Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Győrfi Pál még nem látott ilyet

Kistelek – Több mint száz szűrővizsgálatot végeztek el a szombati kisteleki Egészségexpón. A prevenciós rendezvényt számos családi program is kísérte. Volt katasztrófavédelmi bemutató, futóverseny és kerékpáros ügyességi verseny is.
Nagy sikerrel zajlott szombaton a kisteleki Egészség Expo. A kifejezetten hétvégi napra szervezett szűrőnapon több mint száz jelentkezőt vizsgáltak meg szakorvosok. Tizenegy szakrendelés működött délelőtt 9 és délután 3 óra között a Kisteleki Térségi Egészségügyi Központban – az időpontok már két héttel korábban beteltek.

– Még az urológián is telt ház volt, pedig oda nehéz elcsalni a férfiakat – mesélte Mencz Angéla pályázati referens. – A vérből végzett tumormarker vizsgálat azonban sokakat meggyőzött, hiszen így nem kellett semmiféle kellemetlenségnek kitenniük magukat.

Győrfi Pál még nem látott ilyet. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Míg az egészségügyi intézményben egymást váltották az időpontra érkező páciensek, a családok számára is színes programokat kínáltak a szakorvosi rendelő környékén. A vállalkozó kedvűek már korán reggel futhattak – a versenyt Monspart Sarolta világbajnok tájfutó indította. A gyerekeknek kerékpáros ügyességi versenyt szerveztek, melynek fődíja egy bicikli volt. De ki lehetett próbálni, milyen érzés ittasnak lenni és a bátraknak néhány fegyvert, bilincset és gumibotot is adtak a kezükbe a rendőrök. Tartottak katasztrófavédelmi bemutatót is: előbb egy daruról dobtak le egy autót, majd egy karambolt szimuláltak, több sérülttel.

– Ha az emberek tévében látnak balesetet, nem hat úgy rájuk, mint egy ilyen bemutatón, ahol átérezhetik, milyen az, ha egy sérültet már a mentők sem tudnak megmenteni. Talán így könnyebben belátják: nem a szondáztatástól kell félniük, amikor ittasan autóba ülnek, hanem attól, hogy egy pillanat alatt tönkre mehet az életük – fogalmazott Győrfi Pál, aki a rendezvény házigazdája volt. Az Országos Mentőszolgálat szóvivője szakmailag is dicsérte a programot. A délutáni elsősegély live show-ra például kifejezetten kíváncsi volt, mert bár mentődolgozók találták ki, ő még nem látott ilyet.

A pályázati pénzből szervezett programon minden szűrővizsgálaton részt vevőt vendégül láttak egy ebédre is. Sokan csak a rendezvény kapcsán kaptak észbe: ők is megvizsgáltatnák magukat. Erre azonban az előzetes bejelentkezések miatt nem volt lehetőség. A nagy érdeklődésre való tekintettek azonban már szervezik a következő szombati szűrőnapot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit együnk?

Elsősorban természetesen disznóhúst - hallottam reggel a Kossuth Rádióban. Tovább olvasom