Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Gyógyításra az oktatási pénz?

A SZTE hétfői szenátusi ülésén – információink szerint – szóba került a szegedi klinikai központ anyagi helyzete is. A szenátus ülése nem nyilvános, a finanszírozási gondokról és megoldási javaslatokról kedden tájékoztat a rektor.
Szenátusi ülést tartott hétfőn az SZTE vezetése, ahol az egészségügyi integráció helyzete mellett – információink szerint – szóba került a szegedi klinikai központ anyagi helyzete is.
Mint korábban megírtuk, az áprilisi, majd az októbertől tervezett finanszírozási változások miatt a klinikai központ 2,1-2,2 milliárd forinttal kaphat kevesebbet, mint tavaly.

Pál Attila, a központ elnöke múlt héten elmondta: ahhoz, hogy működni tudjanak, egyetemi támogatásra van szükségük – azaz a többi kar pénzéből kell átcsoportosítani betegellátásra, amit joggal elleneznek a nem orvostudományi karok vezetői. Egyetemi támogatás nélkül viszont már novembertől nem tudnak bért fizetni a klinikák mintegy 3800 dolgozójának. Mivel a helyzet nagyon súlyos, az ország másik 3 klinikai központjával együtt csatlakoztak a legnagyobb szakmai szervezetek tiltakozó akciójához – és október 7-étől akár az éhségsztrájkra is készek, hogy több pénzt kapjon az ágazat.

Múlt csütörtökön az egyetemi orvoskar – közte a szegedi klinikák – vezető professzorai közös állásfoglalásban jelezték a súlyos helyzetet, amit Szabó Gábor rektor – információink szerint – továbbított az elmúlt szombaton idelátogatott Bajnai Gordon miniszterelnöknek. Sajtóhírek szerint a kormányfő egy másik levelet is kapott a többi kartól, amelyben azt közlik: a klinikai hiányt csak az oktatásra kapott normatívából lehet fedezni. Az Állami Számvevőszék szerint viszont ha nem az oktatásra fordítják a normatívát, az céltól eltérő felhasználást jelent, amit egy későbbi esetleges ÁSZ-vizsgálat után vissza kell fizetnie az egyetemnek.

A szegedi klinikai központ tervezett finanszírozásáról kedden tájékoztatja részletesen a sajtót Szabó Gábor rektor.

Olvasóink írták

 • 10. török 2009. szeptember 29. 22:04
  „Ja, tök jó, tavasszal is ez volt. A klinikai hiány miatt a mi karunktól is elkérték a pénzt, emiatt ők nem fizették ki az intézeteknek a költségtérítést, emiatt nem időben kaptak fizetést az oktatók (és csoda, hogy aztán kaptak).”
 • 9. Boytronic 2009. szeptember 29. 19:40
  „Hamar le is vették a cimlapról!!!!Fáj az igazság????”
 • 8. Boytronic 2009. szeptember 29. 08:53
  „Csak egy szó!!!:-LÉZER!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 7. palimadar 2009. szeptember 29. 06:27
  „"Az MSC matek szakon például a legutóbbi vizsgaidaszakban kb. 70 főböl 6 -an mentek át. Tanárok oktatásáról van szó, tehát relatíve válogatott csapatról."

  :)
  Milyen jó, hogy most szeptemberben indult az MSC-s képzés nappalin. A levelezőn pedig összesen nem tanult ennyi hallgató matematika tanári szakon...”
 • 6. sevenof9 2009. szeptember 29. 02:48
  „re comet
  "Az MSC matek szakon például a legutóbbi vizsgaidaszakban kb. 70 főböl 6 -an mentek át. Tanárok oktatásáról van szó, tehát relatíve válogatott csapatról."

  a valogatas az alabbi modon tortenik. nem vesznek fel matematikus szakra? mar progmatra se? akkor jo lesz tanarnak...
  amugy meg minek matektanart kepezni,nem kell a balazsso bambulasahoz...”
 • 5. Logaritmus 2009. szeptember 28. 22:43
  „Ennyi pénz tényleg lehet, hogy kevés. De nem tudom támogatni tiszta szívvel az eü. sztárjkot, mert nem egy ismerősömmel kifejezetten paraszt módon viselkedtek az orvosok (van pozitív példa is!!!) ami nem pénz kérdés. Ugyanígy nem tudom elfogadni, hogy a rektor majdnem 30 dolgozó fizetését viszi haza. Kevesebbért is szívesen csinálná szerintem. Azt sem fogadom el, hogy amíg nincs pénz a mostani intézetek működtetésére, a Fidesz miért követeli, hogy épüljön 2000 ágyas kórház Szegeden. Azt sem fogadom el, hogy a gyógyszeripari lobbi nyilvánvalóan milliárdokat nyúl le a TB-től a zsebből megvásárolt orvosok segítségével és SENKI nem mer ennek véget vetni. Végre jöhetne egy barbár miniszter, aki a vámszedőket, lenyúlókat kidobja az eü-ből. A végén még kiderülne, hogy talán mégis elég a TB járulék az eü. rendszer működtetésére!!!!”
 • 4. comet 2009. szeptember 28. 22:02
  „És ez nem pénz kérdése. - ez még lemeradt az előbbi végéről.”
 • 3. comet 2009. szeptember 28. 21:59
  „az oktatás terén az SZTE-t is elérte a magyar egyetemek betegsége, azaz erősen sz.vatás irányba tolódott el a képzés. Az angol pruttyább egyetemeken a lemorzsolódás 10% körüli, de inkább alatta van, míg a magyar egyetemeknél ez a szám a végzősöket jelenti. Az Oxford egyetemen a lemorzsolódás 1%körüli, ami egyrészt az oktatás magas színvonalának, másrészt a felvételi metódusnak köszönhető.
  Meg kéne tanulni hogy rangot nem a buktatás jelenti, hanem az átadott tudás.
  Az MSC matek szakon például a legutóbbi vizsgaidaszakban kb. 70 főböl 6 -an mentek át. Tanárok oktatásáról van szó, tehát relatíve válogatott csapatról.”
 • 2. LukSzusz 2009. szeptember 28. 20:31
  „Rektor úr is havi 3.5 milliót kap havonta,tellik neki Úszómedencére,meg mindenre,
  3.500.000.,/120000,.-rel=29 ember fizetését viszi haza havonta.
  Lehet viszonyítani országosan hány ilyen állami fizetés van???”
 • 1. dondongó 2009. szeptember 28. 20:15
  „Bedobhatna egy kis pénzt a város is, mert az egészségügyi ellátó rendszer le lett passzolva az egyetemnek. És persze át kellene gondolniuk a várost és az egyetemi klinikák ellátási körzeteit képviselőknek azt, hogyan szavaznak a költségvetésre, különös tekintettel a kormánypártiak, mert az ellenzék mindig leszavazza a költségvetést a parlamenti etikett szerint. A mostani kormánypártiak is ezt csinálták annó. Viszont egy kormánypárti polgármesternek szembe kell tudnia néznie az általa vezetett település lakosságával is. Ezért tartom rossznak azt, hogy a polgármester egyben képviselő is lehet, párttól függetlenül.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az önkormányzat megvásárolja a bedőlt hitelesek lakását

Szeged - Az országban elsőként Szegeden döntött arról a képviselő-testület, hogy megvásárolja a… Tovább olvasom