Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Gyógyszerfejlesztés a Solvónál - siker a válságban

Einstein szerint a válság a legnagyobb áldás, amely megeshet az emberekkel és az országokkal, hiszen a válság fejlődéssel jár. A válság szüli a találékonyságot, a felfedezéseket és a nagy stratégiákat. Válság nélkül nincsenek kihívások, azok nélkül az élet rutinná, lassú haldoklássá válik. Szegeden, a Solvo Biotechnológiai Zrt.-nél is a válságban fogtak hozzá egy olyan gyógyszerhatóanyag-fejlesztéshez, amellyel hamarosan piacra lépnek.
A szegedi Solvo Biotechnológiai Zrt. újabb sikeres kutatásfejlesztési projektet zárt nemrégiben. Még 2009-ben, a válság idején kezdődött el egy gyógyszerhatóanyag-kutatás az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, amelyhez 59 millió forint támogatást nyert el, és 29 millió forintot tett mellé saját erőből. A megvalósításban akadémiai partnere a témában nemzetközileg elismert MTA Kémiai Kutató Központ volt.

A Solvónál kifejlesztett eljárások alkalmazásával biztonságosabb, kevesebb mellékhatással járó, hatékonyabb gyógyszereket tudnak készíteni. Fotó: Schmidt Andrea
A Solvónál kifejlesztett eljárások alkalmazásával biztonságosabb, kevesebb mellékhatással járó,
hatékonyabb gyógyszereket tudnak készíteni.
Fotó: Schmidt Andrea

– A Solvo világelső a gyógyszerhatóanyag-transzporter kölcsönhatások vizsgálatában – mondta el Apjok András pályázati igazgató. – Ezeknek a kölcsönhatás- vizsgálatoknak az a jelentősége, hogy a gyógyszerfejlesztés során időben ki tudják szűrni a szervezetre káros, mérgező hatóanyagokat.

Csak export

Az 1999-ben magyar kutatók és üzletemberek által alapított, és a mai napig jórészt magyar tulajdonú Solvo Biotechnológiai Zrt. pénzügyi igazgatója, Hajdú Szabolcs elmondta: a szegedi cégnek már kizárólag csak exportbevétele van, a hazai piacon nincs fizetőképes kereslet a kutatásaik iránt. Az USA-ban, Japánban, illetve Nyugat-Európában értékesítenek, bevételük tavaly 1,2 milliárd forint volt – közel 20 százaléka külföldi és a hazai pályázati támogatás. Március elején megírtuk: Közép-Európa egyik vezető biotechnológiai vállalkozása a közelmúltban leányvállalatot alapított az USA-ban, Bostonban. 

 
Megtudtuk: a szervezetbe kerülő különböző testidegen vegyületek hatékony eltávolításáról számos mechanizmus gondoskodik. Védelmi rendszerünk működésében kulcsfontosságú szerepe van az úgynevezett transzporter fehérjéknek: olyan sejtpumpákról van szó, amelyek képesek megakadályozni a testidegen vegyi anyagok bejutását a szervezetbe. Az ártalmas anyagokat kipumpálják a sejtekből. A Solvo ezek tanulmányozására specializálódott.

– Az emberi szervezet védekezőrendszerének egyik bástyája a máj – folytatta Apjok András. – Mivel a májnak központi szerepe van a gyógyszerek anyagcseréjében, továbbá bizonyos gyógyszerek ürítésében is kulcsszerepet játszik, a májban működő sejtpumpák működésének feltárására, ezen eljárások ipari alkalmazására nagy az igény a gyógyszergyártók részéről. A megvalósított projekt a gyógyszerhatóanyagok által okozott epepangás kockázatának becslésére és a májban kialakult epepangás mechanizmusának meghatározására alkalmas laboratóriumi mérési eljárás kidolgozását célozta.

A pályázatban kifejlesztett technológia ezen a területen újdonság. Ha ugyanis egy hatóanyagjelölt a májban epepangást okoz, a szer nem kerülhet klinikai kipróbálásra. A kihívás nagy: a kifejlesztett eljárásoknak meg kell felelniük az egyre szigorodó gyógyszerhatósági követelményeknek, ezért szükségesek az új, innovatív megoldások. Így biztonságosabb, kevesebb mellékhatással járó és hatékonyabb gyógyszereket tudnak fejleszteni a Solvo által kínált eljárások alkalmazásával.

Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2012. április 28. 08:16
    „A Solvo Biotechnológiai Intézetnél ugyan olyan tehetséges kutatók dolgoznak, mint az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában! A gond csak az, hogy a tehetséges és okos magyar kutatók eredményei a magyarországi virtuális pénzhiány miatt külföldi tulajdonba kerülnek!Mindezek ellenére gratulálni lehet és illik a sikerhez s ezt ezúton megteszem! További sok sikert!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ösztöndíjeső a szegedi egyetemen

Kihirdették az SZTE Tehetségpont által gondozott nyolc pályázat eredményeit. Közel 300 hallgató részesült összesen több mint 9 millió forintos támogatásban, és összeállt a szegedi egyetem Kiválósági listája. Tovább olvasom