Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Gyilkos elmék Magyarországon

Szeged - Magyarország sorozatgyilkosairól írt könyvet Faragó Ottó bűnügyi újságíró. Szomorú tapasztalat: az elmúlt 8 évben a sorozatgyilkosságok száma megduplázódott hazánkban. A könyvbe 4 Csongrád megyei hóhér esete is bekerült.
A Magyarországon 1900 és 2011 között történt sorozatgyilkosságokat gyűjtötte össze Faragó Ottó író-újságíró: a 39 esetben 3 vagy több emberen elkövetett emberölésből 4 Csongrád megyében történt.

Az első magyarországi sorozatgyilkosságot a régi jegyzőkönyvek szerint az 1910-es években követte el egy cinkotai forrasztómester, aki hordóba forrasztotta női áldozatait. Kiss Béla cinkotai bádogos és házasságszédelgő nevét képregény, zeneszámok, rockegyüttes, színdarab is megörökítette. Még a világháborús híreket is kiszorította egy időre a sajtóból, amikor Cinkotán Kiss Béla fészerében hét bádoghordóban alkoholban tartósított női holttestekre bukkantak. „Az emberi vadon legújabb meglepetése, a borzalmak tanyája, a cinkotai öreg háznak véres titka"– röppentette fel a bűnügyet 1916. május 14-én a Pesti Hírlap. A kötet utolsó szörnyű sorozatgyilkossága az idén augusztusban felfedezett csepeli gyilkosság, amelyben 4 holttestet találtak a csepeli erdőben.

Faragó Ottó bűnügyi újságíró.. Fotó: DM/DV
Faragó Ottó bűnügyi újságíró.
Fotó: DM/DV


Faragó Ottó lapunk kérdésére elmondta: 1900 és 2003 között 19 sorozatgyilkosság történt Magyarországon. Az elmúlt 8 évben megduplázódott a számuk. – Sajnos egyre több a családirtó – összegezte szomorú tapasztalatait a bűnügyi újságíró. Közéjük tartozik a gyálaréti Miklósi Viktor Gábor, akinek története szintén bekerült Faragó könyvébe. A 25 éves férfi 2005-ben vascsővel verte agyon nagyanyját, majd miután ezen tettét megúszta, 2008 novemberében egy fejszével megölte 23 éves élettársát, majd megfojtotta 9 hónapos kisfiát. A férfit a bíróság azóta tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte: Miklósi Viktor Gábor soha életében nem lesz már szabad ember. 3 halál szárad a makói Perecz József lelkén is: 2008-ban ismerősével egy makói családi házban járt, ahol barátja megölt egy 21 éves lányt – korábbi barátnőjét – és annak nagymamáját. A két férfi között ezután dulakodás alakult ki, amelyben Perecz József halálra szúrta ismerősét. A most 29 éves makói férfit tavaly életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Szegedi Táblabíróság azzal a kikötéssel, hogy onnan leghamarabb 40 év múlva szabadulhat.

Csongrád megyét a nem éppen hízelgő listán még Szabó Zoltán, vagyis a balástyai rém, valamint Vass Gyula, a szegedi baltás gyilkos képviseli. Előbbi 1998 és 2000 között 5 nőt ölt meg, amiért tényleges életfogytiglant kapott. Vass az 1960-as évek elején a szegedi Paprika utcában végzett egy 4 tagú családdal. „A Csongrád Megyei Bíróság háromnapos tárgyalás után Vass Gyula 25 éves szegedi lakost négyrendbeli gyilkosságban, egyrendbeli szándékos emberölésben, egyrendbeli erőszakos nemi közösülésben, egyrendbeli lopásban mondta ki bűnösnek, és ezért összbüntetésül halálra ítélte." – ezekkel a mondatokkal fejeződött be a baltás gyilkosként elhíresült férfi tárgyalásáról szóló féloldalas tudósítása a Délmagyarországnak 1961. június 29-én. Vass Gyulát néhány hónap múlva felakasztották.

Olvasóink írták

 • 3. Atlasz 2012. január 03. 21:35
  „4 Csongrád megyei hóhér? Azok alkalmi BV-s dolgozók voltak, a számuknak persze utána kellene nézni (munka!), nem pedig hülyeséget írni. Ők ítélet-végrehajtók voltak, kivégezték azokat, akikre ezt a büntetést a bíróság kiszabta.
  A gyilkos nem hóhér, és persze nem kivégzi az áldozatot, mint a sajtó nyelve mondja, hanem...”
 • 2. Kircsi 2012. január 03. 17:46
  „Ezeket mind fel kellene akasztani, és azokat is akik bármely okból más életére törnek!”
 • 1. jozko 2012. január 03. 11:26
  „1961-ben még működött az állam egéászséges önvédelme...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged, a város folyóirata

Januárban huszonnegyedik évfolyamába lép a Szeged folyóirat. A rendszerváltozás előtt indult, célja mindmáig a város régi és új értékeinek megőrzése, bemutatása. Tovább olvasom