Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Gyógyszereket próbálnak ki, 15 éve

Rossz hírét keltette a szegedi egyetem orvoskarának egy internetes újság cikke. Valótlan, és félinformációkon alapul az „Emberkísérletek kezdődnek Szegeden" című írás – jelentette ki Lonovics János, az I. számú belklinika vezetője. Valójában a klinikai kutatómunkát, a szakképzést, az egyetemi tudásközpontokat, az olcsóbb gyógyszerek piacra kerülését szolgálja az új vizsgálati hely.
Lonovics János. Fotó: Karnok Csaba
Nem uniós, hanem a Nemzeti fejlesztési terv pályázatán nyert 250 millió forint támogatást a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) belgyógyászati klinikája, pharmakológiai és gyógyszerhatástani intézete, valamint a Richter gyógyszergyár alkotta konzorcium. A nagyszabású projekt egyik elemeként nem gyógyszerészeti laboratórium, hanem a gyógyszerek kipróbálását szolgáló, úgynevezett „első fázisú vizsgálati hely" épült föl a szegedi belklinikán. Nincs és nem lesz „emberkísérlet" Szegeden – cáfolta és pontosította az egyik internetes újságban tegnap megjelent cikk állításait Lonovics János, a konzorcium, illetve az SZTE I. számú Belgyógyászati Klinika vezetője.

Az új gyógyszerek hatását már 15 éve kipróbálhatják embereken a szegedi klinikák. Ezek a betegek közreműködését igénylő úgynevezett második, harmadik és negyedik fázisú gyógyszerhatástani vizsgálatok kiegészülhetnek az eddig hiányzó első szakasszal. Ez azt jelenti – magyarázta a professzor –, hogy önként jelentkező egészséges embereken is tesztelhetik a toxikológiai, genetikai vizsgálatokon túljutott, állatkísérleteken már bevált, gyógyszerként szóba jöhető molekulákat. De csak akkor, ha akkreditálják az – ágyakkal, monitorokkal fölszerelt – új vizsgálati helyet és fölkérés is érkezik a tesztelésre.

Az emberek közreműködését igénylő gyógyszerhatástani vizsgálatok szigorú, az egész világon azonos feltételrendszerrel végezhetők – hangsúlyozta Lonovics János. – A kockázat mértéke nem nulla, de a lehetséges veszélyeket igyekeznek a minimálisra csökkenteni. Az új gyógyszervizsgálati helyre az önkéntesek toborzásának, illetve díjazásának mértékéről Szegeden még nem döntöttek. Várhatóan majd a máshol szokásos módszereket alkalmazzák Szegeden is.


Üzlet a kutatásban

Az ország többi egyetemen már meglévő, Szegeden eddig hiányzó vizsgálati hely kialakítása több célú. Lehetővé teszi a klinikai pharmakológiai szakképzést, és azt, hogy az itteni klinikai kutatómunka megfeleljen a nemzetközi követelményeknek. De jól szolgálja a virágzásnak indult, gyógyszerfejlesztéssel is foglalkozó szegedi tudásközpontokat is. A gyógyszerek hatástani vizsgálatából természetesen anyagi haszna is származik az egyetemnek – ismerte el a professzor, ám a feladat megoldása olyan bonyolult logisztikai és klinikai munkát is igényel, ami a bevétel 40-50 százalékát is „elviheti". Generikumokat, vagyis lejárt szabadalmú, így ismert kémiai szerkezetű és új néven piacra dobható gyógyszerek hatását is vizsgálják Szegeden. Ez egyrészt az új molekulákhoz hasonló alaposságú munkát kíván, másrészt az olcsóbb szerek előállítását eredményezi. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gregor József szülinapja a Muzsikáló Udvaron

Hatvanhatodik születésnapját ünnepli ma Kossuth-díjas basszistánk, Gregor József, aki vasárnap este… Tovább olvasom