Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Győrbe is lehet költözni - sokan szednék a sátorfájukat

Csongrád megye - A minimálbér összegével, 93 ezer forinttal támogatná a kormány a munkavállalókat, ha állandó lakóhelyüktől legalább 100 kilométernyire vállalnak munkát. Sok szegedi munkanélküli olyan reménytelennek látja a helyzetét, hogy azonnal szedné a sátorfáját.

A kormány lakhatási támogatást nyújtana azoknak a munkavállalóknak, akik az állandó lakóhelyüktől legalább 100 kilométeres távolságra mennek el dolgozni. Az új rendeleten gőzerővel dolgoznak – ez derült ki Czomba Sándor, az NGM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárának nyilatkozatából.

A támogatás mértéke legfeljebb a mindenkori minimálbér összege lesz, ami most 93 ezer forint. 60 százalékát a bérleti díj támogatására, 40 százalékát a közüzemi díjakra lehetne fordítani – olvasható a tervezetben. Ez azt jelenti, hogy albérletre 55 ezer 800 forint, a közüzemi számlákra pedig 37 ezer 200 forint juthat.

A támogatás 18 hónapig segítené a munkavállalót, ám az összeg lépcsőzetesen csökkenne. Az állam az első 6 hónapban a bérleti és a közüzemi díjakba egyaránt beszállna, a második 6 hónapban már csak a bérleti, míg az utolsó félévben mindössze a közüzemi díjakhoz nyújtana támogatást.

Állásra várva a szegedi munkaügyi központban. Sokan hiába szeretnének helyben végezhető munkát. Illusztráció: Schmidt Andrea
Állásra várva a szegedi munkaügyi központban. Sokan hiába szeretnének helyben végezhető munkát.
Illusztráció: Schmidt Andrea

Teszteltük a tervezetet a Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának szegedi, Bocskai utcai ügyfélszolgálatán. Nevüket titokban tartó, ám határozott véleménnyel, keserű tapasztalatokkal rendelkező munkanélküliekkel beszélgettünk. A 37 éves István például nem sokat gondolkodna: a szobafestő-mázoló, ám 2 éve munkanélküli férfi éppen azért jött, hogy regisztráltassa magát és a szeptemberben induló OKJ-s tanfolyamok egyikére jelentkezzen. Szívesen lenne cukrász, de a gyógymasszőrködés is érdekli. Magáról annyit mondott: több bejelentett állása volt az elmúlt 20 évben, az építőipar válsága miatt azonban utcára került, vállalkozást megrendelés híján nem indított. Eddig azért nem regisztráltatta magát, mivel szülei földjén dolgozott.

Egy közel 40 éves férfi, Zoltán, aki 4 éves kislányával várt a sorára, gyógymasszőrként és gyúróként dolgozott május végéig még Szegeden, a nyáron pedig Hévízen. Mobilnak érzi magát, állás reményében bármikor, bármilyen messzire elköltözne Szegedről, akár külföldre is. Igaz, ehhez még a feleségét is meg kellene győzni, aki kevésbé mobil.

Róbert is szívesen itt hagyná a Tisza-parti várost: nemrégiben érettségizett, magasépítő technikus a szakmája, de eddig hiába keresett munkát. Ahová csak beadta a pályázatát, mindenütt szakmai gyakorlatot kértek. Mivel a szüleinél lakik, semmi akadálya annak, hogy akár holnap útra keljen.

A támogatásra azonban nem lenne mindenki jogosult. Igénybe venni csak az tudná, aki a munkaügyi hivatal nyilvántartása szerint legalább 3 hónapja regisztrált álláskereső, a munkavégzés helyén pedig nem rendelkezik saját ingatlannal. Legalább heti 20 órás munkaviszony is kell, érvényes munkaszerződéssel, és a havi nettó jövedelem nem haladhatja meg a minimálbér 200 százalékát, a bruttó 285 ezer és a nettó 186 ezer forintot.

Csongrád: 11,1 százalékos munkanélküliség
A megyében a munkanélküliség július végén 11,1 százalék volt, az egy évvel és az egy hónappal korábbi szinttől is 0,1 százalékkal magasabb. Továbbra is Szegeden a legalacsonyabb (9,6 százalék), illetve Szentesen és Vásárhelyen még megyei szint alatti, 10,4-10,6 százalékos. A mutató Kistelek térségében volt a legmagasabb, 16,5 százalékos. A KSH országos, az utolsó negyedévet, a 2012. május–július közötti időszakát elemző táblái szerint a munkanélküliek száma 459 ezer fő volt, ami 10,5 százalékos munkanélküliségi rátának felel meg. 3 millió 908 ezer fő a foglalkoztatottak létszáma, 76 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A munkanélküliek 459 ezer fős létszáma megegyezett az egy évvel korábbival, a munkanélküliségi ráta pedig 10,5 százalékos, 0,3 százalékponttal csökkent egy év alatt. 3 millió 908 ezer a foglalkoztatott, ami 2 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. Közülük 3 millió 870 ezer fő volt 15–64 éves, 70 ezer fővel több, mint egy évvel korábban.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. szegedivagyok 2012. szeptember 03. 08:35
  „elárulom, hogy nem Győrbe fognak költözni a dolgozni akarók, hanem a határon kívülre, de úgy, hogy vissza se jönnek, legfeljebb látogatóba.Ez a támogatás későn jött és nem is ér semmit.”
 • 25. Kraivan 2012. szeptember 03. 06:22
  „"Boci boci tarka
  Se füle se farka
  Oda megyünk lakni
  Ahol tejet kapni. "

  Valamiért ez a versike megy a fejemben, és teljesen más értelmet nyert.”
 • 24. scott1 2012. szeptember 03. 06:11
  „roxper, hol állítottam, hogy az ország csúcs szuper, idéznéd?
  Mert emlékezetem szerint én már - veled ellentétben - évek óta írok arról, hogy rossz irányba tart az ország! Te vagy az, aki 4 hónapja ráeszmélt arra, hogy bajok vannak - ami szerinted persze minden előzmény nélküli - azóta is veszettül követeled vissza az előző kormányt, akiknek a munkájában te semmilyen problémát nem tudtál felfedezni hosszú évekig, ugye :)
  Annyira elégedett voltál, hogy fel sem tűnt 900 ezer BAR listás, 200-300 ezer fiatal, aki külföldre vándorolt, a bedőlő lakáshitelezés, az ingatlanjaikból utcára tett tízezrek, a kétszeresére nőtt munkanélküliség 300 ezer új munkanélkülije... hadd ne folytassam!
  Most sem vagy hajlandó érdemben a cikkhez szólni, hanem olyanok állítasz velem kapcsolatba amit sohasem mondtam és megpróbálsz személyeskedve belém kötni, tisztára mint egy troll...”
 • 23. UtólagKapitány 2012. szeptember 02. 22:58
  „Szakítsuk el a fiatalokat a családjaiktól ? küldjük el őket Győrbe? Akkor tegyük át egész Szegedet Győrbe... Csak tudnám miért ilyen határozatlan Szeged és Hódmezővásárhely a munkahely teremtésben?”
 • 22. borcsokzsolt 2012. szeptember 02. 20:30
  „Ez egy vicc kérem!!! Így kell a magyarembert formálni sátoros... nomád életre. Grat az ötletgazdáknak.”
 • 21. roxper 2012. szeptember 02. 19:32
  „Miért kellett kimoderálni azt a ténymegállapítást, hogy szkottika szerint az ország csúcsszuper, Szeged meg egy fertő és mégis itt él és ezen a fórumon rontja a levegőt?????”
 • 20. scott1 2012. szeptember 02. 19:00
  „Nem kell elmenni Győrbe! Ez csak azokra vonatkozik, akik 100 kilométernél messzebb, önszántukból mennek!
  Mi lesz az itteni lakással? - Lesz másfél év arra, hogy eladd és ott már helyismerettel vegyél egy másikat... (a házzal pont ugyanaz a teendő, de meg is tarthatod)
  Ha neked ott lenne állásod a feleségednek meg nem, akkor pont a fordítottja lenne mint itt, mert itt a feleségednek van állása és neked nem... (és igen lakhattok külön is)
  Ha nem jön be a munkahely hazaköltözöl, ezt ugyanúgy megteheted mint ezelőtt...
  Ha pár hónap után bezár a cég kereshetsz egy másikat, vagy hazaköltözöl, ahogy eddig is amikor még nem volt támogatás se...
  Attól, hogy valakinek beteg szülei vannak és nem tudja megoldani az ellátásukat se ott se itt, másnak még biztosítani fogják a támogatást...
  Az elköltözők többsége Szegedről Budapestre fog költözni, ahonnan az utazás egyszerű és nem időigényes, ha kocsival mész, ha busszal vagy akár vonattal is!
  Az ismerőseim más városokba vállaltak munkát, nem ingáztak, hanem oda költöztek, nem kellett jóval korábban kelniük, időben haza is értek, pedig nem mindig 8 óra a munkaidő, tudják is csinálni hosszútávon. Először az albérlet jött szóba ugye, mivel kp-ba kevesen tudnak egyből ingatlant venni, de ma már többen is saját ingatlannal rendelkeznek.
  Millióegy példa van erre, persze ha te is hasonlóan tudod csak felmérni a lehetőségeidet mint a haverod, aki még egy Mercedes lehetőséget sem tudott kihasználni, amennyiben te is hozzá hasonlóan vagy élelmes mint ő, akkor én nem ajánlom, hogy belevágj!”
 • 19. grafika88 2012. szeptember 02. 17:49
  „Elmenni pl Győrbe ???
  Mi lesz pl. az itteni lakásával ?? házával ??? bezárja és lakatlan lesz --a betörők állma !
  És ha nekem lesz állásom ott --de pl. a nejemnek meg nem ?? Ő itthon --én meg ott ?? 2 háztartást hogyan--miből fenntartani ??Mert ugye eladni ingatlant ma NEM lehet ! Csak áron alul elkótyavetyélni ! és ha nem jön be az új munkahely ?? mert ugye nem 100 % semmi. Ma van --de pár hónap és csőd ! bezár !! A magyar ember nem mozdul könnyen --akinek ingatlana van , v. esetleg idős--beteg szülei aki napi gondoskodást igényelnek --velük mi lesz ??????
  Utazni se egyszerü ! mert drága ..és időigényes ! Ha kocsival mész --azért, ha busszal --a járatok ritkák--vonat meg NINCS !!!
  Ismerősöm átjárt a Merci gyárba Kecskemétre. Reggel indultak / 4 / hajnali 4 kor, és este 10 kor értek haza. Mivel NEM 8 óra a munkaidő !!! De ezt nem lehet hosszútávon csinálni ,hogy napi 4-5 órát aludni .
  Az albérlet ugye szóba se jöhet--mivel amit keresne elmenne arra. 2 háztartást NEM lehet fennt tartani ennyi pénzből !”
 • 18. partizánok 2012. szeptember 02. 14:30
  „Az a jó, hogy az ideírogatók többsége, kapásból meg tudja magyarázni, miért nem jó, nem kis (szellemi) energiát belefektetve a negatív magyarázatba.
  Ahelyett, hogy inkább azon gondolkodna, hogyan használhatná ki, Uram bocs´á, esetleg valami tanáccsal szolgálna, annak, aki ki tudná használni.
  RENDSZERVÁLTÁST A FEJEKBE!”
 • 17. StencilAtya 2012. szeptember 02. 11:50
  „1 millió új munkahely, radikális adócsökkentés!

  CSAK A FIDESZ!!”
 • 16. millerlite 2012. szeptember 02. 11:33
  „a munka nem jön házhoz, menni kell utána.de hát könnyebb a sült galambot várni a fotelből szidni mindenkit. van nem egy ismerősöm aki elment szegedről pestre, majd talált egy sokkal jobb lehetőséget,megpályázta,megnyerte és ment tovább családostól.köszönök szépen jól vannak,sokkal többet keres, mint kereshetne ugyanazzal a végzettséggel szegeden.”
 • 15. Pimpa42 2012. szeptember 02. 11:08
  „93 000 Ft támogatás?
  Hol lehet jelentkezni? Ha csak egy ötezrest fizetnek a munkáért, akkor is többet kapnék a jelenlegi béremnél.”
 • 14. UtólagKapitány 2012. szeptember 02. 10:02
  „Közmunkával 35 000 forintot lehet keresni.”
 • 13. scott1 2012. szeptember 02. 06:38
  „Éhbérért dolgozni? Itt olyan emberekről van szó akik, huzamosabb ideje már nem is dolgoznak. De sok olyan szegedi család van, akik munka mellett nem tudnak 93 ezer forintot költeni a lakhatásukra, sőt vannak olyan családok, akik 93 ezerből sem élnek...
  Nekem sok ismerősöm él külföldön, de a többszöröse rúg azok száma, akik az ország más részeire költöztek. Utoljára 2 hete egy ismerősöm költözött családostól az ország másik végébe, a költözés után mind a ketten hétfőn már kezdtek a munkahelyükön... jóval jobb fizetésért mint előtte itt.
  Nem tudok olyan ismerőst mondani, aki minimálbérért dolgozna máshol, ami persze nem meglepő hiszen itt országos szinten is igen alacsonyak az átlagbérek.”
 • 12. info 2012. szeptember 01. 21:36
  „7. scott1 2012.09.01. 15:56 - és az nem Magyarország ahová ´elhúznak mert itt éhbérért nem fognak költözni, csöbörből vödörbe, nincs értelme....de jóllehet ez a cél.”
 • 11. kalkutta 2012. szeptember 01. 21:10
  „Én fejenként (egyszeri összeg) 100 ezret kínálok a kormány minden tagjának ha külföldre távozik és soha nem jön vissza. Tudom nem nagy összeg de én szegény ember vagyok. Lehet csatlakozni. Hátha összejönne egy, a számukra is vonzó összeg.”
 • 10. Linka11 2012. szeptember 01. 17:27
  „Ha ez ilyen egyszerű lenne már Szeged lakossága a felére csökkent volna. Sajnos sok fiatal már így is csak időnként látogat haza Szegedre. Kapásból tíz ismerős szegedi családból egy kettőnél vannak itthon még az ifjak.Lehet,hogy ez a megoldás olcsóbb mint jól fizetett munkahelyeket teremteni helyben !?”
 • 9. Tope2006 2012. szeptember 01. 16:49
  „Azt kiszámoltátok már, hogy egy család esetében elmegy Kenyába apuka pl. akkor 2 háztartást kell fenntartani, vasaló, porszívó, mosópor, élelmiszer stb. stb. akkor meg már ez hol is éri meg??”
 • 8. lukrecia 2012. szeptember 01. 16:16
  „Mint mondtam két évvel ezelőtt egy milliárdosunk véletlenül kibökte: Magyarországon meg kell teremteni egy mobilizálható munkásréteget akik igénytelenül az adott helyre deponálhatóak rövid időn belül. Ehhez a lakásukat kell elvenni előbb, a munkahelyüket megszüntetni , és máris mindent elvállalnak csak enni tudjanak. Hiába az újabb nagy munkahelyek , akik szintén a munkaerőkövetítők (agency, personal service) alkalmazottait fogják foglalkoztatni. Az adókedvezmények ezt a formát részesítik előnyben.
  Így fordulhat elő, hogy a Metro újság is éppen 20 db targoncást keres SŰRGŐSEN Ingolstadba egy autókkal foglalkozó gyárba( AUDI) 1300 euros havi bérért. Vagy éppen a hivatásos jogsival rendelkezőknek tudnak egész Európában minden mennyiségben munkát adni.
  Itt Szegeden sajnos a munkát keresőek kicsit be vannak szűkülve (csak helyben gondolkoznak)”
 • 7. scott1 2012. szeptember 01. 15:56
  „Lehet háborogni azon, hogy ez nem jó, ennek ellenére rengeteg fiatal szegedit fog segíteni abban, hogy ne élvezze tovább a "sikerváros" adta előnyöket és elfognak húzni - megunva az esetleges több éves munkanélküliséget - oda ahol meg is tudnak élni.”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alaptörvény illusztrálva - Kerényi Imre: támad a múlt (képgaléria)

Zsúfolásig megtelt pénteken délután a Fekete Ház, hogy meghallgassa Kerényi Imre kiállítás-ismertetését. Megérkeztek Szegedre az alaptörvény vihart kavart illusztrációi. Tovább olvasom