Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Gyógyszerkassza, alulnézetből

Csongrád megye - Az orvosságok támogatására költött pénz egyharmadát, 100 milliárd forintot vonna el a kormány a gyógyszerkasszából. Ezt a szakállamtitkár az egészségügyre szeretné visszaforgatni. Az elképzelésről és hatásáról szegedi háziorvos és patikus véleményét kértük.
– Drága, most 4000 forintos vérnyomáscsökkentő februártól akár 1500 forintért is megvásárolható, ha bevezetik az új gyógyszer-támogatási rendszert – számolt a gyógyszercégek képviselőitől hallott információk alapján Kass Ferenc. Az újszegedi háziorvos szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is reménykedhet költségmegtakarításban. Ráadásul a háziorvosok szabad gyógyszerválasztása sem lesz korlátozott. A beteg és az OEP számára kedvező folyamat nyitja a gyógyszergyártók nemes csele: nem engedik ki kezükből a lejárt szabadalmi védettségű készítményeiket, hanem új néven és újracsomagolva dobják piacra a generikumokat az originális szereknél olcsóbban, az eredetivel megegyező minőségben.

Nem akar pénzt kivonni a gyógyszerkasszából Szócska Miklós. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkára a gyógyszerkassza tartalékait az egészségügyre forgatná vissza. A februártól élő kormányzati megtakarítási tervből 100 milliárd jut a gyógyszerkasszára. Ez az orvosságok támogatására költött összeg mintegy harmadának elvonását jelenti – derült ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egyik nyilatkozatából. A kormány a svéd gyógyszer-támogatási rendszert kívánja meghonosítani.

– A gyártó, a nagykereskedő, a patika és a beteg is abban érdekelt, hogy a jelenlegi támogatási rendszer és a gyógyszerkassza ne változzon! Ha egy ponton hozzányúlnak a szűkre szabott és túlfeszített rendszerhez, elpattan – jelenti ki Lacsán Péter. A szegedi patikus abban reménykedik, a kormány tartja magát ígéretéhez: a beteg a jelenleginél nem fizet többet a gyógyszeréért.

Olvasóink írták

 • 6. altamir 2011. január 22. 08:46
  „Édesapám rokkant nyugdíjas havi gyógyszer kiadása 37500 Ft nyugdíja 71300Ft lakásrezsi 38150Ft, ebből orbán "királynak" és összes miniszterének kellene megélni! Ha csökkentik a gyógyszerek támogatottságát, az ár emelkedésekhez fog vezetni. A dilemma az ,hogy étkezik, fűt, vagy rezsit fizet!Egyszerre mind nem megy! Igaz a "király" szerint mindez nem megszorítás,csupán korrekció.Szerintem az ő juttatásukat kellene korrigálni lefele mindaddig míg az országos átlagfizetés el nem éri a nyugat európai átlagot.”
 • 5. macs 2011. január 22. 00:34
  „Nem akarnak pénz kívonni a gyógyszerkasszából - Szócska Miklós,
  a megtakarításból 100 mrdFt jut a gyógyszerkasszára -Matolcsí György.
  Legalább egymással beszélnének, mert a nem akarok kivonni és a megtakarításból jut, egymásnak ellent mondó kijelentés.”
 • 4. jozko 2011. január 21. 17:38
  „Milyen 15 millió?

  Úgy cirka 7 millió...
  Kb ennyi "csonka" Magyarország népességeltartó képessége.
  Sínen vagyunk /mint József Attila/...”
 • 3. Nagy11 2011. január 21. 12:33
  „Valami nem stimmel, ha az orvosságok támogatására eddig fordított pénz egy harmadát elvonják, akkor hogy maradhat ugyanannyi az áruk? Az elvett egy harmad az égből fog hullani, hogy az idős betegek meg bírják venni a már most is drága gyógyszereiket?
  Vagy ez ugyan olyan szöveg, mint az, hogy a kormány szemmel tartja a multikat, hogy ne emelhessék az árakat a külön adó miatt, és mégis mindennek felment az ára, még ott is, ahol nem multik vannak.”
 • 2. deszkás 2011. január 21. 12:03
  „És hozzájön még ötmillió.Mert Palibácsi tizenöt milliót mondott.Nem pénzben emberben.”
 • 1. jozko 2011. január 21. 11:42
  „Gyógyszerkassza = feneketlen zsák!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szociális bombától tartanak a polgármesterek

Az önkormányzatok nem tudják elvégezni a feladataikat, akik korábban „életvitelszerűen" közmunkából éltek, nem tudnak majd megélni – mondják a kistelepülési polgármesterek. Tovább olvasom