Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Győrbe kerül Fehér Miki mellszobra

Szeged - A Győri ETO FC-nek nem kellett Kligl Sándor szegedi szobrász Fehér Miklós-mellszobra, a fiatalon elhunyt válogatott futballista szüleinek viszont igen. Az ETO és a Benfica sportolójának szobrát Fehér Miklós egykori iskolájában, a győri Bercsényi középiskolában állítják fel.
– Megláttam a szobrot, és ugyanabban a pillanatban megjelent előttem Miki is. Mint mindig, most is mosolygott – mondta Fehér Miklós, amikor tegnap Kligl Sándor szegedi műteremlakásában szembetalálkozott fia aranyszínű mellszobrával.

– A hasonlóság megdöbbentő! Rettenetes fájdalom nyilallt belém – mondta nagyot sóhajtva a Portugáliában négy éve tragikus körülmények között elhunyt magyar válogatott futballista édesanyja, Fehér Miklósné Anikó.

Az asszony a 29-es mezbe „öltöztetett", 5/4 nagyságú gipszszobor láttán sírva fakadt. Férje sem tudta visszafojtani érzelmeit, az ő szeme is könnybe lábadt.

Korábban megírtuk: Fehér Miklós korábbi egyesülete, a Győri ETO FC hivatalosan január 29-én jelentette be, hogy Győrött is szobrot kap Fehér Miklós, a Benfica magyar válogatott labdarúgója. A bronz mellszobor elkészítésére Kligl Sándor képzőművészt kérték fel. A világhírű portugál klub csatára négy éve, 2004. január 25-én halt meg. A Guimaraes–Benfica portugál bajnoki mérkőzés végén összeesett, a helyszínen újraélesztették, majd kórházba szállították, de az életét az orvosok már nem tudták megmenteni. Lisszabonban, a Luz-stadionban, a Benfica otthonában három éve bronzból készült mellszobrot emeltek Fehér Miklós tiszteletére. A magyar focista meze és cipője is helyet kapott a világhírű klub múzeumában.

Így örült Miklós annak idején a pályákon. Szülei elérzékenyültek, amikor meglátták a szobrot. Fotó: Schmidt Andrea
Így örült Miklós annak idején a pályákon. Szülei elérzékenyültek, amikor meglátták a szobrot.
Fotó: Schmidt Andrea

A győri klub képviselői és a neves szegedi szobrász január 16-án állapodott meg, a szerződést az egyesület ügyvezetője, Klement Tibor és Kligl Sándor írta alá. A kontraktus kitér arra is, hogy február 29-éig a szobor eredeti nagyságú viaszmodelljét, március 31-éig pedig a bronzszobrot kell elkészíteni. Az ETO FC sportkollégiuma a fiatalon elhunyt Fehér Miklós nevét kapta, a tervek szerint Kligl Sándor szobrát az épület előtt állították volna fel. Az egyesület azonban előbb február végén szóban, majd néhány nappal később írásban is „csúszásra" hivatkozva (anélkül, hogy látta volna a viaszmodellt) váratlanul felmondta a megállapodást.

– Az ETO részéről ez az egész eljárás rendkívül embertelen és kegyeletsértő. Éppen ezért fenntartjuk, amit korábban mondtunk: soha nem járulunk hozzá, hogy Mikiről a klub megrendelésére másik szobor készüljön. Egyébként az egyesülettől a mai napig nem kerestek meg bennünket, senki nem próbálta megmagyarázni a Miki emlékét is megalázó hercehurcát – jelentette ki Fehér Miklós.

– A Benfica által négy éve emelt szobor is gyönyörű, kifejezi a klub ragaszkodását egykori sportolója iránt. De ez, amit Kligl Sándor művész úr készített, tökéletes. Látjuk Miki vonásait, jellegzetes kéztartását – jegyezte meg Anikó.

Az apa, az alkotó és az anya. A fiatal csatár szülei nagyon meghatódtak, amikor meglátták a szobrot. Fotó: Schmidt Andrea
Az apa, az alkotó és az anya. A fiatal csatár szülei nagyon meghatódtak, amikor meglátták a szobrot. Fotó: Schmidt Andrea

A szobrot a házaspár tegnap átvette Kligl Sándortól. A szobrász, mint ahogy azt korábban megígérte, ingyenesen adta át művét a családnak. Az alkotást a győri Bercsényi Miklós Közlekedési Középiskola és Sportiskolai Módszertani Központ aulájában, Fehér Miklós egykori iskolájában helyezik el. A szülők azt mondták, örülnek, hogy fiuk szobra abba az iskolába kerül, ahol sportkarrierje kezdődött. Fehér Miklósné ma találkozik az intézmény igazgatójával.

– Büszkék vagyunk Miklósra, akit tanítottam is. A róla készült szobornak nagy örömmel helyet adunk, de erről ennél többet egyelőre nem akarok mondani, előbb a szülőkkel szeretnék mindent megbeszélni – nyilatkozta lapunknak a Bercsényi igazgatója, Németh Zsolt.

Kligl Sándor: Örülök a szülők örömének!

– A szobrot egyelőre gipszből öntöttem ki, majd később önköltségi áron elkészülhet bronzból is. A szerződés felmondása, pláne az utána kirobbant nyilatkozatháború rendkívül elkeserített, de most sok mindenért kárpótolt a szülők és fiuk „találkozása". Örülök a szülők örömének! Az ETO és a köztem kialakult konfliktusról nem akarok beszélni, az ügyet ügyvédek próbálják lezárni – nyilatkozta lapunknak a Fehér Miklós-szobor alkotója, Kligl Sándor.

Olvasóink írták

 • 7. Frédéric Geisseler 2008. május 26. 12:36
  „Eternal Miklós Fehér *20.07.1979

  Now player for the French top club Olympique Lyon. L´Olympique Lyonnais is French football Champion 2008 and also winner of the French Cup 2008. Palmares Miklós Fehér (1995-1999 Györi ETO FC, 1999-2002 SC Braga, 2002-2007 SL Benfica, 2007-2014 Olympique Lyon): French Champion 2008, Portuguese Champion 2005, French Cup 2008, Portuguese Cup 2004, Finalist of the Portuguese Cup 2005, Quarter-Finalist UEFA Champions League 2006, Quarter-Finalist UEFA-Cup 2007, Top Scorer Portuguese Liga 2007 (18 goals). MIKI, WHAT AN AMAZING CAREER!!!”
 • 6. Fred 2008. május 07. 23:07
  „Eternel Miklós Fehér " 20.07.1979
  Demi-Finale de la Coupe de France: OL-CS Sedan 1:0! 35´000 spectateurs au stade de Gerland a Lyon. But absolument splendide du magicien JUNINHO! L´Olympique Lyonnais jouera une Finale de la Coupe de France 2008 contre le PSG au Stade de France a Paris le 24 mai 2008 prochain a guichets fermés (80´000 spectateurs). MIKI, ça sera un évenement inoubliable sur la planete du foot!”
 • 5. Frédéric Geisseler 2008. május 07. 22:50
  „Eternal Miklós Fehér " 20.07.1979
  Demi-Finale de la Coupe de France: OL-CS Sedan 1:0! 35´000 spectateurs au stade de Gerland ? Lyon. But absolument splendide du magicien JUNINHO! L´Olympique Lyonnais jouera une Finale de la Coupe de France 2008 contre le PSG au Stade de France ? Paris le 24 mai 2008 prochain ? guichets fermés (80´000 spectateurs). MIKI, ça sera un év?nement inoubliable sur la plan?te du foot!”
 • 4. Frédéric Geisseler 2008. április 23. 10:06
  „Eternal Miklós Fehér * 20.07.1979
  OL avec Juninho, Coupet, Benzema, Grosso, Källström, Toulalan, Govou etc. et .... FEHÉR!!!
  Allez-y pour le Champion de France 2008 et bientôt vous serez Champion d´Europe, pourquoi pas 2011 au Estadio da Luz, Lisboa, WHAT A DREAM!!”
 • 3. Frédéric G. 2008. április 10. 15:53
  „Eternal Miklós Fehér * 20.07.1979
  Now player for the French top club Olympique Lyon”
 • 2. Frédéric G. 2008. április 10. 15:53
  „Eternal Miklós Fehér * 20.07.1979
  Now player for the French top club Olympique Lyon”
 • 1. bunkoosztó 2008. március 27. 14:05
  „HA JÁTSZHATOTT VOLNA A SZLOVÉNOK ELLEN!!!!!!!!!!!
  Egyébként a klubtulajdonosok más országokban is olyan bunkók, mint nálunk?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódó vasutassztrájk

Szeged - A sztrájk folytatásáról döntött a VDSZSZ, de annak konkrét időpontját még nem közölte, áll… Tovább olvasom