Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Gyógyító gondoskodás: jó kezekben – az idősek otthonában is

Szeged - Külön világ a szépkorúaké: romló egészséggel haladnak az elmúlás felé. Ezt az őszidőt igyekszünk gondtalanná tenni az idősotthonban – mondja Boros Judit, aki ápolónőként gyógyszert oszt, de ha a helyzet úgy hozza: életet ment.
– A köldökzsinórt elvágtuk, mire kiértek a mentők: a harmadik gyermekével várandós szomszédasszony férje szaladt át hozzánk, hogy segítsünk, mert megindult a szülés. A húgommal akkor még csak diákok voltunk az egészségügyi szakközépiskolában – emlékszik első bevetésére Boros Judit. A Miskolcon 5 éves korától nevelőszülőknél felcseperedő, amúgy nyolcgyerekes családból származó fiatalasszony később is életet mentett. A németországi húsgyárban vállalt éjszakai műszakban a darálógép mellett dolgozó szerelő epilepsziás rohamot kapott. A többiek sem tudtak kollégájuk betegségéről, ezért megdermedtek a görcsös roham láttán. Nem így Judit, aki a rángatódzó, habzó szájú férfi nyelvét előre húzta, testét stabil oldalfekvő helyzetbe hozta, amíg kiértek a mentők.

A mosoly ragadós, ezért gyógyít – vallja az idős lakók ápolója, Boros Judit. Fotó: Karnok Csaba
A mosoly ragadós, ezért gyógyít – vallja az idős lakók ápolója, Boros Judit.
Fotó: Karnok Csaba

– Éles helyzetekre, gyors döntéskényszerre a szépkorúak között dolgozó ápolónak is fel kell készülnie – összegez Boros Judit, akit a Szegedi Ősz Idős Otthon egyik lakója ajánlott a Jó kezekben akciónk nyújtotta reflektorfénybe. Az egy- és kétágyas szobák 77 lakójának nyugalmára 19 egészségügyi végzettségű szakember figyel. Egy-egy ápolónő 12 órás szolgálatot teljesít vagy műszakvezetőként az egész házra, vagy egy-egy szint lakóira ügyelve. Az itt élők gyerekei nem tudják vállalni idős édesanyjuk vagy édesapjuk gondozását a nap 24 órájában, ezért igénylik a gondozóház szolgáltatásait. – Sok a tennivaló: a reggeli gyógyszerosztástól kezdve az idősek időjárással összefüggő hangulatváltozásainak kiegyenlítésén át egészen a rosszullét miatti mentőriasztásig. A figyelmünk egy pillanatra sem lankadhat, mert például egy falat kenyér félrenyeléséből is nagy baja származhat a gondjainkra bízott idősnek, ha hirtelen nem avatkozunk közbe – említ egy újabb életmentő esetet szakmai múltjából az ápolónő.

6 kategóriás történetek

Jó kezekben akciónk folytatódik. Várjuk olvasóink történeteit 6 kategóriában: orvos és ápoló – kórházi, illetve nem kórházban dolgozók között; munkahelyi közösség; az egészségügyben egyéb munkát végző.

– Csak szívből lehet csinálni – rögzíti az ápolónő legfőbb adottságát Boros Judit, aki hivatását egyik nővére példája nyomán választotta. Úgy meséli, hogy a nevelőszülőknél családban növekvő gyerekek testvérré fogadták egymást, és azóta cáfolják az állami gondozottakra ragadt előítéleteket – az életükkel bizonyítanak.

– Mosolyogni, türelmesen válaszolgatni és otthon hagyni a magánéleti zűröket is. Ez a legnehezebb – árulja el Boros Judit, aki szerint szakmai minimum, hogy minden lakó szokásait jól ismerje. Munkájában a legszebbnek azt tartja, hogy kollégáival jó csapatot alkotva egymásra támaszkodhatnak, és így osztozhatnak gondozottjaik köszönetében: egy finom simogatásban, egy szelíd pillantásban vagy egy kedves mosolyban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy éve dalol együtt a Szegedi Ökumenikus Gospelkórus

Szeged - Mindenkinek van remény, aki hisz Istenben – ezt hirdeti a Szegedi Ökumenikus… Tovább olvasom