Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Gyüdit tartják a legesélyesebbnek

Szeged - Az öt pályázó közül Gyüdi Sándor jelenlegi főigazgató újbóli megválasztását tartják a legvalószínűbbnek a Szegedi Nemzeti Színház élére. Balikó Tamásnak is többen örülnének. Vasvári Csabának kedvez leginkább a szakmai zsűri összetétele.
– Nagy meglepetés lenne, ha nem Gyüdi Sanyi kapna lehetőséget a folytatásra – mondja a Szegedi Nemzeti Színház társulatának egyik művésze, aki több megkérdezett kollégájához hasonlóan nem kívánt névvel nyilatkozni az igazgatóválasztással kapcsolatban. Érthető az óvatosság, a színészek, énekesek, táncosok egzisztenciálisan a korábbinál is kiszolgáltatottabbakká váltak; ma már nem könnyen tudnak társulatot váltani, ezért inkább igyekeznek elfogadni az aktuális helyzetet.
Gyüdi Sándor jelenlegi főigazgató legnagyobb erényének azt tartják, hogy nagy helyismerettel, kiterjedt kapcsolatrendszerrel, kiváló szervezőkészséggel jól menedzseli a színházat, több nyelven is tárgyalóképes, garancia az operajátszás megmaradására. A nyáron lezáruló ötéves direktori ciklusa alatt többnyire az anyagi nehézségeket is sikerült kezelnie, minden évben jóval százezer fölötti fizetőnézőszámot ért el a színház. Negatívumként azt említik: Juronics Tamás művészeti igazgató és Bodolay Géza drámai tagozatvezető szakmai vitái miatt „elanyátlanodott a próza", nem volt igazi gazdája a drámai tagozatnak. Emiatt akadnak, akik inkább Balikó Tamásnak szurkolnak.

Többen úgy vélik: azzal, hogy Juronics is pályázott a főigazgatói posztra, tisztulhat a kép. Gyüdi győzelme esetén ugyanis megszűnne az eddigi művészeti igazgatói poszt, bár Juronicsra rendezőként és a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetőjeként, koreográfusaként továbbra is számítana a régi-új direktor. Bodolay drámaitagozat-vezetőből gyakorlatilag főrendezővé léphetne elő; ő egyébként nemcsak szakmai felkészültsége miatt fontos szereplője Gyüdi pályázatának, hanem – mint többen tudni vélik – azért is, mert régi barátság fűzi Balog Zoltánhoz, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) miniszteréhez. A szaktárca vezetője részt vett Bodolay legutóbbi bemutatóján, az André Chénier októberi, Armel-operafesztivált nyitó premierjén is, és úgy tűnt, elégedetten nézte végig az előadást a díszpáholyból.

Az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008-as törvény alapján 9 fős szakmai bizottság véleményezi az öt aspiráns – Balikó, Gyüdi és Juronics mellett Szolnoki Tibor és Vasvári Csaba – pályázatát. Mint megírtuk, a fenntartó önkormányzat képviseletében Gyimesi László fideszes és Haág Zalán kereszténydemokrata önkormányzati képviselő vesz részt a szakmai értékelésben. Az EMMI minisztere az egykori történészt, Révész Máriát, a Fidesz pécsi szervezetének elnökét delegálta a grémiumba, akit tavaly Vidnyánszky Attilajavaslatára neveztek ki a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező és felügyelő nonprofit kft. élére.

Vidnyánszky az elnöke a Színházművészeti Bizottságnak, amely a „szakmai zsűribe" négy tagot is delegált: Fekete Péter békéscsabai színidirektort (akit a Nemzeti Színház „hatalomváltásának" levezénylésével is megbíztak), Topolánszky Tamás táncművészt, a Szegedi Kortárs Balett egykori tagját, Soós Pétert, a Tűzvonalban és más tévésorozatok rendezőjét és Várszegi Tibor színész–író–színházalapító–filozófust.

Érdekessé teszi a helyzetet, hogy a Színházművészeti Bizottság tagja az egyik pályázó, Vasvári Csaba is, aki 1992-ben Kerényi Imre színész osztályában diplomázott a színművészetin. A 9 fős „zsűribe" a Színházi Dolgozók Szakszervezetének helyi szervezete elnökét, Páli Mónikaénekkari tagot delegálta; az intézmény közalkalmazotti tanácsa pedig Stefanik Sándort, a teátrum főügyelőjét. A szakmai testület véleményét megfontolva teszi majd meg javaslatát a kulturális bizottság a közgyűlésnek.

Olvasóink írták

 • 9. IVY 2013. január 11. 16:40
  „Nekem oszt édesmindegy, ki lesz a diri. Én Budapestre járok fel színházba. Olyan remek, színvonalas előadások vannak ugyan is Szegeden....”
 • 8. babar 2013. január 11. 08:11
  „Ötvös Csöpi filmjeiben szereplő dadogós fickó nem jön vissza?”
 • 7. louis 2013. január 10. 18:45
  „Igaza van a név nélkül nyilatkozó, színházi munkatársnak.
  Gyüdi Sándor intelligenciája, szervezői és valódi !! europaeer kvalitásai, megnyerő, alkotó békét sugárzó személyisége a folytatás lehetőségének záloga. Az is mellette szól, hogy [elődjével ellentétben] igazgatói mandátumának idejéhez nem köthető semmi botrány.
  Sajnálom a Főigazgató Urat, hogy 2008-ban és most is kiszolgáltatott alanyává lett ugyanazon érdekeltségű, hatalmi játszmának.
  Főigazgató Úr, Őn lenne a méltó nyertes, ezt elég sokan tudják.

  Ha bármilyen fuvallat mégsem így akarná,
  mi,
  Szegediek azért szeretnénk, ha a Szimfonikusok élén továbbra is Ön, egy kiemelkedő értéket képviselő Személyiség állna.”
 • 6. lidi 2013. január 10. 15:54
  „Fekete Pétert még nem nevezték ki miniszteri biztosnak, gondolom, nem sikerült jogkörré transzponálni a "hogyan ne kelljen Vidnyánszkynak találkoznia sem Alföldivel" kívánalmat....”
 • 5. badass 2013. január 10. 15:21
  „A színház által delegált tagokat kivéve remek, szakmailag nagyon gyenge, ámde, ami nyilván sokkal-sokkal fontosabb politikailag jó irányban elkötelezett bizottság választ egy meglehetősen alacsony színvonalú mezőnyből. Szeged város pénzéből a továbbiakban sem működhet színvonalas színház, mert színházvezetői szempontból, valljuk be, a helyi pályázók sem képviselnek komoly erőt. A külsősökről meg nem is szólva!”
 • 4. OkosKata 2013. január 10. 13:29
  „Vasvári csak magára szavaz. Ez a divat mostanában...”
 • 3. úgyistudod 2013. január 10. 12:48
  „Akkor ebbe sem szól bele a politika, igaz?”
 • 2. Szögedi 2013. január 10. 11:59
  „Egzisztencia? Van olyan a színházban? Csak "éhenhaló" emberekről hall a város.
  Anyagi nehézségeket sikerült kezelni? 90-100 ezerért dolgozni... egy ilyen nagy múltú intézményben...
  Értem én, hogy bértábla. Nekem nincs közöm hozzá, de feltalálták már a borítékot, szerintem lehet még ezen felül is spórolni és talán meg lehetne köszönni a munkatársak munkáját. Egy milliárdos költség vetésű színházban nincs erre 3-4 millió spórolt pénz? A színház kölkei akik ott "nőttek fel" nem tudják megbecsülni munkatársakat, mit várjanak az "idegenektől"?”
 • 1. jozko 2013. január 10. 11:06
  „Gyüdit tartják a legesélyesebbnek...
  Én is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellökte a 71 éves nőt a szegedi laptoprabló

A tolvaj a távozásakor szembe találkozott a sértettel, aki vissza akarta venni a tulajdonát. Tovább olvasom