Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Gyüdi Sándor vetélytársa névtelenséget kért

A jelenlegi vezető, Gyüdi Sándor mellett egy névtelenséget kérő jelentkező is pályázott a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgató-karnagyi posztjára. Az együttes egyértelműen a mostani direktor mellett foglalt állást.
Az önkormányzat kulturális bizottsága szerdán zárt ülésen hallgatja meg a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgató-karnagyi posztjára jelentkező két pályázót, majd a testület javaslata alapján a következő közgyűlés hoz döntést. Információnk szerint az együttes jelenlegi vezetője, a nemrégiben Liszt-díjjal kitüntetett Gyüdi Sándor mellett egy olyan karmester pályázott, aki nem járult hozzá, hogy nevét és pályázatát nyilvánosságra hozzák. Így furcsa helyzet alakult ki: a zenekar tagjainak úgy kellett állást foglalniuk, hogy nem tudták, név szerint kire szavaznak, és az illető milyen programmal szeretné vezetni a következő öt esztendőben az együttest.

A szimfonikusok két tisztségviselője, Bodacz Győző kürtművész, szakszervezeti titkár és Szabó Norbert fuvolaművész, a közalkalmazotti tanács elnöke részt vett az önkormányzat által megbízott szakmai véleményező bizottság munkájában, így ők elolvashatták a névtelen jelölt teljes pályázatát, de csak összefoglalóan referálhattak róla az együttesnek.

– Furcsállottuk, hogy a névtelenségbe burkolózó pályázó nem jött el bemutatkozni a zenekarhoz, nem tette lehetővé, hogy bárki elolvashassa a pályázatát. Abból egyébként számomra úgy tűnt, több dologgal nincs tisztában. Nem tudta, hogy az együttes tagjai közalkalmazotti munkaviszonyban dolgoznak, határozatlan idejű szerződéssel rendelkeznek – mondja Bodacz Győző. – Nem meglepő, hogy a zenekar egyértelműen kiállt Gyüdi Sándor mellett. A szavazáskor 58-an rá, négyen az anonim jelöltre voksoltak, ketten pedig tartózkodtak. A rendszerváltás óta az önkormányzat mindig maximálisan figyelembe vette az együttes véleményét, amikor meghozta a döntést az igazgató-karnagy kinevezéséről. Szegeden nem voltak olyan botrányok, mint például a szombathelyi szimfonikusoknál. Gyüdi Sándor lelkiismeretes, korrekt igazgatói munkájával teljesen elégedettek vagyunk, sokat javult a helyzetünk az elmúlt években, kiegyensúlyozottá vált a zenekar kapcsolata a színházzal is.

A másik pályázóról mindössze annyit sikerült kiderítenünk, hogy ötvenéves elmúlt, Bécsben szerzett diplomát, és nincs rangos, profi együttesnél szerzett komoly karmesteri tapasztalata.

– Folytatni szeretném azt a nyugodt építkezést, amit évekkel ezelőtt elkezdtem. Nagy ügyek állnak előttünk: székházváltás, majd távolabbi célként egy új hangversenyterem létrehozása – árulta el megkeresésünkre saját pályázatáról Gyüdi Sándor, aki azt tartja legfontosabb jövőbeli feladatának, hogy egyre jobb helyzetbe hozza zenekarát, megteremtve ezzel a szakmai színvonal további erősítésének feltételeit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több tízmillió a szegedi Stefániára

A Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. munkatársai felmérték az árvíz okozta károkat a Stefánián. A… Tovább olvasom