Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Gyerekkatonának nem játék az egyenruha

Szeged - Tizenéves fiatalok vállalják önként a katonaélet nehézségeit a Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület soraiban: parancsra esznek, könnyítenek magukon, menetelnek. És bűnhődnek is, ha nem tartják be a közösség szabályait.
Tizenéves, önkéntes gyermekkatonák menetelnek teljes felszerelésben a Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület kiképzőtáboraiban, vagy állnak órák hosszat esőben és fagyban a történelmi megemlékezések alkalmával. A cél, hogy testközelből élhessék át az 1848/49-es forradalom és szabadságharc időszakát, és elsajátítsák a katonaélet adta értékeket: a civil szervezet immár 17 éve nevel újabb és újabb generációkat becsületre, kitartásra és hazaszeretetre. Az évente megtartott kiképzőtáborokban az ifjak megtapasztalhatják a katonaélet kőkemény világát.

– Nem teszünk különbséget felnőtt és gyerek között. A fiataloktól ugyanazt várjuk el, mint idősebb társaiktól. Megtanulják, milyen öltözete és felszerelése volt a szabadságharc katonáinak, milyen vezényszavaknak engedelmeskedtek. Katonai alapkiképzést kapnak, hadtörténeti és földrajzi oktatást. Számukra él a történelem. Sátrat építenek, tábortüzet raknak, vágott szappannal, folyóban mossák a ruháikat, és olykor kimerítő menetgyakorlatokon vesznek részt – mesélte Vass László hagyományőrző alezredes.

Akadnak, akik nem bírják

A kiképzés teljesítéséhez elengedhetetlen a jó fizikum. A korhű menetfelszerelés 10-15 kilós, senki kedvéért nem csökkentik a terhet. – Vagy összeszedik magukat, vagy ha nem bírja valaki, elmondjuk, hogy még szalonnáznia kell pár évet ahhoz, hogy közénk tartozhasson – fogalmazott az alezredes. A hagyományőrzők országszerte részt vesznek megemlékezéseken. – Márciusban Erdélyben még mínusz 10 fok van, ott a gyerekeknek is bírniuk kell a hideget – mondta Vass László. Elmesélte: volt, hogy az újoncoknak órákig kellett állniuk a napon.

– A szülők látták, és meglepődve kérdezték, hogy mit csinálnak a gyerekek. Mondtam: állnak a napon, megnézem, elájulnak-e. Drasztikusnak tűnhet, de nyáron, 40 fokban adott esetben órákon keresztül állnak egy-egy ünnepségen – mondta. Sok szülőt visszariasztanak a kemény viszonyok, azonban Vass László szerint a gyerekek alig várják, hogy elmenjenek az anyukák és apukák, és társaikkal belevághassanak egy-egy új kalandba.

Fegyelmet, alázatot tanulnak

– Olyan alapvető értékeket tanulnak nálunk, mint a fegyelem, az alázat és a tisztesség, melyek a hétköznapi életben is hasznos erények, és melyek a mai fiatalok nagy részéből sajnos hiányoznak – fogalmazott Bolgár József tüzér alezredes. Vass László hozzátette: a hagyományőrzőknél nincs pardon.

– Ha indulunk valahova, megvan, hogy kinek, mikor, hol kell állnia. Ha pontatlan, kezdődik a futtatás: lassan haladok az autóval, és a gyerek teljes menetfelszerelésben fut mellettem. Legközelebb biztosan nem fog késni – fogalmazott az egyesületi elnök. Akkor esznek, és akkor könnyítenek magukon az ifjú katonák, amikor parancsot kapnak.
 
Degi Tamás 14 évesen csatlakozott az alakulathoz. A döntés megváltoztatta az életét. Fotó: Segesvári Csaba
Degi Tamás 14 évesen csatlakozott az alakulathoz. A döntés megváltoztatta az életét. Fotó: Segesvári Csaba

– Szoktam mondani, ha nem kell, akkor is kimégy és szellőzteted. Hiszen ha egy megemlékezésen állunk a sorban, onnan nem lehet kilépni, marad a bakancsba eresztés, és majd kiszárad – mondta mosolyogva Vass László, akinek tapasztalatai alapján a gyerekek hazaviszik a táborokban tanultakat. – Mikor hazaérkezünk, a szülők tapasztalják leginkább a változást: hogy a gyerek megadja a tiszteletet, rendet rak maga körül, mert a hagyományőrző katona nem csak a programok alatt köteles tartania magát alapvető értékeinkhez – fogalmazott.

Nem játék az egyenruha

A fiatalok büszkék egyenruhájukra az elnök szerint, mely nem játék vagy jelmez a számukra, hanem kitüntetés, és komoly erényeket képvisel. Olykor a felnőtteknél is szigorúbban tartják a hagyományőrzők alapértékeit. – Történt, hogy a gyerekek közül néhányan loptak. Csínytevés volt, de kiderült. Tőlünk, felnőttektől talán kaphattak volna még esélyt, de a társaikra hagytuk, hogy eldöntsék sorsukat. Rögtön ki is zárták őket a közösségből. Elmondták: nem tűrhetnek maguk között tolvajokat – mesélte Vass László.

Degi Tamás 2007-ben, 14 évesen csatlakozott a hagyományőrzőkhöz. És az egyesület megváltoztatta életét. – Nagyon rossz magaviseletű gyerek voltam, a hagyományőrző közösségben rengeteget javultam. Vass Laci bácsinak sikerült megzaboláznia, amiért mindig hálás leszek neki, édesapámként tisztelem – mesélte a napjainkban őrvezetői ranggal rendelkező fiatal, aki nem tagadja, hogy a hagyományőrző gyerekek élete megerőltető.

– Emlékszem, egy Széchenyi téri megemlékezésen álltunk teljes felszerelésben, és olyan meleg volt, hogy úgy éreztem, ég a beton a talpam alatt. Körbenéztem és rádöbbentem, hogy a többiek is ezt állják ki, nem panaszkodnak, úgyhogy én is tűrtem – mesélte Degi Tamás, aki elmondta: minden nehézség ellenére megéri az egyesülethez tartozni.

– Hazaszeretetre neveltek, számtalan helyre eljutottam, és úgy éreztem, tartozom valahova, igazi barátokra leltem. Elvárták, de meg is adták a tiszteletet, és biztosították számomra egy olyan élet alapjait, mely a becsületen, a kitartáson és a tisztességen alapul. Minden mai fiatalra ráférne hasonló tapasztalat – fogalmazott az őrvezető.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepeld világsztárral a Valentin-napot!

Ünnepeld világsztárral a Valentin-napot!
Énekeljen a világhírű tenor, Paul Potts a nyári randevútokon - ha A bolygó hollandira szóló jegyekkel leped meg szerelmed, most a Hungiba is ingyen mehettek. (X) Tovább olvasom