Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Gyilkosokkal szemben: a büntetőbíró

Szeged - Evezéssel űzi ki magából a tárgyalóteremben felgyülemlett feszültséget Joó Attila. A 37 éves büntetőbírónak az évek során számtalan brutális gyilkosság gyanúsítottjával kellett farkasszemet néznie.
– A bíró is ember, de ügyelni kell, hogy egy tárgyaláson ne nagyon látszódjanak az érzelmei. Mégis, amikor egy gyilkosság áldozatának a hozzátartozóival találkozom, az embert próbáló. Mindenképpen kell valami, ami feldolgozhatóvá teszi az emberi tragédiákat – mesélte Joó Attila.

A sajtóban elsősorban a Csongrád megyében történt kemény gyilkossági ügyek – a balástyai gereblyés gyilkos, a barátnőjét brutálisan megölő börtönőr, a Muki-per – büntetőbírájaként szereplő 37 éves férfit a sport, ezen belül is az evezés rakja rendbe. – Huszonöt éve evezek versenyszerűen, a társaim közül szerencsére senki sem jogász. A Maty-éren vagy a Tiszán kitisztul az ember feje – mondta. Joó Attila a különböző gyilkossági vagy gazdasági ügyekről először a médiából értesül.

Joó Attila már megszokta, hogy a tárgyalásait a sajtó képviselői is látogatják. Fotó: Segesvári Csaba
Joó Attila már megszokta, hogy a tárgyalásait a sajtó képviselői is látogatják.
Fotó: Segesvári Csaba

– Jellegénél fogva ilyenkor már tudom, hogy kerülhet-e hozzám az eset. Ha igen, az első hír után a témában megjelenő további cikkeket nem olvasom el. Nem akarom, hogy bármilyen módon is befolyásoljanak a sajtóban megjelentek – mondta. Hogy bírja a kamerák jelenlétét a tárgyalóteremben? – Kezdetben furcsa volt, de mára megszoktam. A Muki-pert övező médiaérdeklődés azonban még engem is meglepett. Alig tudtam bemenni a tárgyalóba, ezért figyelmeztetnem is kellett az újságírókat, hogy ha ítéletet szeretnének hallani, ahhoz muszáj beengedniük a terembe – mesélte a büntetőbíró.

Legelső életellenes ügyének tárgyalására a mai napig emlékszik: emberölés miatt először a szegedi Nagy István felett hozott ítéletet, aki – amint arról 2003-ban lapunk is beszámolt – szíven szúrta albérlőjének egyik ismerősét. Azóta számtalan gyilkosság gyanúsítottjával kellett farkasszemet néznie, de hogy összesen hány év szabadságvesztést szabott ki az elmúlt években, még nem számolta össze.

A büntetőbíró irodájának falán a magyar jégkorong-válogatott és Kolonics György kenus posztere látható, szekrényének oldalán egy George Michael-koncertjegy van kiragasztva.

– Kolonics sporthoz való hozzáállása és kitartása példaértékű. Velem egyidős volt, személyesen is volt szerencsém találkozni vele. Felfoghatatlan a halála. A jégkorongosokat pedig azért tisztelem, mert tudatosan, lépésről lépésre valósították meg céljaikat. George Michaelt gimnazistaként szerettem meg, egy barátomtól kaptam születésnapomra a koncertjegyet, életem egyik legnagyobb élménye volt. A magyar zenészek közül Ákos a kedvencem, a Délmagyarország születésnapi koncertjén is megnéztem őt a sportcsarnokban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyezöld napok

Szeged - Négyszáz gyermeket látott vendégül a megyei önkormányzat tegnap a Megyezöld Napok 2009… Tovább olvasom