Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Gyógyszerész vádol gyógyszerészt

Fegyelmi tárgyalást kezdtek tegnap a szegedi Sas patika ellen. A Magyar Gyógyszerész Kamara etikai és fegyelmi bizottságának Csongrád megyei szervezetéhez az országos etikai bizottság elnöke nyújtott be panaszt. – Nem ismerjük, milyen vényekről van szó a beadványban, de a gyógyszertár a betegek érdekeit szem előtt tartva, szabályosan működik – kommentálta az ügyet Lacsán Péter patikavezető.
Pintér László és Vörös Ildikó ügyvéd az etikai bitottság ülésén. Fotó: Karnok Csaba
Pintér László, a Magyar Gyógyszerész Kamara etikai és fegyelmi bizottságának elnöke két bejelentést is tett a szegedi Sas patika ellen az általa vezetett testületnek. Egyrészt sérelmezi, hogy a szegedi gyógyszertárban árumintákat, tehát „ajándékokat" adnak, másrészt – próbavásárlások alapján – bizonyítottnak látja, hogy fegyelmi vétséget is elkövetnek, hiszen a betegeknek akár vény nélkül is kiadnak receptköteles termékeket.

A kamara etikai bizottságának elnöke két alkalommal saját munkatársait vette rá, hogy a Sas gyógyszertárban dolgozó kollégáiktól recept nélkül vásároljanak. A bejelentés szerint egyszer tizenegy érvényes recept közé kevertek egy lejártat. Ezzel szerintük kiderült: ezekre a vényekre is adnak gyógyszert a Sasban. Két másik alkalommal pedig a „próbavásárlók" olyan készítményeket kértek és kaptak, melyeket csak receptre lehetett volna adni, ez azonban „nem volt náluk". A bejelentésben Pintér még azt is megemlíti: a gyógyszerészeken ottjártunkkor nem láttak névtáblás kitűzőt, melynek viselését az etikai kódex előírja.

Az ügyet első fokon a gyógyszerészek Csongrád megyei etikai bizottsága tegnap nyílt ülésen tárgyalta. Ott Pintér László elmondta: bár a kamara etikai és fegyelmi bizottságának fejléces papírjára írta bejelentését, magánemberként kérte a vizsgálat lefolytatását. Arra a kérdésre, hogy mi célból utazott Kiskunhalasról Szegedre, hiszen ellenőrzésre nincs jogköre, a testület ülésén azt a választ adta: hogy kiváltsa egy barátja gyógyszereit. Lapunk kérdéseire azonban nem válaszolt.
A meghallgatáson a patika jogi képviselője leszögezte: a bejelentésben foglaltak valótlanok. Döntés végül nem született, a bizottság elnapolta az ügy vizsgálatát.

Törvénybe ütköző kódex

A gyógyszerészkamara etikai kódexe szerint – melyre hivatkozva Pintér László bejelentést tett – a gyógyszertárakban nem lehet ajándékozással ösztönözni a betegeket arra, hogy egy adott patikában váltsák ki receptjeiket, csak dolgozóik szakmai felkészültségével tehetik vonzóvá magukat. Erről a kitételről azonban a Gazdasági Versenyhivatal már megállapította: ellentétes lehet a tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló törvénnyel. Az eljárás még nem zárult le.

– A patika ezekkel az állítólagos vétségekkel egyetlen vevőt sem károsított meg. Az ügy azért pattant ki, mert Pintér László a kamara nevében kifogásolja, hogy a Sas gyógyszertárban vásárlók az orvosságok mellé kisebb árumintákat is kapnak– kommentálta a történteket Vörös Ildikó, a patika ügyvédje. – Ő nyújtotta be a panaszt, ő gyűjtött bizonyítékokat, majd végül az ő vezetése alatt álló testület ítélkezik. Ilyen ellenőrzésre a kamarának nincs joga. Ha ez egy büntetőeljárás lenne, felbujtóként felelősségre kellene vonni.

– Nem ismerjük, milyen vényekről van szó a beadványban, de a gyógyszertár a betegek érdekeit szem előtt tartva, szabályosan működik – kommentálta az ügyet Lacsán Péter patikavezető. – Hajtóvadászat folyik ellenünk immár másfél éve. És most már a kamarai fegyelmi bizottság elnöke áll a hadjárat élén. Reméljük azonban, hogy a bíróság nekünk ad igazat, hiszen mi nem érezzük hibásnak magunkat – tette még hozzá.

Olvasóink írták

  • 1. x 2013. július 02. 13:48
    „http://www.delmagyar.hu/forum/hektikus_patikus/26/2872/?action=kifejt”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Yogjakartában cunamitól tartottak

Balogh László tizenhárom évvel ezelőtt Soros-ösztöndíjasként ment ki Indonéziába. A szegedi férfinak… Tovább olvasom