Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Gyöngyöstől muflonig – karácsonyra

Egyre többen akarják megelőzni a karácsony előtti napokban esedékes, évről évre nagyobb tumultust – s szerzik be már ilyenkor a karácsonyi ebéd alapanyagait. A gyöngyös, fácán egyre kedveltebb, de aki akar, még muflonhúst is talál.
A gyöngytyúknak karácsonyra nagy a keletje – mondja Bozóki Istvánné. Fotó: Karnok Csaba
– Mi a fácánleves titka? – kérdezünk egy vevőt, Szél Mátyást. Épp egy Mars téri üzletben vásárol, és mondja, fácánlevest készít majd karácsonyra.
– Nincs titka. Ugyanúgy kell elkészíteni, mint a tyúklevest, ugyanolyan zöldségekkel, fűszerekkel. Mivel vadmadárról van szó, arra föl kell készülni, lassabban puhul, mint a tyúk, de villával ellenőrizhető a puhulás. Nem kell félni, nem fog kirepülni a fazékból. S mert természetes táplálékon élt, íze egészen más, mint a baromfié: igazi különlegesség – beszéli. Ez a gyöngyösre is vonatkozik, amit úgy szokás tartani, hogy tudjon szedegetni magának. Egy másik vevő, az idős Hegedűs Sándorné egyedül karácsonyozik, csirkecombot süt. – De másnap megyek a gyerekekhez, akkor lesz névnapja a vejemnek, így ott tartjuk meg az összcsaládi karácsonyt. Ők „pulykások", mindenféle különleges módon készítik. Én bizony el nem tudom mondani, hogyan, de nagyon megadják a módját! – halljuk tőle.

– Egyre többféle húst visznek a vevők karácsonyra. Ma már nincs úgy, hogy csak pulyka, mint régen – mondja Gyurisné Mészáros Ágnes eladó. Hozzáteszi: ahogy egyre elfoglaltabbak az emberek, egyre többen visznek előkészített, félkész termékeket. Ilyen a májjal töltött csirkecomb, és a csirkesaslik – a hurkapálcikán egymást követik a befűszerezett csirkehúsfalatok, a füstölt szalonna, hagyma s így tovább. – Ez már a terjedő mediterrán konyha hatása. És csak be kell rakni a sütőbe, s megsütni. Az ember nem tölti előkészítő munkákkal a drága időt – teszi hozzá. De vannak, akik saját maguk akarnak csinálni mindent, számukra van pecsenyekacsa, -liba és hát mindezeknek mája, olcsóbb, drágább, egyaránt. A pulykamellfilét, a tyúkot, kakast valósággal futószalagon viszik. – A kacsát is – mondja Csala Károlyné, két és fél kilós pecsenyekacsát mutat, megsütve hét nyelven beszél. – És akár még fél sertést is meg lehet rendelni – tudjuk meg.

Továbbmegyünk, betérünk a csarnokba. – Pulykát szoktam sütni, zöldséges-tojásos-gombás töltelékkel. S mellé csirkeszárnyakat, számolatlanul – mondja Nagy Éva, a választékot nézegetve. Szatyra üres, de már nem sokáig. Párjával kettesben tölti majd a karácsonyt.
– Van bébipulykánk, három-négy kilósak. Pulykadarált-hússal töltött libanyak; aszalt szilvával, déligyümölccsel töltött pulykamell ugyancsak.
És galamb is – mondja Bozóki Istvánné. Olyan vadhús-különlegességek is akadnak, mint például muflonlapocka. De apróhús – pörköltnek való – őzből, szarvasból, vaddisznóból éppúgy van, mint vadnyúl egészben, s így tovább. Egyébként: még nem indult be a karácsonyi bevásárlószezon igazándiból – de akik el akarják kerülni az ünnepi lökdösődést-sorbanállást, már ilyenkor elkezdik beszerezni a karácsonyi asztalra valót.


Fácánleves, szarvassal

Dukál hozzá egy szép fácán, s hatvan deka szarvashús. Kell továbbá húsz dekányi sárgarépa, tíz-tíz deka petrezselyemgyökér, karalábé, öt gramm törött bors, egy fej vöröshagyma, fokhagyma, ötdekányi lecsókonzerv, három deka zsír, só. A megtisztított-mosott fácánt zsírral megkenjük, forró sütőben félig hirtelen megsütjük. A szarvashúst fölrakjuk főni, három liter vízben. Forrás után habját leszedjük, bezöldségezzük, sózzuk-borsozzuk, hozzátesszük a félig kisült fácánt. Midőn a fácán megpuhult, kivesszük a levesből, csontjáról lefejtjük, hűlni hagyjuk. Ha már a szarvashús is puha, a levest leszedjük a tűzről, jó húsz percig állni hagyjuk, leszűrjük. A fácán időközben kihűlt, apró szeletekre vágjuk, visszarakjuk a leszűrt levesbe. A szarvashúst a leves után, paradicsommártással tálaljuk. (A recepttel Bozóki Istvánné ajándékozta meg olvasóinkat.) 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éles vita a díjemelésekről

Ahogy az várható volt, éles vita után a baloldali többség megszavazta tegnap a szegedi közgyűlésen… Tovább olvasom