Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

György bütyköli a gépeket

Szeged - Egy év munkanélküliség után a Napra Forgó Közhasznú Nonprofit Kft. szerzett állást Herskovics Györgynek a Naturtexnél. Az 59 éves férfi egészségkárosodása 100 százalékos, mégis nagyon jól érzi magát a bőrében.
– 59 éves vagyok, négy éve 100 százalékos az egészségkárosodásom. Kiskoromban gyermekbénulást kaptam, azóta a lábaimat nem tudom használni, járógéppel, két mankóval közlekedem. Programozó, elektroműszerész és irodagép-műszerész végzettségem van. Megszűnt a cég, ahol dolgoztam, egy évet töltöttem munkanélküliként, amikor tavaly októberben hallottam a Napra Forgóról, amely megváltozott munkaképességűeknek segít elhelyezkedni. A rákövetkező hónapban már felvettek műszerésznek a Naturtexbe – mesélte esetét mosolyogva a szegedi Herskovics György.

Úgy emlékszik, két hónap után a varrónők odaengedték a gépükhöz, hiszen a teljesítménybérben dolgozóknál bizalmi dolog, ki nyúlhat a munkaeszközükhöz. A három hónapos próbaidő után a cég határozatlan időre kötött szerződést a férfival, hat órában dolgozik a rehabilitációs ellátása mellett. Úgy érzi, a helyén van, ha nem muszáj, nyugdíjba sem megy. Azt mondja, programozó volt korábban, most „bütykölősebb" a munkája, de sok a kihívás, és azt szereti. Programokat ír a varró- és szabászgépekhez, beállítja a gépeket.

Szegőgép beállításához érkezik Herskovics György. Fotó: Schmidt Andrea
Szegőgép beállításához érkezik Herskovics György. Fotó: Schmidt Andrea

Vagyis nem csak a számítógépnél ül, hanem az üzemben is látják „itt szaladni, ott szaladni". Gyuri hozzáteszi, a mozgás neki is kell, nem szabad ellazulni. Egyébként úszik, tornázik, meg „hendcájgol" (vagyis kézzel hajtott háromkerekű biciklivel edz), hogy formában tartsa magát. A Napra Forgóval továbbra is rendszeresen tartják a kapcsolatot.

A 10 éves Napra Forgó Nonprofit Közhasznú Kft.-ről Radics Béla üzletfejlesztési és koordinációs igazgató elmondta, hátrányos helyzetű, elsősorban megváltozott munkaképességű emberek munkába állását segítik újszerű megoldásokkal. Szegeden kívül Budapesten, Érden, Tatán és Kecskeméten működtetnek kistérségi munkaerő-piaci szolgáltató irodát. Több hazai és uniós projektet lebonyolítottak és bonyolítanak le jelenleg is. Számos telephelyen is dolgoznak megváltozott munkaképességű munkatársakkal, akiknek az aránya a szervezeten belül meghaladja az 50 százalékot.

A pályakezdő fiatalokat a Pályára lépünk programjuk segíti. Megváltozott munkaképességűeknek szóló projektjük tavaly augusztusban indult, és jövő júliusig tart. Eddig több mint 200 ügyfelet vontak be, a résztvevők 25-30 százalékának sikerült munkaajánlatot szerezni. A munkaszerződések túlnyomó többségben határozatlan idejűek, és heti 20-30 órás részmunkaidősek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1 milliárdot vesztettek a rezsiharcon

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. egymaga kimeríti a veszteségpótlásra kijelölt állami keretet. Több mint 1 milliárd hiányzik a társaság kasszájából a különböző adók, járulékok és a rezsicsökkentés miatt. Tovább olvasom