Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

Gyógyíthatnak, de nem dönthetnek

Szeged - Egyre több rezidens dolgozik a klinikákon, ám hiába vesznek részt a betegellátásban, önállóan nem dönthetnek. Bár ez a gyógyítás érdekeit szolgálja, jelentősen lassítja az amúgy is túlterhelt rendszert, és az orvosokat sem tehermentesíti.
Egyre kevesebb szakorvos jut egyre több rezidensre – az orvoselvándorlás miatt átalakuló egészségügyben ez pedig egyre több problémát okoz. A szakorvosjelöltek ugyanis nem hozhatnak önálló döntéseket kezelési módról, gyógyszerezésről, sőt terápiáról sem, mindent szakorvosnak kell ellenjegyeznie. Így, bár sok beteget a fiatalok látnak el, mégsem tehermentesítik a szakorvosokat, akiknek gyógyítás helyett így az adminisztráció szakad ugyanolyan súllyal a nyakukba.

– A rezidens is orvos, sok mindenhez van joga – szögezte le Varga Endre, a Szegedi Tudományegyetem Traumatológiai Klinikájának tanszékvezető professzora.

– Bizonyos szakmai kérdések azonban szakorvosi tevékenységhez vannak kötve. Ez persze nem véletlen: ahol nagy a felelősség, ott a dupla kontroll a szakmát és a beteget is védi.

A rezidens nem írhat alá zárójelentést, nem rendelhet a beteg számára gyógytornát vagy gyógyászati segédeszközt, és természetesen minden új eset kapcsán konzultálnia kell felettesével, nem állíthat fel önállóan diagnózist. A professzor szerint nincs is ezzel baj: a rezidensek tanulnak, a szakorvosok pedig folyamatosan szinten tartják tudásukat azzal, hogy oktatnak.

Vizit. Apáti-Nagy Péter elsőéves rezidens csak a szakorvos, Varga Endre professzor (jobbra) jóváhagyásával segíthet a betegen. Fotó: Kuklis István
Vizit. Apáti-Nagy Péter elsőéves rezidens csak a szakorvos, Varga Endre professzor (jobbra) jóváhagyásával segíthet a betegen. Fotó: Kuklis István

Más kérdés, hogy lehetne ezt másképp is szervezni. – Amerikában a rezidensek orgonasípszerűen állnak egymás felett, a felsőbb évesek tanítják az alsóbb éveseket. Nem a szakorvosok felelnek tehát mindenkiért, vagyis nem terheli le őket az adminisztráció.

A gyakorlatban látszik leginkább a magyar rendszer döcögőssége: a rezidensnek és így sokszor a betegnek is sok ideje megy el csupán azzal, hogy várnak a szakorvos egyetlen aláírására.

– Minden esetben meg kell várnunk, amíg a szakorvos végez, és csak utána fordulhatunk hozzá a kéréseinkkel – mesélte Sipka Balázs, a Magyar Rezidens Szövetség szegedi elnöke. – Mivel egyre több szakorvosjelölt jut egyetlen szakorvosra, egyre nehezebb elérnünk őket, ami nyújtja a munkaidőt.

Ahol viszont van elég szakorvos, ott csak a rendszer előnyeit látják. – Nekem biztonságérzetet ad, hogy nincsenek a betegek ellenőrzés nélkül rám bízva – fogalmazott Apáti-Nagy Péter elsőéves rezidens. – A betegek sem panaszkodnak: valószínűleg megnyugtatja őket a tudat, hogy nem csak egy fiatal orvos kezében van a gyógyulásuk.

Sipka Balázs úgy látja, az ügyeleti időszak a legkritikusabb, akkor sok helyen előfordul, hogy egyáltalán nincs elérhető szakorvos. – A rendszer nem véletlenül van így kitalálva, és azt gondolom, nincs is ezzel semmi baj. A rezidenseknek sok mindent kell megtanulniuk a szakvizsgáig. Azt azonban meg kellene oldani, hogy a felügyelet tényleg mindig rendelkezésre álljon, hogy az orvoshiány ne veszélyeztesse a betegellátás és a szakorvosképzés folyamatát.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A véleményszabadság csatája Szegeden színház és kritika között

Érdemes szemfülesebben követni a delmagyar.hu-n az utóbbi időben megjelent egyik-másik színikritikát, no meg válaszinterjút - írja a librarius.hu. Tovább olvasom