével visszaváltott műanyag PET-palackokért"
  Ez csak részben igaz....nem mindegyik PET-palackot veszik vissza abban a bizonyos hipermarketben, csak amit ők is árusítanak...szerintem ez egy elég nagy kitolás....
  Az üvegekkel is ez a helyzet...nem viszik vissza mindegyik boros üveget....stb. Mintha nem volna mindegy milyen....”
 • 20. TMA 2012. január 24. 14:18
  „"Örömmel tapasztalom" hogy újabb, - a Polgári Magyarországot alapvetően veszélyeztető, - ellenséget sikerült találnunk.
  A közterekre szorult hajléktalanok után, itt vannak a guberálók. Akik súlyos (10-100- 1000) milliókkal károsítják az egyébként a polgárok érdekében áldozatosan dolgozó KHT-t.
  (Érdekes, Makrai mennyire felkészültnek tűnik e kérdés jogi vonatkozásában, ellentétben a szemétdíj ügyben.)
  Alig várom már, hogy a Közgyűlés a maga bölcsességével, - akár a leterhelt Országgyűlést megelőzve, - alkosson a koldusrendelethez hasonló- csak annál jóval szigorúbb - szellemiségű helyi rendeletet.
  <moderálva>”
 • 19. szentmiki 2012. január 24. 13:09
  „papika56, mert az juttatta ide őket, ugye?”
 • 18. Francois 2012. január 24. 13:08
  „Meglepő, de én úgy látom hogy a környékünkön, a volt szemétszállító emberei szedik össze!”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenhat határsértő Csongrád megyében

Csongrád megye - Tizenhat határsértő tervét hiúsították meg a Csongrád megyei határőrök a hétvégén. Tovább olvasom