Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Gyermekmeghallgatókat a rendőrségekre!

Szeged - Minden rendőr-főkapitányságnak gyermekmeghallgató szobát kell kialakítani 2014-ig jelentette be Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes. Csongrád megyében már 3 kapitányságon működik ilyen helyiség.
2014. január 1-jéig minden rendőr-főkapitányságnak ki kell alakítania legalább egy olyan helyiséget, amelyben a gyermekeket életkori sajátosságaiknak megfelelő körülmények között lehet meghallgatni elszenvedett sérelmükről – közölte Navracsics Tibor. A miniszterelnök-helyettes rámutatott: tavaly 15 ezer bűncselekményt követtek el gyermek- és fiatalkorúakkal szemben.

Csongrád megyében 6 éve hozták létre az első ilyen helyiséget a Szegedi Rendőrkapitányság földszintjén. Később Makón és Kisteleken is kialakítottak gyerekmeghallgatókat, ahol általában szexuális, erőszakos bűncselekmények áldozatait próbálják itt megnyitni a szakemberek. – A kihallgatást felveszik, hogy a gyerekeknek később ne kelljen újra és újra átélniük az őket ért borzalmakat. Az általuk elmondottakat a nyomozási bíró így is fel tudja használni a tárgyaláson – mondta Fehér Árpád vizsgálati osztályvezető.

A rendőrök a beszélgetést csak a gyerekmeghallgatót elválasztó másik teremből követhetik végig: a szobába a gyerekeken kívül csak a nyomozási bírák, ügyészek, szakértők és pszichológusok léphetnek be. – Ha a gyerek belefeledkezik a játékba vagy a rajzolásba, egy bűncselekménnyel kapcsolatban önkéntelenül is olyan dolgokat tárhat fel, amit egy felnőtteknek kialakított kihallgatóban biztos nem tenne meg – mesélte Fehér Árpád. A gyerekmeghallgatókban havonta 2-3 kisgyerekkel foglalkoznak a szakemberek. A CSMRFK lehetőségeihez mérten a jövőben újabb gyermekmeghallgatók kialakítását tervezi a megyében.

Olvasóink írták

  • 2. a_szamoán 2011. november 22. 14:00
    „,, A háború: béke
    a szabadság: szolgaság
    a tudatlanság: erő"”
  • 1. deszkás 2011. november 22. 12:08
    „Szóval idejutottunk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mondják meg önök, mennyit költenek karácsonyra!

Egy felmérés szerint idén átlagosan 34.800 forintot tervezünk költeni karácsonyi ajándékokra. Mi a helyzet a delmagyar.hu olvasóival? Egyperces kérdőív. Tovább olvasom