Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Gyerekkatonák a military táborban

Algyő - Egy hétig próbálhatták ki a fiatalok a katonaélet minden szépségét és keservét az Algyői Szabadidőközpontban.
– Figyelem, rangidős! Mit kell ilyenkor mondani? – mászott be Csiszer István szakaszparancsnok az Algyői Szabadidőközpont katonai sátrába. – Fel, vigyázz, elöljáró! – hangzott egyszerre tizenöt fiatal szájából a válasz. A szabadidőparkban egyhetes military tábort rendeztek olyan fiataloknak, akik érdeklődnek a katonaélet iránt. A táborban a résztvevők semmilyen elektronikus eszközt nem használhattak, a telefonálás is csak az utolsó napon volt lehetséges.

– Otthon hagytam a mobilomat, és egyáltalán nem hiányzott a számítógép sem. Csak néhány közeli barátomnak mondtam el, hogy egy hétig minden formában elérhetetlen leszek – magyarázta Krizsán Lajos. A 15 éves kisteleki fiú önszántából próbálta ki a katonaéletet. – Hivatásos katona szeretnék lenni. Most ballagtam, a középiskolát a szentesi Zsoldos Ferenc középiskola katonai osztályában kezdem. Ez a tábor jó felkészülés volt az iskolára – mondta vigyázzállásban a fiú. Amikor mondtuk neki, hogy nem muszáj végig ebben a mozdulatban beszélnie, elmosolyodott, és lazább testtartásra váltott. Csiszer István szakaszparancsnok az 5 nap alatt valóban beléjük nevelte a katonás fegyelmet.

Csiszer István szakaszparancsnok 5 nap alatt a fiatalokba nevelte a katonás fegyelmet. Fotó: Frank Yvette
Csiszer István szakaszparancsnok 5 nap alatt a fiatalokba nevelte a katonás fegyelmet.
Fotó: Frank Yvette

A játék fegyverek mellett

a szabadidőközpont gyepén számos igazi katonai teherautót, tankot és egy harci repülőt is testközelből megcsodálhattak a kiskatonák. A szakasz Csiszer István vezetésével lapunk előtt is számot adott a tábor ideje alatt elsajátított tudásból: vezényszóra kúsztak-másztak, hátráltak, tisztelegtek, és céloztak fegyvereikkel. A tábor olyan jól sikerült, hogy a szervezők jövőre újra megrendezik.

A tizenöt militarista az éjszakákat egyetlen nagy katonai sátorban töltötte tábori matracokon. Igazi katonaélet uralkodott az ágyak mellett: szinte mindenütt megkezdett vagy kibontatlan sertésmájkonzervet láttunk. – Nem volt zavaró egy sátorban aludni a többiekkel, osztálykiránduláshoz hasonlított. Legjobban az erdőben való gyakorlatozás tetszett. A csapatban két lány is volt, akik semmivel sem gyengébbek a fiúknál. A nőknek is van helyük a seregben – mondta.

A military tábor egyik legfiatalabb résztvevője a 12 esztendős hódmezővásárhelyi Tóth Csaba volt, akit a szakaszparancsnok „Válaszoljon őszintén, ne mondjon semmit" felszólítással bocsátott rendelkezésünkre. A szőke hajú kisfiú a tábor végére az őrvezető pozícióig küzdötte fel magát. – Nekem is az erdei harc volt a kedvencem. Mentünk a bokrok között, amikor a vezetőink eldobtak egy fadarabot. Ekkor a játékfegyverünkkel a hang irányába kellett céloznunk. Egyedül az éjszakai riadóval volt baj. A szakaszvezető szinte minden este álmunkból riasztott fel minket. Nevelőapám hivatásos katona volt, megtetszett nekem ez az élet. A terepszínű öltözetünket magunknak kellett hozni: van, ami a nevelőapámé volt, a zöld ing pedig a tatámé – mesélte.

Olvasóink írták

 • 18. Negyvenhatos 2013. augusztus 06. 19:20
  „Üdvözlöm az olvasókat! Én lennék a "szakaszparancsnok", alias Hadnagyúr!
  Először is megköszönném a gyevi önkormányzat pozitív és ösztönző hozzáállását, illetve a tartalékos és civil segítők áldozatos munkáját. Nélkülük aligha lett volna ilyen sikeres ez a tábor
  Dícséret illeti az egész szakaszt, a pénteki zárógyakorlatra egy igazi csapat állt össze, mindenki megtalálta a helyét benne. A kapuk jövőre is nyitva állnak az ifjú "vitézek" előtt. És most néhány hozzáfűznivaló:
  Jó lett volna több képet is látni, például a harcászati bemutatóról vagy a tűzoltóversenyről is.
  Krizsán tizedes végül törzsőrmesterként szerelt le, Tóth Csabát pedig már szakaszvezetőként érte a táborzárás. Volt aki honvéd maradt, de aki odatette magát és helyt állt a hét során, általában megkapta a megérdemelt előléptetést.
  Az újságíró nem volt katona, nem tudhatta, hogy a rendfokozat nem pozíció, de még csak nem is rang, továbbá abból a néhány kusza tőmondatból, amit a noteszébe jegyzett, nem csodálom, hogy ilyen meseszerű elemekkel bővült a cikk, hogy "ne mondjon semmit". Természetesen a "hadititkok" kifecsegéséről szólt az utóbbi :)”
 • 17. info 2013. augusztus 05. 16:45
  „16. sajtkukac 2013.08.05. 09:19 -baj van a szövegértéseddel! ha ennyien lettek volna evezős táborban az akkor is tábor! vissza az iskolába! Nem az a címe, hogy 6 főből áll a tábor! Ha publikusabb lett volna sokkal többen jelentkeznek, mert vannak kíváncsi fiatalok akik szeretnének betekintést nyerni ebbe a világba.”
 • 16. sajtkukac 2013. augusztus 05. 09:19
  „Ez a 6 egész kiccsávó volt a tábor? Pff.....”
 • 15. info 2013. augusztus 04. 19:19
  „8. lepkehalo 2013.08.03. 17:12 -Ugyan már ,az ilyen még arra sem lenne képes-szájhős! Nem mindenki a kondi terembe jár , hogy többnek látsszon mint ami! Akik voltak katonák azok legalább tudják mit jelent amiről beszélnek- de az ilyen........föl sem állhat mellettük.Aki másfél évet volt illetve mondja, hogy elvettek tőle másfél évet-azok után szaladtak az anyucik, hogy van-e kispárnája a kisfiának!-hehe, hogy ne feküdjön emeletes ágyon mert legurul véletlenül! na ezeknek kellene jól bemutatni a katonaságot, hogy tudja mit jelent katonának lenni!”
 • 14. Arius 2013. augusztus 04. 15:05
  „"alkoholista komcsi tisztek" meg "hazaárulók" - ezt miért kell már itt is? Semmi mást nem tudsz, csak püffögni feleslegesen. Komolyan mondom, neked még egy jóléti állam se tetszene, mert nem tudsz kit a szádra venni meg állandóan hibát keresni mindenbe! Igazi magyar vagy!
  Akármennyire is bosszantott, hogy szívattak az öregek, utólag csak röhögök rajta, és ugyanúgy végig csinálnám!
  A sorkatonaság kell(ene).

  "őrvezető pozíció" - anyám borogass! RENDFOKOZAT, nem pozíció, tisztelt agyonművelt tudósító! :)”
 • 13. Smerdis 2013. augusztus 04. 14:47
  „és hogy mutatták be az igazi katonaéletet? mindenki legjobb barátját szétrobbantották a szeme láttára? vagy napalmtól összeégett gyerekek hullái között sétálhattak? mert ez a katonaság lényege,a háború, az öldöklés. a többi marhaság.”
 • 12. nobody13 2013. augusztus 04. 06:47
  „Nálunk a karatetábor volt anno ilyen "durva" :-D Erdőben, egy váltás ruhával, teljesen nomád életmód, még az éjszakai ébresztések is megvoltak, akkor futás... Vasszigor. Kötelezővé tennék legalább egy ilyen fegyelem-tábort 18 éves korig.”
 • 11. tol 2013. augusztus 03. 23:47
  „te vagy a barátom, Lacusch! ( meg a druszám)”
 • 10. Lacusch69 2013. augusztus 03. 20:39
  „9. Akkor is a hazádat szolgáltad. Én is. Meg még nagyon sokan mások is.”
 • 9. HAJDÚKFOKOSA 2013. augusztus 03. 18:04
  „és a hazám kiké volt akkor???? a hazámat nem ugy kellene szolgálnom hogy alkoholista komcsi tisztek ugráltatnak és végig kellett nézni, hogy játssza egy haza árulo komcsi tiszt fölöttünk az Istent”
 • 8. lepkehalo 2013. augusztus 03. 17:12
  „6. HAJDÚKFOKOSA
  Nem az elvtársakat szolgáltad, hanem a hazádat.”
 • 7. placcs 2013. augusztus 03. 16:56
  „Aki nem volt katona, nem férfi. Ezt minden nő így gondolja.”
 • 6. HAJDÚKFOKOSA 2013. augusztus 03. 15:30
  „töllem másfél évet vettek el a magyar komunista hadsereg a nagy semmire, szolgáltam az elvtársakat fujjjjjjjjjjjj”
 • 5. mattil 2013. augusztus 03. 13:32
  „vmagdi 2013.08.03. 12:01
  Majd egyszzer hallgasd meg két férfi beszélgetését akkor amikor kiderül, hogy mindketten voltak sorkatonák. ;-)”
 • 4. tol 2013. augusztus 03. 13:23
  „és hát, én buta, az úttörömozgalmat el is felejtettem. Mi van helyette? Cserkészet? Tragikus röhej!!!!”
 • 3. tol 2013. augusztus 03. 13:16
  „a szövetkezeti rendszer felrúgása mellett a katonaság tönkretétele volt az újkori magyar történelem két döbbenetes hibája. Derék szervezés ez a tábor, de cseppben a tengernyi magyar ugar.”
 • 2. dblaci 2013. augusztus 03. 12:29
  „Elismerésem a szervezésért!”
 • 1. vmagdi 2013. augusztus 03. 12:01
  „a katonaélet minden szépségét.... öt példát szeretnék erről leírva látni. Kiss Gábor Gergő tudhat valamit amit mi nem, kérem ossza meg velünk. Előre is köszönjük :)))))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Versenyben a természetfilmek

A versenyfilmek vetítésével tegnap elkezdődött a Csodakút nemzetközi természetfilm-fesztivál az észak-bácskai Magyarkanizsán. Tovább olvasom