Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Gyermekgyógyászati műszerre gyűjtenek

Hatmilliós műszer beszerzésére gyűjt a Szegedi Gyermekszívek Gyógyulásáért Alapítvány. A berendezés a szegedi gyermekklinikán növelné a kis betegek gyógyulási esélyeit, használatával fájdalmas beavatkozások kerülhetők el.
Az INVOS nevű, úgynevezett optikai spektroszkópiás műszerre gyűjtenek szegedi civilek, hogy a hatmilliós berendezést megvásárolhassák a gyermekklinikának. A Szegedi Gyermekszívek Gyógyulásáért Alapítvány hárommillió forinttal támogatja a műszerbeszerzést – a többit adakozásból és egy jótékonysági borárverés bevételéből szeretnék megszerezni.

Borárverés és támogatók

A Vörös és Fehér Borház által szervezett borárverést május 18-án, pénteken délután 3 órától, a Tisza Szálló tükörtermében tartják. Az INVOS megvásárlásához a Konzervatív Kör százezer forinttal járul hozzá, és a Lyons, illetve a Rotary Club is jelezte már támogatási szándékát. A napokban kap levelet a száz legnagyobb szegedi adózó is, akiktől szintén segítséget remélnek.

Az emberi szervek oxigéntelítettségét azonnal mérni képes műszerrel anélkül vizsgálhatók a koraszülöttek és csecsemők, hogy ahhoz meg kellene őket szúrni, vagy valamilyen eszközt kellene a testükbe vezetni. Az agy, a szív, a máj és a vese fölé helyezve a műszer infravörös fénnyel dolgozó érzékelőit, sokkal gyorsabban, és külön műtéti beavatkozás nélkül ítélhető meg ezen szervek oxigénellátása, illetve az oxigénszint változása.

Az INVOS-nak nagy hasznát vennék a gyermeksebészek, főként szív- vagy egyéb, nagy vérveszteséggel járó műtéteknél. Mivel megkönnyíti az orvosok munkáját, növeli a műtétek biztonságát is, így elkerülhetőek a szövődmények, a kicsik gyógyulási esélyei pedig jelentősen javulnak. A műszer – gyorsaságának, hatékonyságának köszönhetően – fontos szerepet töltene be a gyermekintenzív, koraszülött és újszülött osztályokon is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A front éreztette hatását a szegedi közgyűlésen

A hirtelen jött meleg rányomta bélyegét tegnap a szegedi városi közgyűlésre, mert bár voltak… Tovább olvasom