Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Gyerekkel mennek a ''dolgozóba''

Január 1-jétől gyes mellett is vállalhatnak munkát a szülők. A szegedi városi bölcsődékben már most is telt ház van, a várólista hosszú. Bővítést egyelőre nem terveznek, és a fizetős szolgáltatás is marad. Könnyítés a dolgozni akaró szülőnek: a gyerekek egyéves koruk után időbeli korlátozás nélkül elhelyezhetők a bölcsődében.
A szegedi Siha közi bölcsőde játszóházában óránként 200 forintért foglalkoznak a gyerekekkel. Illusztráció: Karnok Csaba
– A szegedi önkormányzat tizenöt bölcsődéjének összesen 812 férőhelyére jelenleg 1021 gyerek jár. Az idei várólista hosszú, 160-an szeretnének bejutni – ellenőrizte a létszámot a bölcsődék igazgatója, Lihóczkyné Láng Ildikó. Tavaszra még legalább harminc-negyven gyerek várható. Akad, aki őszre csak „bebiztosítja" magát, de sokan valóban hely hiány miatt maradnak ki. Folyamatosan érdeklődnek a szülők az intézményekben az új törvény biztosította lehetőségekről. Január 1-jétől ugyanis bővült a gyes melletti munkavégzés lehetősége: a szülő a gyermek egyéves koráig továbbra sem folytathat kereső tevékenységet, a gyermek egyéves kora után azonban akár – az eddigi négy helyett – napi nyolc órában is dolgozhat. Folyósítják számára a gyest, miközben munkajövedelmet is szerezhet. Számukra még egy könnyítés: a gyerekek egyéves koruk után időbeli korlátozás nélkül elhelyezhetők a bölcsődében.

Fizetve vagy térítés nélkül

Szegeden 4400 háromévesnél fiatalabb gyerek él, közülük most minden negyedik, azaz 1021 jár bölcsődébe. Az ellátás ingyenes, az ebédért a szülők térítést fizetnek, ez januártól drágult: 195 forint helyett 225 naponta. A Siha közi játszóházban 80 gyerekre felügyelnek óránként 200 forintért, ebédet 400-ért adnak.

A zsúfoltság miatt Géza kislányát csak protekcióval vették föl a Vedres utcai bölcsődébe. A délelőttöt a gyerek a bölcsiben tölti, onnan ebédelni viszi át magához a nagymama, és vele marad, amíg a szülők dolgoznak. Az édesapa úgy látja, a szabály változásával valószínűleg egész napra otthagynák a kislányt a bölcsődében, nem terhelnék az idős nagyszülőket. Az intézményekben pedig ezzel még tovább növekszik a létszám, az önkormányzat mégsem tervez férőhelybővítést vagy nevelői létszámfejlesztést. Novkov Veszelinka, a szegedi önkormányzat szociális, családvédelmi és egészségügyi irodájának vezetője elmondta: egyelőre a jelenlegi kapacitást igyekeznek optimálisan kihasználni, ami – a közgyűlés következő döntése szerint várhatóan – a csoportok létszámemelését jelenti. Fejlesztésekről később határoznak.

– A telt házat nem érzékeljük, a számok nagyobb a zsúfoltságot sejtetnek. Hároméves kor alatt sok kicsi betegeskedik, ezért rendszeresen hiányzik – erősítette meg az bölcsődék igazgatója. – Természetesen erre nem alapozhatunk, a várólistán szereplők száma pedig egyre emelkedik. Több gyerekre számítunk, ha a nyitvatartási idő alatt reggel fél 6-tól este fél 6-ig maradhatnak, és mind a két szülő munkába megy.

A helyhiány miatt került szóba, hogy a Siha közi bölcsőde fizetős játszóházát megszüntetik. Felszabadult volna a hely, de végül mégis marad az önkormányzati bölcsőde térítéses fele. – Délelőttönként hordom oda a kicsit. Óránként 200 forintba kerül a felügyelet, 400 az ebéd, ha kérem. Higiénikus családias környezetben korosztályuknak megfelelő játékok között szokhatják meg a közösséget. Mi ügyintézünk, tapasztalatot cserélünk – mesélte egy közelben lakó anyuka. – Ragaszkodunk a fizetős csoporthoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonhat év után letöröltek egy szegedi utcát a térképről

Huszonhat évig szerepelt Szeged utcanévjegyzékében és térképén a Garat utca, ahová hivatalosan senki… Tovább olvasom