Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 27°C Még több cikk.

Gyimesi: Botka sikeresebb kommunikátor, mint városvezető

Szeged - Gyimesi László a Fidesz szegedi elnöke a delmagyar.hu olvasóinak kérdéseire válaszolva elmondta: Szegednek is megújulásra, változásra van szüksége.
Karaly: Mire számít jövőre Szegeden? Gondolok arra, hogy ez a város az utóbbi években az MSZP fellegvára volt...
G.Tibor: Igaz, hogy Kalmár Ferenc lesz a Fidesz polgármester-jelöltje Szegeden?
Szgdlilly: Akar-e a Fidesz Szegeden polgármesterséget nyerni, vagy lubickol továbbra is a langyos vízben?

Gyimesi László: Az országgyűlési és az önkormányzati választáson is a jelenlegi ellenzék győzelmét várom. Az idei EP-választások eredményei is igazolták, hogy a szegdiek sem értenek egyet a kormányzó koalíció tevékenységével. Szegednek is megújulásra, változásra van szüksége. A Fidesz polgármester-jelöltje olyan személy lesz, aki képes ezt a megújulást és változást megvalósítani városunkban. A szegedi Fidesz tenni akar, nem csak szemlélni az eseményeket.

O'Connor: Mit szól Bartha videóblogjához? Számítanak-e rá a következő választáson?

Gyimesi László: Az igénybe vett eszköz jó és modern. A tartalom más kérdés. Szeged jövőjét építjük, éppen ezért csak előre tekintünk.

bizly: Szeretném tudni, hogy indul-e az országgyűlési választáson?

Gyimesi László: A Fideszben feladatokat osztanak és nem pozíciókat. Az én feladatom jelenleg az, hogy felkészítsem pártunkat az előttünk álló választásokra. Magam ott próbálok városunk és a Fidesz hasznára lenni, ahol szükség van rám. Amennyiben ez a városháza, úgy ott, amennyiben máshol kérik közreműködésem, úgy ott is igyekszem a maximumot nyújtani.

Gyimesi László szerkesztőségünkben válaszolt az olvasók kérdéseire. fotó: Schmidt Andrea
Gyimesi László szerkesztőségünkben válaszolt az olvasók kérdéseire.
Fotó: Schmidt Andrea

Hazaffy: Ki (mi) jelölte Önt a Fidesz Ifjúsági Tagozata alelnökének? (megválasztásához gratulálok.)

Gyimesi László: Loppert Dániel, az ifjúsági tagozat országos elnöke kért fel, hogy a továbbiakban is, immáron a harmadik ciklusban segítsem országosan is az ifjúsági tagozat munkáját.

Hazaffy: Fiatalként hogyan viszonyul a Fidelitas és a IKSz helyi akciójához az "Az én Botka Lacim" pályázathoz? Úgy gondolja-e, hogy az ilyen akció(k) segítenek a helyi Fidesz kormányzóképességének bemutatásához?

Gyimesi László: Eleddig még nem láttunk példát arra, hogy egy regnáló politikus portrét készíttessen magáról (Torgyán doktoron kívül). A város II. világháború előtti polgármestereinek portréit kitenni a városháza falára szép hagyomány, az viszont több mint furcsa, hogy néhány éve kormányzó polgármesterek képét teszik ki. Mi történne - pusztán elméleti síkon - ha mondjuk valamelyik közülük újra polgármester lenne? A saját portréja alatt ülne a városházán? :)

Theseus: Botka László sikeresnek értékeli a polgármesteri munkáját, Szeged fejlődését az utóbbi években, és párttársainak, szimpatizánsainak is ez e véleménye. Ön is osztja ezt a véleményt? Elkülöníthető-e ön szerint Botka László polgármesteri és parlamenti, ill. pártbeli munkája?

Gyimesi László: Úgy gondolom, hogy Botka László sikeresebb kommunikátor, mint városvezető. A polgármestereknek véleményem szerint alapvetően két típusa van: az egyiket úgy hívom, "hivatalnok polgármester", a másik típust "menedzser polgármesternek". Jelenlegi polgármesterünk az előbi típusba tartozik, Szegednek viszont jelenlegi helyzetében menedzser polgármesterre lenne szüksége. A városvezetésnek jóval többet kellene tennie, mint pusztán a hivatal irányítása és a központi költségvetésből jogszabályok alapján járó normatívák elosztása. Működőtőkét és termelő beruházásokat kellene idevonzani. Nincs két Botka László, az a Botka László, aki a parlamentben teljes mellszélességgel támogatta Gyurcsányt és most Bajnait, az ugyanaz a Botka László, mint aki szétteszi a kezét a közgyűlésben, hogy "nem ő tehet a kormányzati megosztásokról".

Conquer: Ön szerint mennyire költséghatékony, hogy alig egy éve újították fel az 1-es villamos vonalának egy részét, és most ugyanazt újra felújítják? Ön szerint van-e értelme a 2-es villamosnak, amikor az alig 2 kilométeren megy saját útvonalon, aztán az 1-es villamossal megy egy vonalon tovább? Ön szerint ez nem az EU-s pénzek ravasz módon történő lenyúlása?

Gyimesi László: Az 1-es villamos pályarendszerének és berendezéseinek felújítása szükséges és jó, a tervezett 2-es villamos jelenlegi formájában viszont nem fogja betölteni azat a célt, amit szánnak neki. Több buszjárattal lesz párhuzamos, illetve amint Ön is írja, igencsak rövidke lesz. Az, hogy az EU kötött pályás fejlesztésre írt ki pályázatot, az nem véletlen. A nyugati országokban lévő villamost is gyártó üzemek lobbierejének eredménye a tender.

hazaffy: Az Ön által vezetett Fidesz melyik városi beruházást NEM támadta?

Gyimesi László: A város érdekét szolgáló fejlsztést soha nem támadtunk.

CID: Úgy gondolja e, hogy ön és frakciótársai, jól, hatékonyan, és tisztességesen látják e el, ellenzéki feladataikat ?

Gyimesi László: Igen. Az ellenzék feladata, hogy felhívja a figyelmet a kormányoldal hibáira, és jobbító szándékkal az általa helyesnek vélt irányba terelje a városvezetés ténykedését. Mi magunk is mindig megtesszük a szükséges módosító indítványokat, az viszont a kormányoldalt minősíti, hogy ezeket szinte mindig tárgyalás nélkül "lesöpri".

Fotó: Schmidt Andrea
Fotó: Schmidt Andrea

Pocokkaa: Ön szerint mi az akadálya annak, hogy az általunk fizetett közgyűlésben ülő politikusok pártállás nélkül Szeged érdekeit képviseljék? Mi az oka annak, hogy a Fideszen belül a hatalom megszerzésén kívül semmi nem fontos és ennek eléréséért semmi sem drága?

Gyimesi László: A közgyűlésben ülő képviselő mindannyian esküt tettek arra, hogy Szeged érdekeit képviselik, egy ilyen eskü megszegésének egyetlen szankciója van: a választás. Jövőre minden szegedi szankcionálhatja a városvezetést.

NógrádiT: Esetleges hatalom gyakorlásuk esetén milyen kapcsolatot szándékoznak kialakítani a civil szervezetekkel, bevonják-e a döntés előkészítésbe, ill. a mostani város vezetési gyakorlattal ellentétben legalább meghallgatják-e kérdéseiket, gondolataikat?

Gyimesi László: A szegedi Fidesz eddig is nyitott volt a "civilek hangjára". Ezután is ez lesz. Ebben Páva Zsolt példája lebeghet a szemünk előtt, aki szintén folyamatosan "beszél az emberekkel".

Rozsdás: Szeged fejlődik,mert ez nem tagadható! Ön miben látja a város jelentős előbbre lépését a jelenlegi problémák megoldására: munkahelyteremtés, iskolák, közüzemek, közlekedés, repülőtér fejlesztése és a város lakóinak hosszabb távú megélhetésének biztosítására?

Gyimesi László: Szeged gazdasága jelenleg féloldalas. Abban csak a kereskedelem van jelen, hinyzik a tudásalapú innovációs tevékenység és a termelés is. Egy elkövetkező menedzser típusú városvezetésnek fontos feladata lesz, hogy a szegedi gazdaságot erre a három lábra állítsa. Jelenlegi struktúrában a munkahelyteremtés nem tud több lenni, mint polcfeltöltői és raktárosi állások megteremtése. Kiemelt feladat lesz a kvalifikált munkaerő számára lehetőséget teremteni Szegeden.

NógrádiT: Az évtizedek óta elmaradt sport beruházások megvalósíthatóságáról (fedett uszoda, sportcsarnok, NBI-es mérkőzésre alkalmas pálya) mi a véleménye? Szándékozik-e a jövőben a szegedi labdarúgás érdekében munkálkodni? Miért nem állt ki Kohári Nándor képviselő úr mellett a teke ügyben, ill. mi a véleménye a bírósági ítéletről?

Gyimesi László: Az MSZP 2006-ban megígérte, hogy fedett uszodát épít. Mára kiderült, hogy ez nem igaz, ami az ígéretből megvalósult, az 400.000 Ft-os négyzetméteráron megvásárolt garázssor. Egy Szeged méretű városna kötelező, hogy legyen fedett uszodája, ezt egy leendő fideszes városvezetés egy fideszes kormánnyal meg kell, hogy valósítsa. Nagyon szeretem a focit, ráadásul csak a magyart. Amikor a Szeged is másod- illetve első osztályban szerepelt, magam is kint voltam minden hazai és számtalan idegenbeli meccsén is. Ha rajtam múlik, akkor újra lesz minőségi foci Szegeden. Még nem láttam a bírósági ítéletet.

Szirányi Tamás: 2009 elején robbant a bomba hogy a szegedi szakközépiskolákat összevonják illetve a Kiss Ferenc Erdészeti Szakközép iskola és a Vedres kollégiumot bezárják. A szegedi Fidesz-KDNP mért nem lépett fel erélyesebben a kollégium bezárások ellen?

Gyimesi László: Az oktatással foglalkozó szakpolitikusaink ebben az ügyben is megtették az általunk helyesnek ítélt módosító indítványokat, amelyek itt is süket fülekre találtak a városvezetés oldaláról.

Theseus: Mit szól az utóbbi években történt drasztikus, sorozatos lakossági energiaáremelésekhez, ill. ahhoz, hogy mindmáig elmaradt a válság kirobbanása után beígért, jelentős gázárcsökkentés? Ha a Fidesz kerül jövőre hatalomra, korlátokat szabnak-e az energiaáraknak, várható-e esetleg a távfűtés árának a csökkentése?

Gyimesi László: Szegeden az elmúlt ciklus során 150%-kal emelkedett a távhő ára, a csatornadíj 111%-kal, a lakbér 102, a parkolás 62%-kal. A kormány elhibázott gazdaságpolitikájának árát a lakossággal fizetteik meg, és ebben, amint ezek a számok is mutatják, Botka László is partner. Nem lehet tovább húzni a nadrágszíjat, és nincs is miért. Érdekes, hogy azn olyan szolgáltatások, amelyek függnek a világpiaci áraktól, csak felfelé érzékenyek a változásra, lefelé nem. Ezen a gyakorlaton változtatni kell.

Fotó: Schmidt Andrea
Fotó: Schmidt Andrea

Theseus: Hatalomra kerülés esetén meg tudja-e állítani a Fidesz a reálbérek és az életszínvonal utóbbi években folyamatos csökkenését? Terveznek-e ismét jelentősebb minimálbér-emelést? Ön szerint mikor érik el a magyar bérek az uniós átlagot, és mikor kezdjük meg ezen a területen legalább a felzárkózást az utóbbi években tapasztalható leszakadás helyett?

Gyimesi László: Ha a választók jövőre a Fideszt bízzák meg a kormányzással, akkor egy feldatunk lesz: újjá kell építenünk az országot. Azt, amit 2002 óta az MSZP-SZDSZ rombolt, embert próbáló feladat helyrehozni, de kötelező. Az ország jelenleg egy szűkülő örvényben merül egyre mélyebbre. A feladat: ezt a folyamatot megállítani, és a gazdaságot egy bővülő, szélesedő útra állítani. Ha ez megtörténik, az magával rántja felfelé a társadalmi, szociális problémák megoldását is.

Conquer: Mi lesz a határon túli magyarok állampolgárságával (beleértve a szavazati jogot is)?

Gyimesi László: Hamarosan tárgyalja az országgyűlés a Fidesz ezirányú javaslatát, ami könnyítené a jelenlegi határokon túl élő magyarok állampolgárrá válását. A kormányoldal valós viszonyulása a nemzethez itt újra napvilágra fog kerülni.

Logaritmus: Ma a határon túli magyar 1 év magyarországi élet után állampolgárságot kap, ha nem az utcán kell élnie, van legális jövedelemforrása és nem körözött bűnöző. Ezeken a szabályokon esetleg milyen bűnözői körök érdekében akar a Fidesz lazítani? Miért nem jók ezek a nem is túl szigorú szabályok Önök szerint?

Gyimesi László: Pont ez az, amin változtatni kell, azaz hogy ne kelljen egy ungvári magyarnak ideköltöznie ahhoz, hogy állampolgár lehessen. Ez természetsen nem érinti a választójogot, mert azt más jogszabály szabályozza, és az helybenlakáshoz kötött. A határon túli magyarok kollektív lebűnözőzése a bűn.

Conquer: Milyen módon kívánnak elszámolni az előző kormánnyal, ha hatalomra kerülnek?

Gyimesi László: Úgy gondolom, hogy ebből a szempontból a kép teljesen egyértelmű: senki, szó szerint senki nem kerülheti el a felelősségre vonást, amennyiben a büntető jogszabályok vagy más jogszabályok keretein túllépett. Senki nem bújhat mentelmi joga mögé ilyen kérdésekben. Ennek végrehajtása természetesen a független magyar igazságszolgáltatás hatáskörébe tartozik.

Conquer: Meg kívánják-e úgy adóztatni a multikat, ahogy a kis- és középvállalkozások adóznak? Mernek-e fizettetni velük szolidaritási adót, ahogy a lengyelek csinálják?

Gyimesi László: Nem, a kis- és középvállalkozások, akik a magyar munkerőpiacon a legjelentősebb foglalkoztatók - természetesen az uniós szabályok figyelembevételével - kedvezőbb elbírálás alá kell, hogy kerüljenek.

Conquer: Nem fél, hogy ha a Fidesz 2/3-os többséget szerez a Parlamentben, akkor sérül a demokrácia és diktatúra jöhet létre?

Gyimesi László: Egy demokrácia akkor működik jól, ha művelői is demokraták. Mi azok vagyunk.

xcbcr: Mit gondol a családon belüli erőszak problémaköréről? Ön szerint milyen esélyekkel képes saját lábra állni ma Magyarországon egy nő, akit rendszeresen bántalmaz a (mellesleg ügyvédi hivatást gyakorló) férje?

Gyimesi László: Undorító, hogy ha valaki a gyengébbet bántalmazza, főleg, ha a családján belül teszi. A jelnlegi szabályozás nem elég hatékony, fontos lenne változtatni rajta.

Florian70: Nem gondolja e, hogy 2001-ben felmondott szerződés a kanadaiakkal (Ferihegy A terminál) jelentősen befolyásolta a magyar gazdaság visszaesését ? A magyar állam 2006-ban elvesztett perben 80 millió amerikai dollárt (17 milliárd forintot) fizetett ki a kanadai cégnek.

Gyimesi László: A Ferihegyi Repülőtérrel kapcsolatos hibás lépés a repülőtér eladása volt. Az MSZP-kormány alatt eladott Budapest Airport évente sokmilliárd forint nyereséget hozott a magyar államnak, most ugyanezt teszi egy külföldi magáncégnek.

Gyimesi László: Kedves szegediek, köszönöm a kérdéseket! Ha valakiben maradt még megválaszolatlan kérdés, keressen meg személyesen minden hét kedden 17:00-tól tartott fogadóórámon a Victor Hugo utcában. Mindent bele, Szeged!

Olvasóink írták

145 hozzászólás
 • 145. hu00043 2009. október 29. 09:53
  „Kedves Theseus!
  Amit írsz, teljesen igaz és tudott. Bár megjegyzem jelenleg csak a választók 48%-a menne el szavazni, s azt nem tudod, a maradék 52% kire szavazna. Valószínűleg nem MSZP-re, de az se biztos, hogy FIDESZ-re. Valamint ismerjük azt a tényt is, hogy 1993 novemberében a FIDESZ toronymagasan vezetett a közvéleménykutatók szerint, s ezt fáradságos munkával úgy le tudták tornázni, hogy az MSZP nyert. Természetesen nem ugyanaz a szituáció, s valószínűleg most a FIDESZ fog nyerni.
  DE!
  A kommentek nagyrészben a szegedi FIDESZ-ről szóltak. És teljesen jogosak. Az alkalmatlan, város érdekét figyelmen kívül hagyó, csak pártérdekből cselekvő, igazi polgármesterjelöltet felállítani képtelen, akadékoskodó, destruktív ellenzék igazi megtestesítője. Valóban jogos az észrevételed, hogy a FIDESZ győzelme esetén jó lenne FIDESZ-es polgármester. S osztom is ezt a véleményed. De - azt hiszem - a mi városunkban nem megvalósítható. Sajnos. Egyébként eddig volt egy FIDESZ-hez közeli polgármesterünk (szerintem az eddigi legjobb), volt egy MSZP-s (alkalmatlan), egy FIDESZES (már jobb, mint az elődje, de messze nem az igazi, bár a város végre fejlődött, bár jelentős kormányzati támogatottsága nem volt), és még egy MSZP-s (a város fejlődött, jelentős kormányzati támogatás). Esetleg tudnál valakit javasolni?”
 • 144. theseus 2009. október 26. 14:32
  „Úgy látszik, sok baloldali hozzászóló abszolút nincs képben a jelenlegi politikai erőviszonyokkal, talán még az EP-választás eredményét sem ismerik.
  A tény az, hogy jelenleg a Fidesz támogatottsága több mint háromszorosa az MSZP-nek, nincs olyan része az országnak, ahol a szocik akár csak megközelítenék a Fidesz támogatottságát. Teljesen értelmetlen a mostani helyzetet 2006-hoz vagy 2002-höz hasonlítani, amikor még viszonylag szoros volt a két nagy párt versenye. Azóta Gyurcsány teljesen lerombolta a baloldalt, az MSZP egy gyenge középpárt lett, mára csak a legelvakultabb híveik maradtak. Ők abban bíznak, hogy máskor is vezetett már a Fidesz a közvéleménykutatásokon, aztán mégis kikapott. De azt a jelek szerint nem fogják fel, hogy most nem 5-10 % a különbség, hanem 30-40 %.
  Tavasszal az lesz a csoda, ha a parlamenti választásokon akár csak egy egyéni választókerületet is megnyer az MSZP. Utána hasonló csoda kellene az önkormányzati választásokon is, bár addig több idő van, és az már egy más helyzet lesz. Kérdés, hogy egy jobboldali kormány esetén hányan akarnak majd baloldali polgármestert.”
 • 143. koxos 2009. október 25. 10:31
  „inkább gyúrjatok srácok! ja és ne verjétek a f....... mert az sok erőt kivesz”
 • 142. CID 2009. október 24. 19:40
  „flexi, flexi, már megint próbálkozol :)”
 • 141. meggymag 2009. október 23. 20:15
  „Sikeres kommunikátor és sikeres városvezető!
  Ennyi!”
 • 140. hu00043 2009. október 23. 20:11
  „139 flexsnake: Azt hiszem, hozzászólásod magáért beszél. Ehhez nem kell komment. Jól mondta Botka. "Nekünk nagyon fontos, hogy Szeged lakói lássák Önöket." :-)))”
 • 139. flexsnake 2009. október 23. 19:28
  „137. hogyne, persze. Szegednek egy atombomba kellene amit a kárászon el is lehetne sütni. Sok butafasz elégedetlen zsiváj :D”
 • 138. flexsnake 2009. október 23. 19:27
  „gyimesi is visszamehetne trágyátlapátolni :D”
 • 137. hu00043 2009. október 23. 07:51
  „A nagy baj az, hogy Szegeden jobb oldali alternatíva nincs. Van egy abszolút pártszabályzatvezérelt ellenzék, aki csak azt véli ellenzéki munkának, ha nemet mond. Hogy mire, az nem érdekes, csak a hatalmon lévők ellen szóljon. És aki a politizálás olyan szintjeire süllyedt, hogy önként kellene kivonulni a politikából.
  Kis gyermekeket bevonni a politikai játszmákba olyan gusztustalan, aljas dolog, amit szerintem már alulmúlni nem lehet.
  Szegednek szüksége van egy jól működő és hatékony, SZEGEDÉRT tenni akaró jobboldalra. S ez nem a mostani szegedi jobboldal.”
 • 136. valoperes_zugugyved 2009. október 23. 07:25
  „Én biztos nem fogok Önre szavazni!”
 • 135. maradando 2009. október 23. 00:11
  „"Gyimesi":Botka sikeresebb kommunikátor,mint városvezető.
  Cézár és Néró is sikeres kommunikátorként kezdte : és mi lett belőlűk ? Na ugye !
  Na és ,hogy végezték az ellenfelek? Lehett a mellényt szűkre gombolni.”
 • 134. hu00043 2009. október 23. 00:10
  „A Fidesz esélye Szegeden nyerni körülbelül a nullával egyenlő. Akik ismertek az Ő köreikből, nem szavazatképesek. Utoljára Balogh Elemér volt jó választás, de Őt is amatőr módon próbálták elfogadtatni. Már régen forogni kéne a jelöltjük neve, hallanunk kellene véleményét, látnunk kellene hozzáállását. Most megint a választás előtt 2-3 hónappal bedobnak valaki, s simán buknak. A szegedi FIDESZ Lippai óta igen meredeken zuhan lefele, s még nincs a gödör alján szerintem.”
 • 133. rozator 2009. október 22. 23:47
  „A tudásalapú inovációról csak annyit: hallottam valami világszinvonalú lézerközpontról,csak az a fura hogy a fityesz még nem fikázza! Majd ezután.”
 • 132. pocokkaa 2009. október 22. 23:00
  „130: Akkor nemcsak nekem tűnt fel, hogy nem válaszol a kérdésekre, hanem csak süketel.

  Ez bizony ugyanaz a Fidesz, ami 2002-ben nem kellett az embereknek, 2006ban sem kellett az embereknek és remélhetőleg 2010ben sem fog kelleni az embereknek. De mielőtt valaki letámad, hogy az mszp bezzeg kellene, nem gondolom azt, hogy az mszp jelenlegi állapotában sikeres lehet - és nem is lesz az....”
 • 131. pocokkaa 2009. október 22. 22:58
  „126. ezek szerint ha az egyik mellébeszél, akkor a másiknak elnézhető.
  A polgármester úr nem beszélt mellé a kérdésemre: egyszerűen nem is válaszolta meg azt :)

  És egyenlőre királyom sincs, nem is volt szerintem az neked van és feltétel nélkül behódolsz neki....”
 • 130. Rosmary53 2009. október 22. 22:39
  „Semmitmondó duma. Nincs benne egyetlen konkrétum se. De kampányol, pl. Theseus harmadik kérdésére nem is válaszol, csak nyomja a süket kampánydumát.”
 • 129. Mizujs 2009. október 22. 21:58
  „"Gyimesi: Botka sikeresebb kommunikátor, mint városvezető"

  De még így is százszor jobb városvezető, mint az elődje a Fideszes Tintá..,, na, eszembe jutott, Bartha.”
 • 128. hajnalka 2009. október 22. 21:58
  „127.theseus

  Azért erre nagy téttel ne fogadj...”
 • 127. theseus 2009. október 22. 20:42
  „Úgy látszik, sok hozzászóló reménykedik, hogy Szeged megmarad "szocialista fellegvárnak", de Gyurcsányék úgy "elkúrták" az egész ország és pártjuk helyzetét is, hogy bárkit indít a Fidesz, biztosan nyer Botka ellen.
  Szili Katalinban is sokan reménykedtek Pécsett, aztán nagy bukta lett abban a "fellegvárban" is. Pedig Szili a legnépszerűbb szoci politikus, Botka sokkal megosztóbb személyiség.”
 • 126. turulvedo 2009. október 22. 19:52
  „pocokka,a te kiráylod is csak mellébeszéllt itt alig egy hete. mit makogsz akkor??”
145 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időutazás a Délmagyarral: Űrhajósok látogattak Szegedre

1980: Az egyhetes űrutazáson részt vett Farkas Bertalant az egész országban ünnepelték, és a szegedi Dóm téren is tapssal üdvözölték, amikor családjával és szovjet űrhajósokkal mgjelent. Tovább olvasom