Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Gyilkosok szabadlábon

Az utóbbi években Csongrád megyében, ha nem is látványosan, de folyamatosan csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma. A megye az országos rangsorban a tizedik. Az előző évihez képest a közvéleményt leginkább irritáló lopások, valamint a lakás- és egyéb betörések száma jelentősen csökkent.
Fotó: Karnok Csaba
Csongrád megyében tavaly 15 ezer 447 bűncselekményt követtek el. Ez természetesen csak az ismertté vált ügyek száma. Egyébként százezer lakosra 3651,8 „jutott", ezzel a főkapitányság a megyék közötti rangsorban az előző évihez képest két helyet javított, így a tizedik.

2006-ban tíz emberölési ügyben nyomoztak a rendőrök, öt esetben vádat is emeltek. Három rablógyilkosság négy áldozatának tetteseit azonban még mindig keresik. Bár gyanúsítottja volt a gyálaréti és a makói bűncselekményeknek, sőt a feltételezett tetteseket le is tartóztatták, ám végül a kevés bizonyíték miatt a két férfi ellen megszüntették az eljárást, és szabadlábra helyezték őket. A domaszéki emberölésnek továbbra sincs gyanúsítottja, az ötödik ügyről pedig a szakértők megállapították, hogy az áldozatot saját bikája döfte le.

Az előző évihez képest a közvéleményt leginkább irritáló lopások, valamint a lakás- és egyéb betörések száma jelentősen csökkent. Az adatok önmagukért beszélnek: míg 2005-ben 5416 lopást jelentettek, tavaly ezerkétszázzal kevesebbet.

Fiatalítás

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság hivatásos állományának átlagéletkora 33 év. Az ötvenévesek vagy annál idősebbek száma a főkapitánnyal együtt mindössze tíz. A fiatalítás oka azzal magyarázható, hogy az év végén több rendőr is nyugdíjba vonult.

A közlekedési bűncselekmények száma viszont 14,6 százalékkal emelkedett, ráadásul soha annyi ittas vezető nem bukott le, mint 2006-ban (493). Közúti balesetekben az előző évihez képest 6 százalékkal többen vesztették életüket, a súlyos sérülések 10, a könnyű sérülések 18 százalékkal emelkedtek.

A közlekedési, azon belül a kerékpáros balesetekre utalva Lukács János tábornok, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője elmondta: nincs még egy megye az országban, ahol szürkület után annyi kivilágítatlan kerékpáros közlekedne, mint térségünkben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borral is emlékeznek a népszerű basszistára

Gregor József nemcsak igazi borszakértő volt, hanem külföldön is szívesen keltette jó hírét a magyar… Tovább olvasom