Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Gyerekfitnesz és nagyitorna Szegeden

Szeged - Gyerekeknek és idősebbeknek szólnak a Junior Kangoo és a Nagyitorna elnevezésű órák az egyik szegedi fitneszstúdióban.
Miért ne élveznék a gyerekek is, ha a felnőttek igen? – válaszolta meg egy újabb kérdéssel Szöginé Ménesi Mariann aerobikedző azt a kérdést, hogy honnan jött az ötlet a gyerekfitneszhez. – A gyerekek mozgásigénye nincs kielégítve manapság, nagyon fontos, hogy ezt megfelelően hajtsuk végre, emellett az új Kangoo Junior óra ízületkímélő, fejleszti a ritmusérzéket, az egyensúlyérzéket és egy közösségi program is.

Szöginé Ménesi Mariann Szegeden az egyetlen olyan edző, aki gyerekekkel és idősebbekkel is foglalkozik. Az utóbbiakkal a Nagyitorna nevű órákon edz már két éve. Fizikálisan ők nem olyanok, mint a fiatalok – van, aki magas vérnyomással küszködik, van, akinek ízületi problémái vannak –, ezért egy könnyű átmozgató tornát alkalmaznak. Ha az emberek a nyugdíj korába lépnek, teljesen megváltozik az életritmusuk, és természetesen ekkor is nagyon fontos a fittség megőrzése. 55-75 éves korú hölgyek járnak ide, az órákon először gyógytornával kezdik, a végén pedig nyújtanak, lazítanak. – Általában 12-13 emberrel foglalkozom egy órán, ami azért jó, mert mindenkire egyenként oda tudok figyelni. A neveket is megtanultam már, számomra fontos, hogy személyes legyen a viszonyom a mozogni vágyókkal – magyarázta Szöginé Ménesi Mariann.

Kangoo-znak a gyerekek Szöginé Ménesi Mariann óráján. Fotó: Segesvári Csaba
Kangoo-znak a gyerekek Szöginé Ménesi Mariann óráján. Fotó: Segesvári Csaba

A Nagyitornával ellentétben a Junior Kangoo egy teljesen új óra: májustól látogathatják a gyerekek. Vannak olyanok, akik rendszeresen járnak, velük már fel is lépett Szöginé Ménesi Mariann a szegedi Egészségfesztiválon. Azt mondja, hogy mindig vannak újabb vendégeink is – főleg most, hogy kitört a vakáció –, ami megnehezíti a továbbhaladást, mivel meg kell tanítani őket a cipő használatára.

A Kangoo-cipő olyan, mint egy görkorcsolya, az alján azonban egy mandula alakú rugó van, amiben viszonylag nehéz lenne járni, de ezen a foglalkozáson ugrálnak benne. A felnőtt Kangoo-tól annyiban különbözik, hogy jobban odafigyel az edző az ugrálókra, mivel náluk könnyen beszorulhat a levegő. A kisebbek a korlát mellett csinálják a gyakorlatokat, nehogy elessenek. A jól ismert: „oldalra elhajlunk" sem így szerepel, hanem egy mesés hasonlattal él a tanár: „fúj a szél, és mi vagyunk a fa törzse, ami hajladozik a viharban".

A gyerekfitnesz a 6-12 éveseket célozza meg, de volt már 5 éves is, és voltak bizony tinédzserek is. Ők azért próbálták ki a Junior Kangoo-t, mert még sohasem volt a lábukon ilyen különleges cipő, és nem tudták, hogyan bírnák a normál felnőtt edzést. Itt is a családias hangulatot szeretné megteremteni Szöginé Ménesi Mariann, 8-10 fő vesz részt egy órán.

A gyerekek önbizalmának is jót tesz az óra, mivel valakinek mindig előre kell állnia, és csinálnia a gyakorlatot, miután az edző már megmutatta, hogy mi a feladat. – Volt olyan lány, aki alig és rosszul mozgott az edzés alatt, viszont amikor kiállítottam a csoport elé, összeszedte magát, rá sem lehetett ismerni. Mindig vonakodnak, de érzem, hogy mégis meg akarják mutatni magukat. Ezt ki kell hozni belőlük – tette hozzá.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsírleadás vasgolyóval

Szeged - A kettlebell egy tradicionális orosz vassúlyzó, amely kiválóan megfelel mind az erőnlét… Tovább olvasom