Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Gyermekmodellek koreográfiák, kifutók

Kemény, ugyanakkor varázslatos a modellek élete. Sok fiatal ábrándozik arról, hogy egyszer híres manöken lesz. Megkerestük a város legfiatalabb modelljeit: vajon mi vonzza őket?
Erdődi Réka és Horváth Dorina már kész profi. Fotó: Frank Yvette
A négy és fél éves Erdődi Réka és a tízéves Horváth Dorina már „öreg róka" a szakmában. A szegedi EzerArc Divatstúdió gyermekmodelljei tucatnyi fellépésen vannak túl. Dorina tavaly végzett a manökeniskolában, Réka azonban – kiskorúsága miatt – csak fellépni jár. Az iskolát – mint azt Győzőné Gál Anikótól, a divatstúdió vezetőjétől megtudom – hatévesen lehet elkezdeni. A lányok profin pózolnak a kamerába, egész ruhatárat hoztak magukkal erre az alkalomra. Dorinán látszik az iskolában eltöltött idő, a testtartása bizonyos gyakorlottságról árulkodik.

Minta a televízióban

– Szerettem volna megtudni, milyen a modellek világa. Az összes szegedi divatbemutatón ott voltam, és amikor az egyik után bemondták, hogy lehet jelentkezni, kihasználtam a lehetőséget – meséli Dorina. Édesanyja szerint a lánya – színpadra termett. – Már egészen pici kora óta figyelte a televízióban a ruhabemutatókat, és utánozta a modellek mozgását. Ha pedig színpadra kerül, úgy kell onnan leszedni – mondja Horváth Lajosné, Dorina édesanyja. Rékát anyukája, Vajda Gabriella ismertette meg a kifutóval, ugyanis ő a modellstúdió fodrásza, már tizenhat éve a divatszakmában dolgozik. Egyből meglátta Rékában a szunnyadó tehetséget. – Ha hatéves lesz, biztosan beíratom a manökeniskolába. Réka egyelőre még a nagyobbak kezét fogva sétál ki a színpadra, de ezt hihetetlen természetességgel teszi – mondja Vajda Gabriella.

Dorina, a divatdiktátor

Vajon korai-e ilyen fiatalon elkezdeni ezt a szakmát? Vajda Gabriella szerint a mai fiatalok nagyon fejletlen izomzatúak. Ezen is segít a manökenképző. Divattörténet, arcápolás, sminkelés, etikett, protokoll, testbeszéd, mozgáskultúra, színpadi tánc – egy jó modellnek mindezzel tisztában kell lenni. – Ha elmennek egy válogatásra vagy egy állásinterjúra, ezek a dolgok mind a hasznukra válnak majd – mondja Győzőné Gál Anikó, az iskola vezetője.

Dorinát elsősorban a sminkelés fogta meg. Kedvenc modellje ugyan nincsen, de a divatlapokat rendszeresen fellapozza. – Azt nézem meg, milyen a fotómodell arca, hogy van kisminkelve. Elgondolom: hogyan nézhet ki nélküle. Ha pedig nem tetszik, fogok egy filctollat, festek neki pár pluszszempillát és kirúzsozom a száját. Amikor egyszínű szoknyát visel, kockákat rajzolok rá – mondja Dorina. A Gedói Általános Iskola művészeti osztályába járó kislány szeretne híres modell lenni, de sminkeléssel, divattal is szívesen foglalkozna.

Erre jó esélye van: osztályfőnöke szerint ő az osztály divatdiktátora. És ahogy egy jó divatdiktátorhoz illik, Dorina minden reggel legalább tizenöt perccel korábban kel társainál, ugyanis legalább ennyi idő kell, hogy eldöntse, aznap melyik ruháját veszi fel. Édesanyját is ellátja tanácsokkal. – Ha találó a kritika, bárkitől elfogadja az ember. Neki ehhez jó szeme van. Na meg a drága dolgokhoz is – mondja mosolyogva édesanyja. Réka – ha éppen nem a kifutón mutatja be a négy és fél évesek legújabb divatkollekcióját – rollerezni, biciklizni, számítógépezni, Barbie babázni és görkorcsolyázni szeret.

Befutni a kifutón

Az iskola növendékei, ahogy Gál Anikó fogalmazott, táncos divatshow-kon mutathatják meg tehetségüket. A modellek nem csak fel-alá sétálnak a színpadon – minden bemutatóhoz koreográfiát tanulnak. – A ruhákhoz készítem a mozgáskompozíciót – mondja Gál Anikó. – Modelljeink élvezik ezt, és úgy gondolom, a jó hangulat a lényeg. Aki nagyon tehetséges, annak megpróbálják egyengetni az útját, és fővárosi divattervezők figyelmébe ajánlani. Több modelljük fellépett már Nárai Tamás divatbemutatóin is.

Talán a két kislány is eljut oda, bár szüleik szerint nem ez a végcél. – Csinálják addig, amíg szeretik – mondják. De milyennek is kell lennie egy jó modellnek? – Lehessen szépen sminkelni. Legyen szép a színpadon – osztja meg véleményét velünk Dorina.

Ugye milyen egyszerű?

Kiss Gábor Gergő

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Október végére új cége lehet a városnak

A szegedi önkormányzat saját cégén keresztül többségi tulajdont szerezhet a megyei… Tovább olvasom