Délmagyar logó

2017. 06. 22. csütörtök - Paulina 18°C | 33°C Még több cikk.

Gyermekvédelmi kedvezmény Erzsébet-utalványban

Csongrád megye - A korábbi tervhez képest a gyedet, gyest és a családi pótlékot változatlanul pénzben fizeti az állam. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt viszont kötelező lesz Erzsébet-utalványban adni. A szociális segélyről az önkormányzatok döntenek.
A gyest, a gyedet és a családi pótlékot továbbra is pénzben kapják az érintett családok; 77 ezer Csongrád megyei gyerek ellátása tehát ebben nem változik. Így döntött a szaktárca, miután a kormány március végi határozatának megfelelően megnézte, melyik szociális juttatást előnyösebb Erzsébet-utalvánnyal kifizetni. A szociális támogatások pénzbeli helyett természetbeni folyósítását a kormány azzal indokolta, hogy visszaszorítható vele az uzsora, és hatékonyabban, célzottabban lehet vele támogatni a rászorulókat.

Csak Erzsébet-utalvánnyal lehet kifizetni ezután a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt, amelyet az önkormányzatok folyósítanak a családoknak a gyermekek után, évente két alkalommal. Az összege alkalmanként és gyermekenként 5800 forint. Szegeden iskolakezdéshez augusztusban és karácsony előtt, novemberben 2475 család kap ilyen segítséget.
Gyermekvédelmi kedvezmény Erzsébet-utalványban

Választhat az önkormányzat, hogy a rendszeres szociális segély egy részét, 5000 forintot Erzsébet-utalványban adja-e – ez akkor lehetséges, ha a segély összege több mint 10 ezer forint. Megírtuk: Szegeden februárban 104,4 millió forintot fizettek ki a rászorulóknak lakásfenntartási támogatás, átmeneti segély, foglalkozást helyettesítő támogatás és rendszeres szociális segély címén.

Megyei helyzet

Csongrádon februárban több mint 7 millió, Szentesen több mint 16 millió, Vásárhelyen több mint 29 millió forint, márciusban Makón 6,2 millió forint szociális segélyt osztott szét az önkormányzat. Mind a négy önkormányzat azt mondja: megvárja a törvényt, és annak megfelelően jár el. Gyermekvédelmi kedvezményre idén Makón 1001 gyerek jogosult, tavaly Csongrádon 1182, Szentesen 1525, Vásárhelyen 2954 gyermeket támogattak. Ezt a juttatást legközelebb már kötelező Erzsébet-utalványban adni.  

Kérdésünkre, hogy javasolják-e a szociális segélyek jegyes kifizetését, Botka László polgármester úgy fogalmazott: „A legnagyobb baj, hogy a város 30 százalékkal kevesebb pénzt kap a központi költségvetésből szociális segélyezésre, mint 2010-ben. Közben azt tapasztaljuk, hogy egyre többen szorulnak rá rendszeresen vagy átmenetileg a támogatásra. Nemcsak a tartós munkanélküliek, hanem azok a családok is szorult helyzetbe kerülnek, ahol a szülők dolgoznak. Én elvből nem támogatok semmiféle korlátozást. Szociális segélyt egy közösség annak ad, aki olyan élethelyzetbe kerül, hogy szüksége van rá. Megalázó dolognak tartom, és a legteljesebb mértékben elutasítom, ha valaki gyámság alá akarja helyezni az ilyen embereket azzal, hogy korlátozza a segítség felhasználását. Beleillik a Fidesz-kormány politikájába, hogy nem segíteni akar, hanem a nehéz helyzetbe kerülőket kárhoztatja a sorsuk miatt".

A 3000 lelket számláló Ruzsán 175 gyerek után kapnak majd a családok Erzsébet-utalványt. 2,9 millió forint szociális segélyt fizetett ki az önkormányzat februárban, az összeg átváltásáról Sánta Gizella polgármester azt mondta: nem javasolja a képviselő-testületnek. Azért, mert náluk nincs elég elfogadóhely, ráadásul a jegynek is van kezelési költsége, és azoknak, akik az élelmiszert megtermelik maguknak, téli csizmát venni ugyanolyan fontos.

Olvasóink írták

 • 4. ERNŐKEDAF 2012. április 29. 21:49
  „Szeged város önkormányzatát is a böske utalvánnyal kellene finanszírozni.... vagy az államadósságra is jó gyógyír lehetne.”
 • 3. X_Y 2012. április 29. 12:07
  „2. gombika

  Nyugi, az iskolában nem, de lesz aki 80%-os árfolyamon "megveszi" tőled a böskét...Kicsit kevesebb kaja jut a gyereknek, majd havonta csak 3 hétre tudod befizetni. Aki csóró az ne szaporodjon - ez a mostani kúrmányprogram.”
 • 2. gombika 2012. április 29. 06:40
  „És majd ha fizetni szeretném belőle a gyermekem ebédjét (mert Én erre vettem igénybe),akkor vigyem az utalványt az iskolába ebédbefizetéskor?
  El is fogadják majd tőlem????
  Mert erről szól a "fáma"!!!!”
 • 1. istvang58 2012. április 29. 06:27
  „10-15 %-kal olcsóbban eladjuk az utalványt és irány a kocsma!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Villamos-balesetek: Milliós kárt okoznak a figyelmetlen autósok

Pár nap alatt kétszer szenvedett balesetet villamos Szegeden. Védett pályán haladt – az autósok ezt figyelmen kívül hagyták. Évente tízmilliós károkkal számol az SZKT. Tovább olvasom