Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Gyüdiék ütőképesebb együttest akarnak

Szeged - Jelentős változások várhatók a következő évadban a Szegedi Nemzeti Színház operatagozatánál. Az együttes több magánénekesének lejáró éves szerződését nem hosszabbították meg, és a tagozatot irányító leendő főigazgató, Gyüdi Sándor azt mondja, aki tag marad, annak többet kell teljesítenie a havi fizetéséért.
A színészek után több magánénekessel is közölte a színház új vezetése, hogy nem kívánja meghosszabbítani a lejáró szerződését a következő évadra.

– Akit az utóbbi időben nem foglalkoztattak eléggé, nem bizonyította nélkülözhetetlenségét, és a következő szezonban sincs arra lehetőség, hogy jelentős szerepekre kitűzzük, annak megköszöntük az eddigi együttműködést. Akadt olyan magánénekes, akinek ha az éves fizetését elosztjuk a teljesített fellépései számával, 450 ezer forint jön ki. Ezért a pénzért – sőt már jóval kevesebbért is – jobbnál jobb vendégművészeket tudunk meghívni – mondja a július 1-jén hivatalba lépő új főigazgató, Gyüdi Sándor. A szimfonikusok igazgató-karnagya, aki két évtizede épp az operatagozatnál kezdte művészi pályafutását, és karmesterként folyamatosan kapcsolatban állt az együttessel, nem nevez ki tagozatvezetőt, hanem Pál Tamás első karmesterrel ő szeretné meghatározni az opera irányvonalát.

– Az, hogy most több magánénekestől megváltunk, mint amennyit szerződtetni tervezünk, nem azt jelenti, hogy nem szeretnénk társulatot építeni. Éppen ellenkezőleg: megfelelő alapokat kívánunk teremteni, amihez azonban elengedhetetlenek a személycserék. Miközben elismerjük Dér Krisztina és Wittinger Gertrúd tehetségét, nem újítottuk meg társulati szerződésüket. Mivel Merényi Nicolette kinevezése határozatlan idejű, jövő évi szerepvállalásáról még tárgyalunk. A szopránok közül Vajda Júlia és az évad közben magánénekesi kinevezést kapott Kónya Krisztina marad társulati tag. Azonban vendégénekesként számítunk többek közt Keszei Borira és Rálik Szilviára – árulja el Gyüdi Sándor.

Az álló Kóbor Tamás, Wittinger Gertrúd és Simon Krisztina távozik – a térdre kényszerített Don Giovanni, Réti Attila marad. Fotó: Schmidt Andrea
Az álló Kóbor Tamás, Wittinger Gertrúd és Simon Krisztina távozik – a térdre kényszerített Don Giovanni, Réti Attila marad. Fotó: Schmidt Andrea

Nagy szerepeket éneklő tenoristákat tagként nem tudnak megfizetni, ezért inkább vendégeket hívnak majd – többek között az Otellóként nagy sikert aratott Wendler Attilát. Kóbor Tamás szerződését nem hosszabbították meg. A mezzók közül marad Szonda Éva és Tóth Judit, Simon Krisztinának megköszönték eddigi munkáját. Megszűnik Bátki Fazekas Zoltán félállású szerződése, de tervezik, hogy speciális szerepekre visszahívják. Andrejcsik Istvánnal folytatják a munkát, szerződését a szegedi és a zeneakadémiai tanári elfoglaltságaihoz igazítják. Altorjay Tamás és Réti Attila állandó tag marad, Cseh Antal és Gábor Géza szerződését meghosszabbították. Kelemen Zoltánra – aki Jagóként José Cura mellett is kiemelkedő teljesítményt nyújtott – a következő évadban is főszerepek sora vár.

– Több bemutatót és több előadást tervezünk, a tagként szerződtetett magánénekeseknek jóval többet kell teljesíteniük havi fizetésükért. Ugyanakkor szerepszerződéssel jóval több vendéget hívunk. Én ugyanannyi opera-előadást szeretnék dirigálni, mint eddig, azaz egy bemutatóban és egy másik produkcióban vállalok közreműködést – hangsúlyozza Gyüdi Sándor.

Az elköszönők

– Nem ért teljesen váratlanul a döntés, hiszen láttam a jövő évad műsortervét, abban pedig nemigen akadt nekem való szerep. Kilenc évadon át voltam a társulat tagja, mivel nem lesz már rá alkalmam, szeretném ezúton is megköszönni a szegedi közönség figyelmét és szeretetét – mondta tegnap az egyik távozó magánénekes, Dér Krisztina, aki úgy fogalmazott: nem tehet mást, tovább kell lépnie. Kolléganője, Wittinger Gertrúd nem kívánt nyilatkozni, mindössze annyit mondott: Molnár Lászlónak köszöni, hogy lehetőségeket kapott Szegeden, és kibontakozhatott. A szerződés nélkül maradt énekesek közül többen azt kifogásolták, hogy túl későn közölték velük a döntést, ilyenkor már nincs lehetőségük a következő szezonra más társulatba bekerülni.

Olvasóink írták

 • 10. Renato 2008. április 23. 19:18
  „Kedves Operafan!

  Két kiigazítás:
  1. Kocsis Judit nem énekel operát (csak kórusban), musicalben, operettben és prózában használható valóban.
  2. Papdi Erika viszont nem "néhány kis szerepben" volt hallható, hanem az előző évadban Vajda Julival váltva énekelte Donna Elvira szerepét a Don Giovanniban, méghozzá nem is akárhogyan! A Figaro házassága gyerekelőadásban pedigCherubint énekelte, ami szintén nem kis szerep... Hogy nem gondolkodnak benne komolyabban, az nem az ő hibája...”
 • 9. Operafan 2008. április 23. 17:21
  „És aki igazán tehetséges fiatalokat akar hallani,akikből várhatóan sokan az énekesi pályát választják, az hallgassa meg a Simándy verseny döntőjét.Ápr. 25-27ig a Szegedi Konzervatóriumban.A zsűri elnöke Marton Éva lesz”
 • 8. Operafan 2008. április 23. 17:21
  „És aki igazán tehetséges fiatalokat akar hallani,akikből várhatóan sokan az énekesi pályát választják, az hallgassa meg a Simándy verseny döntőjét.Ápr. 25-27ig a Szegedi Konzervatóriumban.A zsűri elnöke Marton Éva lesz”
 • 7. Operafan 2008. április 23. 17:16
  „Kedves Violetta! Pl. Huszár Barbara ahogy Zsuzsa is írta.Gildát,Éj királynőt énekel itt meg 3 mondata sincs.Kocsis Juditot emelném ki.Mindent tud énekelni: musical,operett,opera, aki ismeri a nevét tudja micsoda hang.Papdi Erika,aki egy időben már volt néhány kis szerepben.Ugyan ez a helyzet Zalai Gabriellával rá is várhatnának komolyabb szerepek.A fiúk egyéni hangját annyira nem ismerem.Sok tehetséges fiatal van köztük is.És a nyári szabadtéris kisegítők között is.Hely híján ők kimaradnak a színházkórusból.Fiatalítás kellene.És létszámbővítés. Reméljük nekik is lesz hely majd a színházkórusban és lehetőség a kiugrásra”
 • 6. Sz Zsuzsa 2008. április 23. 11:59
  „Huszár Barbara Ö megérdemelné, hogy végre kiemeljék!!!”
 • 5. Violetta 2008. április 22. 18:25
  „Operafan, kérlek neveket, kiket látnál szívesen az énekkarból, kik a világklasszisok, hátha ezzel felhívod a vezetők figyelmét is az adott személyekre! Mert ők nem nagyon tudják, vagy nem akarják tudni... Pedig van ott koloratúr, meg drámai! szoprán is...
  Kíváncsi lennék, kikre gondolsz.”
 • 4. Sz Zsuzsa 2008. április 22. 16:38
  „Merényi is a kórusból indult, persze "tett" is érte a szereposztó díványon hogy kiemeljék, aztán hová jutott...”
 • 3. Mese 2008. április 22. 14:11
  „operafan,igazad van,a kórusból kell kiemelni a tehetségeket... ^_^”
 • 2. zebegény 2008. április 22. 13:30
  „A borzasztó Merényivel még mindig tágyalnak, ha jól értem... Ne má´ :((( Wittingert viszont meg kéne tartani Merényi helyett, nagy hiba őt elküdeni!”
 • 1. operafan 2008. április 22. 13:06
  „Nagyon helyes! Küldjék el aki nem idevaló!Ha elsőrangú színházat,operát akarunk csinálni elsőrangú énekesek kellenek,dísztársulatot nem érdemes üzemeltetni drága pénzen hogy aztán vakkantson kettőt egy két énekes.Örülök a fiatalításnak.Kónya Kriszta,Cseh Antal ők kellenek. A kórusból kell kiemelni tehetségeket.Világklasszis hangok énekelnek a kórusban és közben pl. Merényi Nikolett botrányos címszerep éneklését haljuk. Hajrá Gyüdi! Végre jó úton halad a színház! Sok sikert!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyáron elköltözik a rektori hivatal

Szeged - Nyáron várhatóan elköltözik Szeged centrumából, a Szegedi Tudományegyetem Dugonics téri központi épületéből a rektori és a többi hivatal. Tovább olvasom