Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Gyorsan és sokat keresnének a diákok

Szeged - Nyáron sokkal több diák szeretne munkát találni magának, mint tanév közben – nyaralásra, szórakozásra, esetleg új ruhákra gyűjtenének. Azok vannak előnyben, akik év közben is dolgoztak valamelyik iskolaszövetkezetnél.
– Regisztráltam több szervezet honlapján is, most várom, hogy felhívjanak – mondta Bagi Csaba Tamás, földrajz szakos hallgató. Év közben nem dolgozott, most szeretné megkeresni a pénzt szórakozásra és könyvekre. – Leginkább az építőiparban szeretnék dolgozni, lakásfelújítást végezni, festeni, mert szerintem ezzel keresem a legtöbb pénzt a legrövidebb idő alatt – válaszolta arra a kérdésünkre, mi alapján választana magának nyári munkát.

Ez a nézet általános a nyári munkát keresők között: sokan keresik azt az elfoglaltságot, ami a legtöbbet hozza a konyhára a legkevesebb időbefektetéssel, sokszor azonban csalódniuk kell. A kínálatban nagyrészt idényjellegű, 400-450 forint közötti órabért fizető, könnyű fizikai munkákat találhatunk. Sokan szeretnének adminisztrációs vagy számítógépes feladatokkal foglalkozni – lehetőleg légkondicionált irodában –, ezek viszont inkább állandó jellegű, mint időszakos munkák.

Diákmunkáért járó órabérek:

Legkisebb órabér: 400 Ft/óra (könnyű fizikai munka)
Átlagos órabér: 450-550 Ft/óra
Legnagyobb órabér: 1000-1500 Ft/óra (tolmácsolás, hoszteszkedés)

A diákmunkát közvetítő iskolaszervezetek az ilyen, felelősséggel járó és előképzettséget igénylő feladatokat jobban szeretik kiadni olyan tanulóknak, akik egész évben megbízhatóan dolgoztak számukra.

– A folyamatosan dolgozó diákoknak tudunk elsősorban napi 8 órás elfoglaltságot biztosítani, a többieknek be kell érniük időszakos, kevesebbet pénzt kínáló állásokkal – mondta Szőke Tóth Ágnes, az egyik iskolaszövetkezet elnökhelyettese, aki szerint a nyári időszakban megtízszereződik a hozzájuk forduló tanulók száma. Ilyenkor a jelentkezők ötödének tudnak munkát adni, míg évközben csaknem mindenkinek.

– Én azt javaslom a diákoknak, válasszanak a szövetkezetek kínálatából az alapján, hogy hol kapják meg a nekik legmegfelelőbb feladatot. Az a normális, ha mindegyiket felkeresik, utánajárnak, hol kapnak leghamarabb munkát, vagy olyan jellegűt, amilyet szeretnének – tanácsolta a nyári munkát kereső fiataloknak Ágnes.

Olvasóink írták

 • 2. kisvakond 2008. május 16. 11:22
  „Sly, én nem védeném az általad említett szövetkezetet, de nem árt néhány dologgal tisztába lenned mikor valamit szidsz. Mert tényleg gyakran alapvető ismeretek nélkül szidják az iskolaszövetkezeteket.

  1. a munkaidő nem max napi 8 óra, (csak abban az esetben ha nem múltál még el 18 éves) ugyanis létezik idénymunka; több műszakos műszakrend, ahol lehetséges a műszakokat a max 12 órás időszakokban meghatározni...stb.
  2. a minimálisan kifizetendő bruttó órabár jelenleg 397 Ft/óra minimálisan, mégegyzser hangsúlyoznám, hogy bruttó. azaz ebből le kell vonni az adót, munkavállalói járzulékot. Mivel iskolaszövetkezetn keresztül bvégzed, elvileg más nem jöhet le.
  adót a hatályso jogszabályoknak megfelelően kell vonni, azaz ha TE nem nyilatkoztál, hogykérsz adójóváírást akkor bizony 18%os SZJA-t vonniuk kell, ami ugyebár 397*0,18=71,46, azaz 71 Ft, amimár egyből kevesebb lenne, mint az általad leírt 350 Ft. amunkavállalói járulék meg 1,5%.
  Szóval lehet, hogy
  1. Te nem kértél adójóváírást, és akkor be kell menned nyilatkoznod kell, hogy Te kérsz adójóváírást és a következő fizetésnél már figyelembe kell venniük, de ezt neked kell megtenned és nem nekik, mivel ez már 2007 januárja óta a munkavállaló felelőssége!!!mivel ha rosszul nyilatkozol, és jogosultalanul kapod, akkor büntetést kell majd fizetned az apeh felé. szóval könnyen ki lehet számolni a bruttó fizud ebben az esetben: 1-(0,18+0,015)*x=350. Ha ezt megoldod, akkormegvan hogy 435Ft/ó bruttó órabérért dolgoztál.
  2. Amennyiben nyilatkoztál, akkor tényleg kérdezz rá, hogy mi lehetett. Lehet az utazási időt is beleszámítottad?
  Menj el hozzájuk és kérdezz rá, mert természetesen az is előfordulhat, hogy Ők tévedtek.”
 • 1. Sly7 2008. május 13. 21:59
  „Legkevesebb bér 400 Ft/óra??? Érdekes... Én egyszer mentem el egy 10 órás(!!!), elvileg csomagolós munkára, helyette egész nap a vizes, saras kínai kelt kellett állva vagdosni, pakolni.. Ja, és ezért kaptam 350 FT-ot egy órára...
  Holott ez van a törvénykönyvben: "munkaidőd maximum napi nyolc óra, illetve - ennek megfelelően heti negyven óra lehet, egy perccel sem több."
  Ja, és a szövetkezett a m.e.l.ó.d.i.á.k. volt...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Modernkori fő bűnök - bíránk a lelkiismeret

Szeged - Kis vétkekről és a főbenjáró bűnökről kérdeztünk egy fodrászt, egy pszichiátert, egy… Tovább olvasom