Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Gyógyító történetek: verseket írt orvosához a beteg

Szeged - Jó kezekben – az egészségügyben. 12 hete indult akciónk ismét fordulóponthoz érkezett: a második hat hetet azzal zárjuk, hogy átnyújtjuk a legérdekesebb jelölések csokrát. Közte orvos és páciens, Kertész doktor és Korényi doktornő történetét.
A különleges beteg-orvos kapcsolatra példa, hogy Jó kezekben akciónkra eddig például 75 kórházi orvosra 133 jelölés érkezett. Akad olyan doktor, akit 8 páciense is a köz figyelmébe ajánlott. De arra is találtunk példát, hogy egyetlen beteg nyolcszor is jelölte orvosát. Kiderült, a páciensek közül némelyek több orvost is kitüntetnének, mert számukra egyértelmű: jó kezekbe kerültek.

„Szeretet. Tudás. Segítőkészség" – tömöríti 3 szóba érzéseit az egyik páciens. A doktorok munkáját méltató, eddig szerkesztőségünkbe érkezett több száz jelölés között is kivételes, hogy szakorvost jelöl a nyugdíjas háziorvos, aki 1998 óta évente legalább egy verset ír a doktor úrnak. Ezért szerveztük meg orvos és páciense találkozóját tegnap Jó kezekben akciónk második fordulóját zárva. A második hat hét végén dr. Kertész Istvánnak, a szegedi egyetem klinikai központja rendelőintézete kardiológus főorvosának és egyik páciensének, dr. Kovácsné dr. Korényi Ibolya doktornőnek adtuk át kiadónk ajándékcsomagját.

Orvos és páciens, de kollégák is. Dr. Kertész István kardiológus és jelölője, dr. Kovácsné dr. Korényi Ibolya nyugalmazott háziorvos kapta kiadónk ajándékcsomagját. Fotó: Karnok Csaba
Orvos és páciens, de kollégák is. Dr. Kertész István kardiológus és jelölője, dr. Kovácsné dr. Korényi Ibolya nyugalmazott háziorvos kapta kiadónk ajándékcsomagját. Fotó: Karnok Csaba

– A beteget, nem a betegséget kell gyógyítani – vallja Kertész doktor úr, aki elárulja: előfordult már, hogy pácienseitől köszönőlevelet, üdvözlőlapot kapott, de csak Korényi doktornő ajándékozta meg verssel. A főorvos évente több ezer beteget kezel. Így egy páciensre esetenként csekély idő jut, de úgy tartja: ennek is elégnek kell lennie arra, hogy ne csak meghallgassa a panaszokat, hanem gyógyító légkört is teremtsen. Ebben számíthat a jól képzett asszisztencia és az orvoskollégák támogatására is.

„Lelkiismeretes, mindenre kiterjedő, gondos" – így jellemzi kardiológusa munkáját Korényi doktornő, aki háziorvosként Kunhegyesen, Szolnokon, végül Szegeden dolgozott.

– Úgy éreztem, nekem is tennem kell valamit, hogy meghálálhassam, amit Kertész doktor a férjemért és értem tett – emlékszik vissza az első vers születésére a 84 éves asszony, aki csak alkalmanként farag rímet. A Kertész Főorvos Úrnak című verse utolsó strófájában írja Kovácsné Ibolya: „Írjon recepteket, mosolyogjon egyet, / hisz evvel boldoggá tehet embereket, / és megújult szívvel mehetnek így tovább, / vígan folytathatják a megkezdett munkát."

Jelölők és jelöltek

Az egészségügyben dolgozók legjobbjait ajánlják figyelmünkbe olvasóink. Továbbra is hat kategóriában (orvos – kórházi, illetve nem kórházban dolgozó; ápoló – kórházi, illetve nem kórházban dolgozó; munkahelyi közösség; az egészségügyben egyéb munkát végző) várjuk a jelöléseket. A „gyógyító történetek" főszereplői közül szakmai testület választja ki azokat a személyeket és csoportokat, akiket egy-egy héten bemutatunk. Közülük hathetente jutalmazzuk a legszebb történet főszereplőjét, illetve a legérdekesebb sztori jelölőjét – Jó kezekben akciónkban.

Olvasóink írták

  • 1. tol 2011. július 29. 21:57
    „a gyertya szimfóniát is eljátszák vajon?...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Escamillo - egyenesen Hollywoodból

Szeged - Nmon Ford honfitársát, Lee Poulist váltja Escamillo szerepében a tavaly nagy sikerrel… Tovább olvasom