Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Gyógyúszással korrigálhatók a mozgásszervi elváltozások

Szeged - Gyógyúszással, és -tornával korrigálható a gerincferdülés, a mellkasdeformitás. Előbbi a hátizmokat erősíti, utóbbi nyújtógyakorlatokkal javít a tartáson. Egyes esetekben szükséges a terheléses kerékpár ergometriás vizsgálat, Szegeden azonban a berendezés nem működik.
Egyre több kisgyerek küszködik már kis korban mozgásszervi problémákkal: leginkább a nehéz iskolatáska okolható ezért. A hanyag tartás korán kialakul – osztályonként a gyerekek 70–80 százaléka küszködik ezzel –, s ha nem figyelünk oda, akár gerincferdülés is lehet belőle.

– A gerincferdülés látható elváltozásokat okoz: a gyereknek magasabban van az egyik válla, az egyik lapockája. Előfordulhat, hogy az egyik oldalon tömegesebb az izomzat, illetve ha előrehajol, egy kis bordapúp látható – mondja dr. Rattay Katalin ortopéd szakorvos. A kisiskolás kort követő kamaszkorban, amikor elkövetkezik a nyúlási szakasz és a gyerekek egy nyár alatt 6–10 centimétert is nőnek. Ugyanerre a korra tevődik a lányoknál a szégyenlősség, fiúknál a „nagyfiús viselkedés", amikor már nem engedik be a szülőt a fürdőszobába, és nem is mutatkoznak előtte ruha nélkül. Így előfordul, hogy a szülő észre sem veszi, gyermekének tartási problémája van.

Így nézne ki a terheléses vizsgálat. A kerékpár jelenleg nem működik. Fotó: Schmidt Andrea
Így nézne ki a terheléses vizsgálat. A kerékpár jelenleg nem működik.
Fotó: Schmidt Andrea

Az óvodákban és iskolákban a gyerekeket rendszeresen szűrik: első körben a védőnő vizsgálja meg őket, majd jelzi az intézmény gyermekorvosának, hány gerincferdülés-gyanús gyermeket talált. Az iskolaorvos ismét megvizsgálja a gyermeket, és ha szükségesnek látja, tovább utalja az ortopéd szakorvoshoz.

– Fizikális vizsgálatot végzünk, megnézzük a gyerek gerincét, mellkasát, hogy megállapítsuk: van-e valóban tartási probléma, illetve gerincferdülés – folytatja dr. Rattay Katalin. – Szükség esetén röntgenfelvétel készül, és gyógyúszást, gyógytornát javasolunk külön-külön, illetve együtt. A gyógytornaórákon sok nyújtógyakorlatot végeznek a gyerekek, ezzel javítható a gerinc tartása. A gyógyúszás hátizom-erősítő, az úszásnemek közül ezt preferáljuk.

Amennyiben az ortopéd szakorvos gyógyúszást javasol, a szülő a háziorvosnál írathatja fel a csoportos gyógyúszásra beutaló jegyet. Hat hónapon át heti két alkalommal járhatnak a gyerekek úszni, Szegeden a SZUE-ba és az újszegedi sportuszoda gyermekmedencéjében tartanak foglalkozásokat.

Terheléses vizsgálat

A gyógyúszásra vonatkozó jogszabályok az elmúlt időszakban több alkalommal változtak. A hatályos rendelet a gyógyúszás előtti és alatti kontrollvizsgálatokról úgy rendelkezik: terheléses kerékpár-ergometria vizsgálatot szükséges végezni, ha a gyereknek szív- és keringési megbetegedése van, ha szívműtéten esett át, ha veleszületett magas vérnyomása van, illetve bizonyos esetekben mellkasműtét valamint gerinc- és mellkasdeformitás esetén is. Szegeden egy berendezés van a újszegedi gyermekkórházban. A várólista hosszú: aki év elején jelentkezett, még mindig nem jutott be terheléses vizsgálatra – technikai okokból. A kerékpár ugyanis meghibásodott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy évet töltött Argentínában a szegedi diáklány

Szeged - Egy nemzetközi csereprogramnak köszönhetően egy évig élt Argentínában a szegedi Leindler Dorka. A középiskolás lányt teljesen elvarázsolta a dél- amerikai ország változatos életritmusa. Tovább olvasom