Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Gyökeres változtatásokra készülnek a közoktatásban

Csongrád megye - Egész napos iskola, új tantárgyak, pedagógusóraszám- és béremelés – csak úgy röpködtek az elmúlt hetekben az oktatási rendszer jelentős átalakítására utaló, köznevelési törvénytervezetből kiszivárgott információk. Szakemberek szerint mindegyikkel kapcsolatban egy fő kérdés merül fel: honnan lesz rá pénz?
Jövő héten hozzák nyilvánosságra a köznevelési törvénytervezetet, amelyet Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár állított össze. Több pontja azonban már most kiszivárgott. Ezekből kiderül: több száz millió forint pluszforrásra lenne szükség a közoktatásban, hogy a gyökeres változtatásokat véghez is tudják vinni.

A legnagyobb kiadást a kétlépcsős pedagógusbér-emelés jelenti. Az egyetemről kikerülve a kezdő bér bruttó 156 ezer, sikeres minősítés után közel 190 ezer forint lenne. Tizenöt év munkaviszony után az illetmény már 300 ezer forint felett jár majd a tervezet szerint, a kutatótanároké pedig meghaladhatja a 400 ezret is havonta. Ezeket az összegeket ráadásul a második lépcsőben tovább emelnék. Mindezt persze nem adják ingyen, hiszen szó van „mérsékelt" pedagógusóraszám-emelésről is.

Gyökeres változtatásokra készülnek a közoktatásban. Fotó: Schmidt Andrea
Gyökeres változtatásokra készülnek a közoktatásban.
Fotó: Schmidt Andrea

– Lassan egy éve már, hogy szépeket álmodunk, de konkrétumokról nem esik szó – kommentálta a tervezetet Pap Jánosné, a Pedagógusok Szakszervezete Szeged városi és körzeti bizottságának titkára. Véleménye szerint a bértáblát egyértelműbben kellene kidolgozni, hiszen az ebben a formában feszültségeket generálhat a kollégák között.

Kötelező ovi: teher a kistelepüléseknek

Jelenleg csupán egy évet kell óvodába járniuk a kicsiknek – ezt módosítja a tervezet úgy, hogy 3 éves kortól minden gyereknek kötelező lesz. A jelenleg is létező óvodai férőhelyhiány miatt sok települést – főleg a kisebbeket – ez az intézkedés is súlyosan érint majd: elveszítik azt a kiskaput, miszerint ha a kistestvérrel az édesanya otthon van, megoldható, hogy az óvodás korú gyerek is vele maradjon. Szegeden egyébként most is fel tudnak venni minden 3 évest, vagyis pluszterhet a változtatás itt nem jelentene.

Összességében azonban az a véleménye a szakszervezeti vezetőnek: nincs is meg a realitása egy ilyen mértékű béremelésnek.

Az új tantárgyak bevezetésével kapcsolatban is a megvalósíthatóságot látja bizonytalannak Pap Jánosné. Kötelező lesz a tervek szerint a művészet, a honvédelmi nevelés, a KRESZ, az egészségnevelés, a családi életre nevelés, a pénzügyi-fogyasztóvédelmi ismeretek, illetve a hon- és népismeret. – Harminc éve is volt ilyen oktatási rendszer, és szükséges is ezek ismerete. Csak az a kérdés, hogy ki és mikor fogja tanítani. Az iskolák pedagógusai plusz óraszámban vagy külső óraadók?

Az egész napos iskola ötlete nem új keletű, az azonban, hogy ez ne csak az alsósokra, hanem a felsősökre is vonatkozzon, a tervezetben bukkan fel először. Eszerint alsó tagozaton a nevelés-oktatás egész napos és összevont osztályokban is történhet, a felső tagozat feladata pedig a kibővült időszakban a nevelés, a kompetenciák fejlesztése, a mindennapos testmozgás, a szaktárgyi tanulmányokba való fokozatos bevezetés, valamint felkészítés a középfokú tanulmányokra.

– Mindenkit egész napra az iskolába kényszeríteni értelmetlen – fogalmazta meg véleményét Lázár Zoltán, a Jerney János Általános Iskola igazgatója. – Azokra a gyerekekre viszont, akik hátrányos helyzetűek, ahol a család visszahúzó közeg, vagy akik minden szabadidőt csavargással töltenek, valószínűleg ez jó hatással lenne. Persze kérdés: honnan lesz pénz az új álláshelyek finanszírozására? Mert az ugyebár világos: az a tanár, aki egész napját az iskolában tölti, nem tud készülni a következő tanítási napra. 

Olvasóink írták

 • 20. borcsokzsolt 2011. szeptember 05. 11:04
  „Ez csak arra jó hogy a szülők 24 órában tudjanak dolgozni az államért.
  Így nem tudnak hivatkozni a gyerekeikre.”
 • 19. N.P. 2011. szeptember 04. 09:14
  „sugerabugera

  "Testnevelés óra meg azért kell minden nap..." - adva van egy közepes nagyságú iskola 2 párhuzamos osztállyal és 1 db tornateremmel. Készíts már egy terembeosztást.....
  Ja, és a majd elmegyünk a tornaterem helyett uszodába, kirándulunk a hegyekbe stb. szintű baromságoktól kímélj meg!”
 • 18. norad 2011. szeptember 03. 23:42
  „Nem akarlak elkeseríteni, de én tanítottam magániskolában, és ott sem költöttek többet sem az oktatásra, sem a bérre (sőt)... A szülők befizetése pedig így-úgy az igazgató(nő) zsebébe vándorolt.
  A magániskolákat egyébként az állam is próbálja kinyírni, még kevesebb fejkvótát ad, mint az államinak. Az egyházinak meg többet! :-( Vajon miért?”
 • 17. X_Y 2011. szeptember 03. 22:56
  „Közoktatás = minimális tudás (alapszinten olvasni és írni, számolni 100-ig, kultúra a Barátok közt szintje) lényeg hogy ha szólítja a fülkeforradalom, akkor menjen tapsolni a nagygyűlésen a Kedves Vezetőnek. Követendő példa Kína, Észak-Korea...

  Aki ennél többet szeretne a gyereknek, az fizesse meg a magániskolát...”
 • 16. norad 2011. szeptember 03. 18:28
  „Ettől az évtől kezdve az önkormányzat a felső tagozatokban még a tanulószobát sem finanszírozza... nemhogy egész napos iskolát!”
 • 15. .suhym. 2011. szeptember 03. 16:36
  „Az egész napos iskola nem egyenlő a mostani, délelőtt tanítás, délután napközivel!!!

  6. papika56 2011.09.03. 11:03

  Nem ártana utánanézni, hogy idén mennyivel kevesebb diák kezdte meg a tanévet a tavalyinál. Ha kisebb a tanulólétszám, kevesebb pedagógusra van szükség.:((”
 • 14. Larsson 2011. szeptember 03. 16:00
  „"több száz millió forint pluszforrásra lenne szükség a közoktatásban, hogy a gyökeres változtatásokat véghez is tudják vinni"

  vs.

  "egyetemről kikerülve a kezdő bér bruttó 156 ezer, sikeres minősítés után közel 190 ezer forint lenne. Tizenöt év munkaviszony után az illetmény már 300 ezer forint felett jár majd a tervezet szerint, a kutatótanároké pedig meghaladhatja a 400 ezret is havonta"

  - * - * - * - * - * - * - * - * - * -

  Mindenki saját maga döntse el, hogy jó-e ez az összeshasonlítás, azaz pár száz milla elég lenne-e erre a "bérfejlesztésre". Tudom csak ígéret, tehát nem lesz belőle semmi, de kezdő tanító kb bruttó 110e-rel kezd, ehhez képest ez durva emelés...”
 • 13. Power 2011. szeptember 03. 15:24
  „A mondanivaló érthető: a szülőnek nincsen, vagy nem lesz ideje a saját gyermekére...”
 • 12. greg 2011. szeptember 03. 14:09
  „Nem tudom észrevette-e valaki rajtam kívül, hogy itt a cikkben látható szemüveges srác padtársa az újság címlapján kipában van? Már elkezdődött!”
 • 11. alfa258 2011. szeptember 03. 14:00
  „Na most feltalálta rózsika a spanyol viaszt! Eddig is volt du. isi, amit napközinek hívtak! Nagyon sok szépet és pluszt tudtak adni a lurkóknak a napközis tanítónénik! A szülők pedig dolgoznak délután még, te nagyon okos ma jom! A gyereknek jobb helye van az iskolában, mintha kulccsal a nyakában csavarogna!”
 • 10. sugerabugera 2011. szeptember 03. 13:46
  „Aki ide beirkál,és osztja az észt,annak minimum 90%-a a kommenista érában járt iskoláiba.
  Akkor minden szép volt,minden jó volt.
  Most,hogy megjött a nagy liberalizmus,mindenkinek kinyílt a szája,amit kitalálnak,az mind hülyeség.
  Ezt magyarázzátok el azoknak is,akik nyakló nélkül vették fel a hiteleket,most meg sírnak,hogy nincs pénz fizetni a törlesztést.
  Ezért kell banki,meg pénzügyi ismereteket oktatni.
  Testnevelés óra meg azért kell minden nap,mert a Mc Donaldsos xaron felnövő gyerekek 10 m futás után meg akarnak halni.
  Honismeret meg azért kell,mert enyhén szólva is hiányos a fiatalok identitás tudata.
  És erről nem a gyerek tehet,hanem a szülei,meg a PEDAGÓGUSAI-tisztelet a kivételeknek,adózva itt a madáchos tanári karnak.
  A sok orosz-rajz szakos tanerő meg elmehet dolgozni,örüljenek,hogy eddig volt munkája.”
 • 9. triznyák 2011. szeptember 03. 13:12
  „És ki fogja megtanítani írni, olvasni, számolni a leendő robotprogramozót, ha mindenki elmegy robotprogramozónak? Kissé rövidtávú gondolkodás ez, ugyanúgy mint a mo-i kormányzásnak évtizedek óta.”
 • 8. szeti 2011. szeptember 03. 13:00
  „mindez remek lenne, ha meg lehetne valósítani. csak gyanítom az lesz, mint Orbánnak a "minden bedőlt devizahitelesnek lakást építünk" programjával. hihetetlen, hogy még nem esett le nekik, hogy inkább alul kell ígérni, és akkor pozitív csalódás lesz, nem pedig a nagyotmondás művészetét gyakorolni, és megvalósíthatatlan ötleteket hangoztatni.

  7. persze, mert mindenki csinálja ezeket, az is, aki egyáltalán nem ebben jó, és 50 évig szenvedne a munkájával, mert sikertelen benne és utálja. meg a nőknek eleve rosszabb a térlátásuk, nehezebben modelleznek stb., nem véletlen van kevés nő a mérnöki szakmákban.”
 • 7. frakk 2011. szeptember 03. 11:17
  „konklúzió: utcaseprőnek kell menni, és nem tanárnak.
  egy két keresett szakma mégis. : mechatronikus. plc - robot programozó, gépészmérnök, fejlesztő mérnök, elektromérnök.
  Ja és ki mondja , hogy tiltva lenne hölgyek jelentkezése is ezen szakokra ?????”
 • 6. papika56 2011. szeptember 03. 11:03
  „2200 pedagógust rugtak ki !
  Egésznapos iskola --most is van --úgy hívják : napközi.
  Sok gyerek bent van reggel 1/2 7 .től a suliban--du. 5 ig.
  Hol van a szülő ???Sokan belükik a gyereket--majd a tanár vigyáz rájuk, nevelje-oktassa, a szülő pedig --kocsmában egyébb helyen van. Mert a szülők min. fele munkanélküli !
  Így könnyű gyerekeket gyártani, felelősség nélkül--majd a suli.tanár neveli, eteti a gyereket !
  A pedagógust nem tisztelik, becsülete --semmi. Még a fizetés is alamizsna. Mert pl . az én gyerekem--2 diploma és 7 év gyakorlat után : nettó : 83 000.-Ft kap.
  Akkor amikor Pesten egy útcaseprő : 120 000.- + 18 000.-kafeteriát + havi bérletet kap ! ??????”
 • 5. klj_54 2011. szeptember 03. 09:42
  „Mit akar a k.rmány?
  Janicsárokat nevelni?
  Miből?
  <moderálva.>”
 • 4. Nagyi60 2011. szeptember 03. 09:35
  „Nem az a legnagyobb baj,hogy Hoffmann Rózsától annyi telik amennyi...!A legnagyobb baj az,hogy még a két megszólaltatott,több éves közoktatási tapasztalattal rendelkező pedagógusnak is csak mindössze ennyi észrevétele van a törvénytervezettel kapcsolatban.Pedig ami itt készül az egyenesen felháborító!”
 • 3. palimadar 2011. szeptember 03. 09:31
  „"Érdekes, hogy Lázár Zoltán füle mellett meg az ment el, hogy ha a szülő kéri, és az igazgató úr elfogadja, a csimutának nem kell délután az iskolában lennie."

  Gondolkodj!

  Ha az, amit délután csinálnak fontos, akkor miért kellene elengedni. Ha meg nem fontos, akkor minek?”
 • 2. unknown 2011. szeptember 03. 07:53
  „Érdekes, hogy Pap Jánosné nem hisz a fülének, ellendrukker.
  Érdekes, hogy Lázár Zoltán füle mellett meg az ment el, hogy ha a szülő kéri, és az igazgató úr elfogadja, a csimutának nem kell délután az iskolában lennie.”
 • 1. palimadar 2011. szeptember 03. 07:04
  „"Persze kérdés: honnan lesz pénz az új álláshelyek finanszírozására? Mert az ugyebár világos: az a tanár, aki egész napját az iskolában tölti, nem tud készülni a következő tanítási napra. "

  Nem kell, mert az államtitkár asszony szerint a megtartott órák után, a 32 óra terhére a diákokkal kell foglalkozni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

14 ezer adagot főznek a nagybográcsban a halfesztiválon

Elkezdődött a XV. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál. A rakparton már tegnap is rotyogott a halászlé, ma pedig a Partfürdőn is alágyújtanak a versenyzők. Tovább olvasom