Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Gyermekes családok – kenyérkereső nélkül

A munkanélküliek számán vitáznak a választásra voksolókat toborzó pártok, miközben a szakemberek a fogalmak jelentésén kapnak hajba. De a mórahalmi L. családot (az apát és felnőtt gyerekeit), vagy a makói P.-nét és férjét nem ez érdekli, hanem az, hogy mikor lesz már kenyérkereső munkája – legalább egyiküknek.
A számok ridegek. Csongrád megyében a múlt év első három negyedévében 13 ezer 200 munkanélküliről és 158 ezer 400 foglalkoztatottról tudott a statisztika. A múlt év első három negyedéve alapján a munkanélküliségi ráta az ország egészében 7,3, Csongrádban meg 7,7, miközben a környéken ennél is rosszabb a helyzet, hiszen e szám Bács-Kiskun megyében és Békésben is 8,6 körül mozog. Ugyanakkor a regisztrált munkanélküliek száma az előző évhez viszonyítva nálunk az országos (10) és a két szomszéd megye (8-9) átlagához képest is jobban nőtt – közel 14 százalékkal.

Emberi dráma

Ahány munkanélküli, annyi emberi dráma. Különösen az utóbbi időben, mikor egyre több az olyan család, ahol egyetlen kenyérkereső sincs. Például a makói P.-né és férje hat éve alkalmi munkákból, segélyekből és a gyermekük utáni juttatásokból tengődik. Pedig a környezetük jobb sorsra érdemes házaspárként ismeri e törekvő cigány családot. Nemcsak azért, mert Makó nem romák lakta városrészében csinosítgatják kicsi házukat, vagy mert igazodnak a szomszédokhoz, hanem azért is, mert az asszony a szakmájában dolgozott – a gyermekük megszületéséig. Azt tervezte, ahogy felcseperedik a kicsi, visszamegy munkahelyére férfiruha-készítőnek, de a lánykáról kiderült, állandó orvosi kezelésre is szorul, s annyira beteg, hogy az anyja nem hagyhatja magára. Az asszony kieső keresetét a férj nem képes pótolni, mert régóta munkanélküli. Hiába is keres, nem talál munkát, mert szakmája nincs. Próbálkozott „közhasznúval", „kék könyves" alkalmi munkával, de a kereslet és a kereset kevés.

– Havonta 45 ezer forint a gyerek betegsége miatti emelt családi pótlék, amihez 15-20 ezer forintot teszünk alkalmi munkából, ha éppen adódik – magyarázza Hajni. A fiatalasszony az anyósáéktól és az öccsétől kap némi kölcsönt, amikor a kislányát orvoshoz, budapesti kezelésre kell vinnie. Ha teljesülhetne három kívánsága, akkor elsőként egészséget kérne a gyerekének. Mert ha legalább ő dolgozhatna, nem szegénységben tengődnének, hanem boldogulhatnának az életben.

Rátában mérve

Munkanélkülinek (állástalannak) hívunk mindenkit, aki egy adott időpontban képes és akar is dolgozni, mégsem talál munkát. A közgazdaságtan megfogalmazása szerint a munkanélküliek és a foglalkoztatottak, vagyis a munkaerő piacán jelen lévők együttesen alkotják a munkaerő-állományt. A munkanélküliségi ráta nem más, mint a munkanélküliek számának és a munkaerő-állománynak a hányadosa, százalékos formában kifejezve.

Három ok


A munkanélküli létnek három fő oka lehet – írja az állást keresőknek az egyik internetes portálon Kiss István pszichológus, életvezetési tanácsadó. Egyrészt a foglalkoztatás struktúrája változhat meg, a piaci változások következtében a cégnek nem lesz szüksége bizonyos tudással rendelkező munkavállalóra, így leépít. A másik ok, amikor egyszerűen nincs álláslehetőség abban a szektorban, ezt abszolút munkanélküliségnek nevezzük. A harmadik forma a fikciós munkanélküliség, amikor a munkavállaló feladja munkáját, mert váltásra készül, ám új munkahelyet még nem talált magának.

Egyik kategóriába se tartozik az a mórahalmi család, melyet nevezzünk L.-nek. Nem szívesen beszélnek helyzetükről. De a tények beszédesek: az apa és három felnőtt gyereke is munkanélküli. Az apa még csak-csak talál magának hasznos elfoglaltságot a ház körül, a földeken, de a fiatalok számára ez átmeneti megoldásnak is kevés. Hiába tanultak szakmát, elhelyezkedni, s a generációs munkanélküliség csapdájából szabadulni képtelenek. Csúsznak lefelé.

A fázisok

A gyásszal rokonítható az állásvesztés – jelenti ki a pszichológus. Az állástalan a tagadás, a harag, a depresszió és a beletörődés fázisait éli át. Aktív álláskeresési fázisában erről a mélypontról indul lassan felfelé hangulati görbéje. A tapasztalatok alapján azonban már hat hónapos sikertelen pályázás egyre mélyülő apátia felé sodorhatja az álláskeresőt és ebből a gödörből nagyon nehéz kijönni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Használt mobilok

Továbbra is vevők a használt mobilokra a szegediek, noha az utóbbi években jelentősen esett az új… Tovább olvasom