Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Gyermekvédelmi központ készül Alsóvároson

Szeged - Saját tulajdonú ingatlanhoz jutott decemberben az ÁGOTA Alapítvány és a Szeged–csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója. Az alsóvárosi, Alföldi utcai épületegyüttesben játszóház, képzési központ és könyvtár is helyet kap a tervek szerint, előbb azonban fel kell újítani nagyjából 50 millió forintból. Várják az adományokat.
– Az ÁGOTA Gyermekvédelmi Közösségi Centrumot szeretnénk létrehozni aszegedi Alföldi utca és a Rákóczi utca sarkán lévő ingatlanegyüttesben, amelynek felújításához január 1-jétől jótékonysági programsorozatot indítottunk. Közel 50 millió forint szükséges a rekonstrukcióra, ezt száz egységre bontottuk, egy egység 500 ezer forintnak felel meg – beszélt terveikről Kothencz János. Az ÁGOTA vezetője és a Szeged–csanádi Egyházmegye gyermek- és ifjúságvédelmi főigazgatója elmondta, a közel 300 négyzetméteres épület két, egymásba nyíló egységből áll. Tavaly december 10-én írták alá az adásvételi szerződést: az ÁGOTA Alapítvány és a Szeged–csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója társtulajdonosok, az alapítvány a többségi tulajdonos.

Mint megírtuk, többek között az egyházmegye, Kiss-Rigó László megyés püspök és Schmitt Pál volt köztársasági elnök segítségének köszönhetően sikerült megvásárolniuk az ingatlant. – Természetes módon nem is annyira a pénz a fő szempont, hanem az, amire költenénk. Vállalkozások, kivitelezők felajánlásait is várjuk a program sikeréhez. Többek között a burkolás, az elöregedett tetőszerkezet felújítása és az elektromos hálózat, illetve a fűtésrendszer korszerűsítése a legfontosabb feladat – tájékoztatott Kothencz János. Abban reménykedik, hogy amennyiben az idén hatékony a jótékonysági programsorozat, akkor az év végén vagy a jövő év elején megnyithatják kapuikat. A Tótkomlósi Önkormányzat például már félmillió forinttal – egy jótékonysági rendezvény bevételével – támogatta a felújítást.

Kothenz János a felújításra váró ingatlanegyüttes előtt. Sok feladatot kellene ellátnia. Fotó: Karnok Csaba
Kothenz János a felújításra váró ingatlanegyüttes előtt. Sok feladatot kellene ellátnia.
Fotó: Karnok Csaba

– Egyrészt az ÁGOTA játszóháza működik majd az épületben. A gyermekek elkallódásának megelőzését, adott esetben megakadályozását célzó játszóház programunkat jól ismeri Szeged, hiszen már 13 éve működik különböző filmklubok, kézműves-foglalkozások, iskolai korrepetitor-tanoda formájában. A játszóház mellett a gyermekvédelmi szakellátásba került fiatalokkal foglalkozó alapítványi kollégák tudatos felkészítése is ott fog zajlani. Az állami gondozott gyermekek érzés- és életállapotbeli jellemzőinek tisztázása, illetve a hatékonyabb segítségnyújtás biztosítását célzó pedagógiai programunk megvalósítása szintén a megújult ingatlanban történik a tervek szerint. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató nevelőszülőinek, illetve befogadó szülői hivatásvállalását magukénak érző munkatársainak lenne ez a közösségi központja. Olyan galériakönyvtárat is szeretnénk létrehozni, amelynek a közel 11 ezer kötetes, nemrég vásárolt könyvállománya már rendelkezésünkre áll – fogalmazott.

Kinőtték a tarjáni játszóházat
Az ÁGOTA tarjáni játszóháza a költözésig továbbra is óriási látogatottsággal működik – tudtuk meg Kothencz Jánostól, aki szerint az új ingatlan mellett szól, hogy a jelenlegi, 200 négyzetméteres épületet kinőtték, és a fenntartása is egyre inkább gondot okoz. Ráadásul nem a saját tulajdonuk, de túl drága ahhoz, hogy megvásárolják. Amíg átköltöztetik a játszóházat, úgynevezett mobil játszóházi programrendszerrel állnak elő Szegeden, iskolákkal, közösségekkel és civilszervezetekkel együttműködve.

Olvasóink írták

 • 6. NP1 2013. január 04. 08:03
  „kiss.juli70 2013.01.03. 14:29
  ".. bontani kellett volna... és újat építeni!" - így van.
  Be tudtam azonosítani a két épületet - simán le kellene dózerolni.”
 • 5. delgadopapa 2013. január 03. 21:08
  „minden gyerek számára ugyanúgy elérhető lesz a játszóház. Épp ideje volt, h találjanak egy ingatlant, ahol az összes áldásos tevékenységükkel elférnek. Isten segítse őket, hajrá ÁGOTA!”
 • 4. paprikáskrumpli 2013. január 03. 18:30
  „nem a sarkon van, ha jól értem akkor két különböző helyen van két épület.
  az egyik a Rákoczi utcán van közös udvarral a Roma Tanodával.
  A roma gyerekek majd tanakodhatnak hogy a két hely közül melyikbe menjenek... :)”
 • 3. deszkás 2013. január 03. 17:12
  „Ez már nem a Juhász úr "felségterülete". Itt már jól viselkednek a gyerekek,nem úgy Tápén. (várom az anyázásokat-köszönöm)”
 • 2. kiss.juli70 2013. január 03. 14:29
  „jó business a felújítás, lehet bontani kellett volna... és újat építeni!

  Ott működik a roma önkormányzat tanodája is, egyik üti a másikat.

  Szegény tarjáni gettógyerekek hogy mennek el alsóvárosig???”
 • 1. NP1 2013. január 03. 11:18
  „"Az ÁGOTA Gyermekvédelmi Közösségi Centrumot szeretnénk létrehozni aszegedi Alföldi utca és a Rákóczi utca sarkán lévő ingatlanegyüttesben,.." ---- háát? Azon a sarkon van egy kocsma, egy gyógyszertár, egy ablakos üzem és egy magánház. Ezek közül melyikben?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zökkenőmentesen indult az ügyintézés a járási hivatalban

Zökkenőmentesen indult tegnap az ügyfélfogadás a szegedi járási hivatalban, ahonnan április 1-jéig kell kiköltöznie az önkormányzat szociális irodájának. Tovább olvasom