Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Gyógyítson az ápoló az orvos helyett?

Csongrád megye - Több kompetenciája lenne egy ápolónak, mint egy kezdő orvosnak - ezt eredményezné, ha elfogadnák a tervezetet, amely az egyetemi végzettségű ápolókra orvosi feladatokat bíz. A szegedi képzőhely szakemberei azonban nem csak ezt látják aggályosnak: az oktatás alapvető feltételei sem állnak rendelkezésre.
Orvosok helyett ápolókra bíznának bizonyos gyógyító feladatokat – már részletes terv is készült ezzel kapcsolatban. A nemrégiben nyilvánosságra hozott elképzelés az egyetemi végzettségű ápolókat érinti, akik mesterképzésben szerezhetik meg azt a szaktudást, amellyel orvosi hatásköröket kaphatnak. Az ápolói feladatok kibővítésének célja, hogy enyhítsenek az orvoshiányon. Lapunk egy asztalhoz ültette az ápolói szakma képviselőit, hogy értékeljék a tervezetet. Egyöntetűen azt mondták: ebben a formában a rendszer biztosan nem lesz működőképes.

Még rosszabb lesz a helyzet

– Alapvetően téves feltevés, hogy ez a megoldás enyhítene a szakemberhiányon – fogalmazott Balogh Dénes, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ főápolója. – Szakdolgozókból ugyanúgy hiány van, így ha kivesszük közülük a legképzettebbeket, még rosszabb lesz a helyzet, hiszen az ő feladataikat is azoknak kell majd ellátniuk, akik már most sem győzik a munkát.

És hogy mennyi pontosan ez a munka? – Egy átlagos magyar osztályon a 12 órás műszakban 10-20 beteg jut egyetlen ápolóra. Külföldön ez az arány 1-2, esetleg 1-3 – mesélte Erdősi Erika, az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar Ápolási Tanszék általános tanszékvezető helyettese.
 
Asztalhoz ültettük a szakma képviselőit: (balról) Papp László, Kiss Péter, Balogh Dénes, Tulkán Ibolya és Erdősi Erika. Fotó: Schmidt Andrea
Asztalhoz ültettük a szakma képviselőit: (balról) Papp László, Kiss Péter, Balogh Dénes, Tulkán Ibolya és Erdősi Erika. Fotó: Schmidt Andrea

Ám nem csak a terheléssel vannak komoly aggályaik az ápolói szakma képviselőinek. Legalább ekkora probléma, hogy a pluszfeladatokkal sem értenek egyet. – Szerepel ezek között például gyógyszerrendelés. De mégis milyen? Kábítószert és kemoterápiás gyógyszert is felírhat majd ápoló? De végezhetne például hascsapolást, dialízist, légútbiztosítást is. Összességében egy okleveles ápolónak a tervezet szerint több kompetenciája lehet, mint egy kezdő orvosnak. Ki lesz a felelős majd ezekért a beavatkozásokért? Az orvos, akié a beteg, vagy az ápoló, akivel elvégeztetik ezeket a feladatokat? – sorolta kérdéseit Balogh Dénes.

Konfliktus lehet az orvosokkal

Az intenzív osztályon ápolóként dolgozó Kiss Péter, aki most szerez majd diplomát – így már érintett lehet a változásokban –, attól tart: az orvosok az ápolókra hárítanak majd minden lehetséges feladatot. Vagy csak az adminisztrációt – ez esetben viszont az ápolók érzik majd úgy, hogy nem tudják érvényesíteni szaktudásukat. – Ez mindenképpen sok konfliktus forrása lehet – tette hozzá.

De nem csak a gyakorlatban lehet problémás az újfajta ellátási rend: már az alapjait sem látják a szegedi szakemberek megvalósíthatónak.

– Aki ősszel beiratkozik, két év után ezzel a pluszképesítéssel kellene, hogy kijöjjön az iskolából. Na de ki tanítja meg nekik ezeket? Ehhez orvos oktatókra lenne szükség, őket azonban pár hónap alatt nem lehet megnyerni egy képzőhely számára. Ráadásul az infrastrukturális feltételek sem adottak az ilyen típusú képzés gyakorlati részéhez, és a képzési rendszerben sem lehet ilyen gyorsasággal helyet találni az új óráknak – mondta Papp László, az Ápolási Tanszék oktatási tanszékvezető helyettese.

Nem számít a szakma javaslata

A szakemberek abban egyetértettek: az ápolói feladatok nevesítése és keretekbe helyezése önmagában helyes elképzelés, hiszen a terület szabályozatlansága most is sok konfliktus okozója. A megvalósítás azonban így nem jó.
 
Giláné Gyömbér Mariann diplomás ápoló 19 éve dolgozik a szentesi kórház belgyógyászatán. Azt mondja, a nővéreknek jelenleg is sok feladatuk van, nem lenne jó, ha újabbakat kapnának. Fotó: Kuklis Istvá
Giláné Gyömbér Mariann diplomás ápoló 19 éve dolgozik a szentesi kórház belgyógyászatán. Azt mondja, a nővéreknek jelenleg is sok feladatuk van, nem lenne jó, ha újabbakat kapnának. Fotó: Kuklis István

– Lassabb léptékben kellene a változtatást véghezvinni, és nem feltétlenül ilyen módon – vélekedett Tulkán Ibolya, az Ápolási Tanszék megbízott vezetője. – Valószínűleg célszerűbb lenne például ezeket a szaktudásokat licencvizsgákhoz kötni, és fokozatosan specializálódni bizonyos területekre. Ezeket egyébként mind megírtuk a tervezet véleményezése kapcsán. Sajnálatos, hogy szinte semmit nem fogadtak meg azokból, amiket javasoltunk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fennakadt a szűrőn a kisállat-kozmetikus

A megye városaiban a decemberi ünnepi időszakban ellenőrizte a NAV az édességet, szaloncukrot, savanyúságot, zöldséget, gyümölcsöt, élő halat, fenyőfát árusítókat, Tovább olvasom