Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Gyüdi Sándor és dr. Vécsei László – tudományról, művészetről

A tudományos és a művészi gondolkodásmódban több a hasonlóság, mint a különbség – vallja Gyüdi Sándor karnagy, a Szegedért Alapítvány művészeti, és dr. Vécsei László neurológus, a tudományos kuratóriumának díjazottja. Mindkét területen az új összefüggések föltárása a lényeg.
Mit tartanak eddigi életművükben legjelentősebbnek? Nehéz bármit is külön kiemelni – hangsúlyozzák mindketten.

– Amikor elvihettem a zenekaromat, kórusomat Mallorcára, ahol a spanyol királyi család hivatalos nagyheti koncertje volt az általam vezényelt passió, az olyan sikert jelentett számomra, amit soha nem felejtek el – mond példát Gyüdi Sándor, aki ez évtől vezeti a Vaszy Viktor Kórust, a Szegedi Szabadtéri Játékokon közreműködő Fesztiválkórust, s a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgató karnagya.

– Emlékezetes élményem volt, mikor Bostonban a Tufts Egyetem endokrinológusa, Reichlin professzor meghívott egy előadásra, illetve mikor a Berlinben megrendezett Parkinson-világkongresszuson Senator Dr. Franz Burda-díjat kaptam – mondja dr. Vécsei László neurológusprofesszor, a Szegedi Tudományegyetem Neurológia Klinikájának tanszékvezető egyetemi tanára, akadémikus. A legtöbb örömet azonban a mindennapi kis sikerek jelentik számára – legyen az akár egy beteg gyógyulása, egy jó előadás a hallgatóknak, vagy egy új tudományos megfigyelés.

Fő kutatási területe az idegsejtpusztulással járó betegségek megismerése, kezelése – s tevékenysége megváltást jelenthet nagyon sok ember számára. – Egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy gyógyítható legyen például a Parkinson-, az Alzheimer-kór, és több más, az idegszövet pusztulásával járó betegség – halljuk tőle. Az e területeken folyó kutatások célja: olyan molekulákat találni, melyek képesek csökkenteni az idegszövet károsodását. Ugyanakkor tudni kell: rendkívül komoly erőfeszítések és anyagi források szükségesek ahhoz, hogy egy molekulából valóban gyógyszer válhasson.

S hogy a művésznek vannak-e kapcsolódási pontjai a tudomány területéhez, a tudósnak pedig a művészetihez? Gyüdi Sándor matematika–fizika tanári diplomát szerzett annak idején, a szegedi egyetemen. Máig úgy tartja: a zene s a matematika – csak kevesek által fölfogható módon – valahol rokon területek...

– A művészetek területe, egyáltalán, az emberi kultúra az agy működési terméke. A neurológus az emberi kultúra forrásvidékén kutat – mondja Vécsei professzor. Ha a neurológus rátekint egy művészeti alkotásra, a művészeti stílusok mögött ott látja az idegrendszer működésének jellegzetességeit is. Egyébként pedig a különböző művészeti terápiáknak egyre nagyobb a jelentőségük a neurológiában. A művészet nem önmagában való dolog – a művészet gyógyít is. Hogy van-e különbség a tudományos, illetve a művészi gondolkodásmód között? Inkább hasonlóságok vannak – mindkét esetben az új, eddig fölfedezetlen törvényszerűségek föltárása a legfontosabb.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Protokollzavar az államfő március 15-i távolmaradása miatt

Az államfő, a házelnök és a miniszterelnök protokollosztálya között némi zavart okozott, hogy ki… Tovább olvasom