Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

Gyógyító baktériumot terveztek a radnótisok

Szeged, Boston - Másodikos radnótisok végezték öt kontinens 50 csapata közül a legjobb kísérletet a bostoni egyetem szintetikusbiológia-versenyén. A hétfős csapat probiotikus baktériumot tervezett, amelyet a Crohn-betegség gyógyításában lehetne hasznosítani.
Öt kontinens közel 50 csapata közül a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium biológusai hozták el a legjobb mérés díját a bostoni Massachusetts Institute of Technology által szervezett szintetikus biológiai versenyen. Az eredetileg egyetemisták számára rendezett megmérettetésnek évek óta van középiskolásoknak szóló kiírása is, magyar csapat azonban most először nevezett. Európai országok közül csupán három képviseltette magát.

A projektversenyre fél éve készültek a másodikos, biológia szakos tanulók. A csapatban részt vevő hét diáknak egy tudományos szakcikket, saját kutatásaira alkalmazott biztonsági protokollt, egy 20 perces előadást, posztert és egy weblapot kell létrehoznia, amelyet aztán bemutattak a versenyen.

– A feladat az volt, hogy tervezzünk egy genetikailag módosított baktériumot, amely egy globális problémán segíthet – mesélte Marton Ákos. – A csapatok többsége környezetvédelmi problémát helyezett a középpontba, de volt néhány orvosi megoldás is.
A szegedi gimnazisták is az utóbbi kategóriát választották: egy probiotikus baktériumot állítottak elő, amelyet a Crohn-betegség gyógyításában lehetne felhasználni.

Hárman az utazó csapatból, akik még itthon vannak: Papos Martin, Harangozó Márk és Marton Ákos a különdíjjal. Fotó: Frank Yvette
Hárman az utazó csapatból, akik még itthon vannak: Papos Martin, Harangozó Márk és Marton Ákos a különdíjjal. Fotó: Frank Yvette

– Ebben a gyulladásos bélbetegségben többen halnak meg az Egyesült Államokban, mint tüdőrákban. Gyógymód pedig nincsen rá – magyarázta témaválasztásukat Harangozó Márk.

Természetesen a másodéves gimnazisták nem hozták létre a valóságban a baktériumot, de elméletben összeállították a projektet, és kísérleteket is végeztek. – Ez volt a verseny legjobban kivitelezett kísérlete, ezért kaptuk a különdíjat – mesélte Papos Martin. A verseny történetében egyébként előfordult már, hogy a diákok ötleteit később alkalmazták a tudósok.

Az utazó csapat tagja volt még Nikolényi Gergő és Boldogkői Miklós, a projektben pedig részt vett még két osztálytársuk, Varga Petra és Fábián Réka is. Mindannyian orvosi vagy kutatói pályát képzelnek el maguknak.

– Büszke vagyok a csapatunkra, mert a többi csapatnál jóval szűkösebb pénzügyi és létszámfeltételek mellett is kiemelkedő ötletekkel, precizitással és szorgalommal érdemelték ki az értékes díjat – írta fel Facebook-oldalára a fiatalokat felkészítő Bán Sándor, aki a napokban egy másik magyar csapattal Balin vett részt a Nemzetközi Biológia Diákolimpián.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felszentelték a ravatalozót

A falunapok alkalmából, tegnap adták át Derekegyház megújult ravatalozóját, amelyet Kiss-Rigó László szeged–csanádi megyés püspök szentelt fel. Tovább olvasom