Délmagyar logó

2017. 03. 31. péntek - Árpád 5°C | 17°C Még több cikk.

Gyimesi: Nem szabad a levegőben lógva hagyni

A szakmai „zsűri" ma tanácskozik a szabadtéri ügyvezetői posztjára kiírt pályázatról, a kulturális bizottság jövő szerdán hallgatja meg a három jelöltet. Egy hét múlva dönt a közgyűlés a színházi, a szabadtéri és a zenekari pályázatról.
A szegedi művészeti intézmények, a színház, a szabadtéri és a szimfonikus zenekar igazgatói posztjára kiírt pályázatokról jövő pénteken dönt a közgyűlés. Mint beszámoltunk róla, a zenekar élére várhatóan nem tudnak új vezetőt választani, hanem újra kiírják a pályázatot, mert a három közül egyik jelentkező sem felel meg a kiírás feltételeinek. Színidirektorrá jogszerűen csak Gyüdi Sándort vagy Balikó Tamást választhatják meg a képviselők – a másik három pályázat érvénytelen. A szabadtéri ügyvezetői posztjára aspiráló három jelölt, Herczeg Tamás kulturális menedzser, Kelemen Csaba színművész és Orbán Zoltán jogász, újságíró pályázatáról ma délelőtt tanácskozik a szakmai bírálóbizottság a városházán. Ez a grémium tesz majd szakmai javaslatot az önkormányzat kulturális bizottságának, amely jövő szerdán hallgatja meg a pályázókat. Információink szerint az egyik aspiráns nem járult hozzá a nyilvános meghallgatáshoz, ezért zárt kulturális bizottsági ülés várható. Ez a testület tesz javaslatot a közgyűlésnek a színház és a szabadtéri direktorának megválasztására is. Az eddigi történésekből úgy tűnik, a kisebbségben lévő baloldal Gyüdi Sándor színidirektor hosszabbítását, a szabadtéri élére pedig a Kossuth-díjas koreográfussal, Harangozó Gyulával közösen pályázó Herczeg Tamás kinevezését támogatja majd.– A kulturális bizottság ajánlása még nem ismert, márpedig az lesz a mérvadó. Egyébként pedig a közgyűlés bölcs többsége fogja a színház és a szabadtéri igazgatóját megválasztani. Mindenesetre előrebocsátom: szerintem nagyon jó igazgatót választunk majd mindkét helyre. Felelős döntést fog hozni a mi frakciónk, remélem, a közgyűlés többi része is – hangsúlyozta lapunk kérdésére Gyimesi László fideszes képviselő, a kultúráért is felelős városfejlesztési és külügyi tanácsnok, a párt városi elnöke, akiről úgy tudni, aktív színházi ügyekben, és a színigazgatói pályázat szakmai „zsűrijének" is tagja volt. – Nem látom akadályát annak, hogy a február 22-i közgyűlésen döntés születhessen. Mindkét kulturális intézmény fontos nemcsak a város, hanem az ország kulturális életében is, ezért határozott és komoly döntést kell hozni, nem szabad a levegőben lógva hagyni ezeket a kérdéseket, mert azzal ártanánk az intézményeknek és a magyar kultúrának is. Bízom benne, hogy ezt az álláspontot a közgyűlés is magáévá teszi. A kormányzat is kiemelten kezeli mindkét intézmény ügyét; persze mi elsősorban szegediek vagyunk, csak másodsorban fideszesek, és ennek érvényesülnie kell majd a döntéseinkben is. Az önkormányzati képviselőket a szegediek választották meg, ezért őket képviseljük a közgyűlésben – felelte Gyimesi László arra a kérdésre, hogy a kormányzati kultúrpolitikának vagy inkább a helyi érdekeknek megfelelve döntenek majd a pályázatokról a fideszes városatyák.

Jobboldali többség a szakmai zsűriben
Az előadó-művészeti törvény alapján – a színidirektori procedúrához hasonlóan – szakmai „zsűri" véleményezi a szabadtéri igazgatói posztjára aspirálók pályázatát is. Az EMMI miniszterének delegáltja, Révész Mária, a Fidesz pécsi szervezetének vezetője lett a grémium elnöke. A Vidnyánszky Attila elnökletével működő Színházművészeti Bizottság négy főt delegált a „zsűribe": Cseke Péter színművészt, a kecskeméti teátrum igazgatóját, Béres Attilát, a Budapesti Operettszínház főrendezőjét, Hegedűs D. Géza színművészt, a Vígszínház társulatának tagját és Novák Jánost, a Kolibri Színház igazgatóját. A fenntartó önkormányzatot a kulturális bizottság elnöke, Haág Zalán KDNP-s városatya és a testület egyik fideszes tagja, Rózsavölgyi József képviseli. Információink szerint Novák János jelezte: nem tud részt venni a mai ülésen. A szabályok szerint a szakmai grémium jelöltjének az tekinthető, akit a jelenlévők többsége támogat.

Olvasóink írták

 • 10. Olajfa14 2013. február 16. 12:27
  „Jobboldalon kevesebb a tehetséges művész, még kevesebb a vezetőnek alkalmas. Ezért töltik fel a kulturális vezetői állásokat gyengébb minőségű emberekkel. Oda nem jutottak el, ahová pl. Aczél György: a művészeti életbe másként gondolkodókat is kineveztetett, mert fontos volt neki maga a művészet. Zsámbéki, Székely, Ascher nem voltak kommunisták, de szükség volt a tehetségükre. Ma a TV2 és az RTL ócska sorozatai és adásai mellett az elit kultúra iránti igény a nullára csökkent.”
 • 9. macs 2013. február 15. 16:48
  „Csak kérdezem, Nagy-Britanniában, Németországban vagy Franciaországban is így működik a rendszer? Vagyis a választásokat követően ott is kirúgnak mindenkit, és új embereket neveznek ki?”
 • 8. jozko 2013. február 15. 15:10
  „6, 7 :

  Értem én a vakarózást - de azért nem cáfoltatok meg.

  Vegyük teszem azt Székhelyi József színművész urat.
  Kitűnő színész /még jobb színészkedő :) / és jó színi direktor volt.
  Kár lenne tagadni /ő maga sem teszi / , rendesen kiállt /sőt kiáll/ egy politikai irányvonal mellett -aminek a hátszele legyengült, és szerintem szerintem esze ágában sem lenne most vitorlát bontani.
  Félretették.
  /A felszín alatti áramlatokon azért jól elmanőverez, a szakmai kvalitásaival pedig nincsenek és ne is legyenek kenyérgondjai/

  Ha akár történelmi távlatokban is - a mostanihoz hasonló kiélezett politikai helyzetben - tud valaki olyan példát mondani, ahol egy "rendszerváltó hatalom" a székében hagyott a politikájára erős, ellentétes befolyás gyakorlására képes potentátokat - no arra befizetek
  "Színháznál" maradva : nem kell a Janusz arc.”
 • 7. pala1964 2013. február 15. 13:42
  „azért én arra még emlékszem, hogy a korábbi egypártrendszer végefelé (80-as évtized közeep- inkább vége) már a párttagság ÖNMAGÁBAN nem volt elegendő, ott már kellett érteni is a dolgokhoz... de érthető, mert az "egypárt" már beleivódott az emberek életébe, megtanultak ezzel együtt élni...

  aztán jött a demokrácia, most meg megint ez a féldemokrácia, pszeudo-demokrácia - és a jelenlegi szép(?) új(?) világ uralkodó elitje még nem gyökeresedett meg, így be kell érni a hithű muzulmán kvázi-senkikkel, akik éppen ezért ragaszkodnak annyira az új urakhoz (hiszen amúgy joggal lehetnének senkik, de így akár valakik is)”
 • 6. JoyceLynn_Aryan_Nation_Campbell 2013. február 15. 13:05
  „"Az egypárt rendszer jobb lenne?"

  Lemaradtam valamiről? Többpártrendszer van?”
 • 5. jozko 2013. február 15. 12:23
  „Nem érdemes személyeskedni, sértegetni - ez csak a vélemény-nyilvánítót degradálja.
  Tetszik vagy sem, a kultúra -ezen belül a színház is- minden társadalomban a politika eszköze.
  Jól működő, stabil társadalmakban ez nem annyira feltűnő - de ott is így van.
  Ahol a változások politikai vihara ilyen hullámokat ver mint most nálunk - ez is nagyon szembetűnő.
  A nagy színházak igazgatói bizony politika tényezők.
  Ha szerncsénk van - nézőként-, a nyertesek emmellett jó színházi szakemberek is.
  Ha pedig ez őket /a pályázókat/ zavarja, maradjanak pusztán a "szakmánál" - tehetséggel "semlegesként" is kiemelkedő szakmai karriert lehet elérni.
  Aki viszont molnárnak áll - az lisztes lesz.
  Így van ez - és nem csak a színházakban.
  Az egypárt rendszer jobb lenne?”
 • 4. bodnar.gabben 2013. február 15. 12:07
  „Egy a lényeg csak a Herczeg Tamás ne legyen!”
 • 3. Commander-V2 2013. február 15. 11:40
  „Bölcs többség.... az ügyvéddel aki rossz alperest perelt be? A másikkal aki nem jogerősen felfüggesztettet kapott? A harmadik aki nem ír helyesen magyarul? Bruhaha!”
 • 2. lidi 2013. február 15. 11:24
  „"a közgyűlés bölcs többsége" - kacagtató is lehetne, ha nem lenne ennyire felháborító ez a szerény önjellemzés”
 • 1. papika56 2013. február 15. 09:17
  „A pályázatnál 1 kritérium van : FIDESZ <moderálva> legyen. Nem kell szakmabeli..minek. Sógora--rokona ,iskolatársa ov nek.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összenyitják a Tiszát a belvárossal

Ősszel 1,8 milliárd forintból elindul a szegedi belvárosi partfalberuházás 2 kilométer hosszan. Tovább olvasom