Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Gyurcsány Szegeden: Nyugodtabbak vagyunk, mint két éve

Szeged - A népszerűség nem lehet cél, az csak következmény – mondta lapunknak adott exkluzív interjújában a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc emlékeztetett, olyan nagyságrendű útépítés nem indult mostanában az országban, mint az, amelynek része az M43-as is.
Szegeden tegnap csak olyan emberekkel találkozott, akik örülnek a kezdődő 29 milliárdos villamos-beruházásnak. Szerinte nem véletlen, hogy most más volt a fogadtatás, mint két éve.

– A magyarok az utóbbi időben jobbnak tartják a saját helyzetüket, mint az országét egy felmérés szerint. A szociológusok azt mondják, ez fordítva lenne normális. Ön most milyennek látja saját helyzetét az országéhoz képest?
– Az elmúlt két év nehéz volt, az országnak is, nekem is, de ennek az időszaknak az első eredményei most kezdenek beérni. Jól érzékelhető, hogy a közhangulat változik, az én megítélésem is. Számomra fontos, az MSZP-ben mindvégig erős és elég egyértelműen érezhető volt a támogatottságom.

– Négy-öt éve sokan számítottak arra, hogy ha az uniós pénzből elindulnak a nagyobb fejlesztések, megnyugszik a politika. Épp az ellenkezője történt, a koalíció is borult. Ezek után mitől nőhet a kormány megbecsültsége, népszerűsége?
– A népszerűség növekedése mindig következmény, nem jó, ha egy kormány elsősorban azért dolgozik, hogy bevágódjon. Ha jól kormányzunk, az előbb-utóbb meghozza az eredményét. Azt mondta Botka László polgármester a szegedieknek, amikor a közlekedési beruházásról beszélt, hogy most két kellemetlen év jön az átépítések miatt. Ezt az időszakot a szegediek nem fogják szeretni, és azokat sem szeretik majd, akiknek ezt a kellemetlenséget tulajdonítják. Viszont 2011-ben könnyebb lesz közlekedni Szegeden. Hasonlóan nehéz időszakon jutott túl az ország. A viták pedig azért ilyen pengeélesek, mert jó néhány politikus úgy tette fel magának a kérdést: ki lesz az, aki Magyarország jövőjéről, úgymond, dönthet? Tény, hogy 2007 és 2010 között az Új Magyarország Fejlesztési Terv forrásainak kétharmadáról döntés születik. Gondolhatta úgy az ellenzék, hogy most vagy soha. Ezt lassan kinőjük, most nagyobb a nyugalom, mint tavaly vagy 2006-ban volt. Erről szól a ma megjelent Freedom House jelentése is, és arról, hogy a kiigazítás láthatóan meghozta az eredményét. Én itt örülő szegedieket láttam, senki sem tiltakozott az utcán. De 2006 októberében nem ez a kép fogadott volna minket.

– Városházi beszédében említette, a megyénkbeli országgyűlési képviselők egy időben köszönés helyett is azt mondták önnek: M43-as. El fog készülni akkorra, amikorra ígérik?
– Komoly nyomásgyakorlással sikerült elérni, hogy a beruházás most elkezdődjön. Ha az M43-as előkészítése a normál hivatali ütemben haladt volna, a szerződést csak ősszel írhatjuk alá, és akkor elveszítettünk volna egy évet. Akiknek ez a feladata, nem csak ezen a projekten dolgoznak: 1200 kilométernyi alacsonyabb rendű út épül meg a következő két évben, és 200 kilométer gyorsforgalmi út készül el. Ilyen nagyságrendű útfejlesztés nem volt korábban. Ami az M43-ast illeti, most nem látni akadályt, de ez a helyzet egy ilyen beruházás esetében változhat. A határidő betartása a helyieken, a kivitelezőkön már biztos nem fog múlni. Az első fontos szakasz átadását 2010-re várjuk.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egy időben köszönés helyett is azt hallotta a Csongrád megyei képviselőktől, hogy M43-as. Fotó: Schmidt Andrea
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egy időben köszönés helyett is azt hallotta a Csongrád megyei képviselőktől, hogy "M43-as".
Fotó: Schmidt Andrea

– Amikor még az M5-öst vártuk, a helyi politikusok arról beszéltek, a tőke autópályán érkezik, ahogy egykor a Nyugat-Dunántúlra. Az M5-ös megérkezett, a tőke meg egyesek szerint átlépett rajtunk. Túlzók voltak a várakozásaink, vagy elrontottunk valamit?
– Szerintem semmit sem rontottak el. Az itt élők türelmetlensége egészséges és természetes. De hát Kecskemét hány évig várt arra, hogy az autópályán odaérjen a Mercedes? Nyíregyházán még nem volt ott az autópálya, de már két éve meg kellett nyitni a második ipari parkot. Ennek szerintem az az oka, hogy ott van gumi- és gépipari háttér. Arra a legkisebb az esély, hogy megjelenik egy újabb, háromezer embernek munkát adó autógyártó. Inkább tényleg az élelmiszeriparban, a kutatásfejlesztésben, a biotechnológiában lesz több lehetőség. Én nem keserednék el, Szegeden például a vállalkozások árbevétele az inflációt kétszeresen meghaladóan növekedett. Azon dolgozunk, hogy a fejlődést még meggyőzőbben segítsük.

– Ami a munkát illeti: Monok környékén jobb- és baloldali vezetésű önkormányzatok is döntöttek úgy, hogy segélyt csak munkáért adnak. Van esély arra, hogy az érintett törvénymódosítás ügyében ugyanilyen konszenzus szülessen a parlamentben?
– Amikor 2008 februárjában az évértékelő beszédemet tartottam, én is azt mondtam, hogy az adó- és a szociális rendszer átalakítására lesz szükség, és segély helyett munkát kell adni. Ehhez nem kell sok változtatás, mert ma is számos eszköz van az önkormányzatok kezében. Bizonyos pénzügyi szabályokat kell átalakítani, hogy az önkormányzat is jobban járjon, ha közhasznú foglalkoztatást ajánl. Hozzátennék ehhez egy fontos mondatot: az újságolvasók is ismernek olyan embereket, akik ha akarnának, se tudnának dolgozni, és nem saját hibájukból. Ezt a helyzetet tehát úgy kell megoldani, hogy ők ne érezzék azt, az ország bünteti őket – ugyanakkor aki tudna dolgozni, de a könnyebbik utat választja, azt rá lehessen venni arra, hogy dolgozzon. Szerintem a döntéshez több jogot kell adni a polgármestereknek.

– A debreceni polgármester szerint önnek vidékre kéne költöznie ahhoz, hogy tisztába jöjjön az ország helyzetével. Ha már költözés, akkor hová menne Magyarországon?
– Amíg politikus leszek – és remélem, ez még sokáig így lesz – Budapesten maradok. Különben dunántúli fiú vagyok, ezért ha egyszer elhagyom a várost – ahogy az Edda énekelte –, a Dunántúlra megyek, csendes, nyugodt helyre, ahol futni lehet, lovagolni. Egyébként meg Debrecen is nagy város Hajdúsámsonhoz képest, és nem jó, ha a politikusok csúnyán, ingerülten beszélnek egymással, mert ez a modor ragadós. Hasonló bon mot-val tehát nem szeretnék válaszolni Debrecen polgármesterének.

– Az ön két kisebbik gyermeke még pályaválasztás előtt áll. Ha megkérdezik, most milyen szakmát érdemes tanulni Magyarországon, mit felel nekik?
– Először is azt, hogy magukat kérdezzék és ismerjék meg. Egy szempontból tartom nagy szerencsének, hogy nem szűkölködik a családunk: a gyerekeknek nem azt kell nézniük, hol lehet többet keresni, ha el akarják dönteni, mit szeretnének. De a kérdés nyilván az országra vonatkozott. Egy németnyelv-tudással bíró informatikus mérnök kezdő fizetése 250 ezer forint, két és félszerese egy tanár bérének. A jogászok, tanárok, marketingszakemberek és politológusok közötti verseny nagyobb lesz, és hosszú távon az is meg fog élni, aki földdel foglalkozik. Míg azok iránt, akik műszaki és természettudományokkal foglalkoznak, most is nagy a kereslet, nem tudjuk kielégíteni a piac igényeit. Talán azért is, mert a mi gyerekeink nem nagyon szeretik a matematikát és a fizikát – vagy azt nem, ahogyan tanítjuk nekik. Pedig ezen a területen lesz több lehetőség.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. Termelő 2008. július 05. 08:05
  „Macs miket hadoválsz? A piacra csak az olyanok mennek ki akiknek tényleg normális árú kell,a többi az ki nem mer menni oda,piacból nem lehet megélni! Mért nem működik ami máshol igen? Van ami még működik itt,itt amíg a mentalitás nem változik addig nem működik semmi sem! Ennyire szeretnétek,hogy a kistermelők elbukjanak? A nagyok azok nem a piaccal szórakoznak,és csak olyanjuk van amire van kereslet! Nekem is csak olyan van amit leadok az átvevőnek oszt jóvan,úgyhogy papolást nem kérek! (Amúgy ide nem akartam volna beírni)”
 • 47. Termelő 2008. július 05. 07:57
  „46#-os! Mért is szarabb? Hasonlítottál már össze itteni meg nyugati Barackot? Nem ugye? Akkor honnan tudod,hogy szarabb? Az uszítók meg valójában ti vagytok Parasztfóbijjások!”
 • 46. %-nak 2008. július 05. 01:51
  „% ! Ha valami nem megy, nem kell erőltetni! Ha nem kell a meggyed, akkor ne termeld! Ha drágább a hazai, mint a külföldi, kinek kell? Azért nem veszek drágábban szarabbat, mert MAGYAR! Menj el szalámit gyártani, vagy mit tudom én, de ez az uszítós hőzöngés a ráérős ember mániája! Én nem vagyok se szoci, se fideszes, de ez így működik! Ha valamire nincs szükség, nem csinálom!”
 • 45. Kolompár Rómeó 2008. július 04. 16:55
  „44. Macs:

  Igazad van. De egy mondatodat kiemelem - es nem az altalad leirtakkal kapcsolatban, de - hozzaszolok:

  "Azt végképpen nem értem, hogy ami a világ más részén bevált és működik, az nálunk miért nem?"

  Ezt nagyon sok mindenre el lehet mondani, itt van peldaul kapasbol a vezetoi, "politikusi" reteg. Miert nem lehet egy nemet, sved, vagy egyeb, fejlett demokraciaval rendelkezo mentalitast muvelni? Nalunk nem megy. Itt kezdodnek es vegzodnek a bajok.
  Mert ami fent megy, az megy lent kicsiben. Az egesz orszag ilyen es nem is fog megvaltozni. Ahhoz mi mar nagyon keletre vagyunk.

  Sajnalom pedig.”
 • 44. Macs 2008. július 04. 16:32
  „-%,
  nem akarok vitatkozni, de szombatonként a mars téri piac tele van vásárlóval és eladóval. Szebbnél-szebb árut kinálnak és alkudni is lehet :-)). Számlát pedig elvétve szoktam kapni. Egyébként minden rendben.
  Sarki fűszeresről én se tudok, de van kedvenc "garázsboltom", ahol este 8-kor is friss, ropogós és MELEG a kenyér. Az eladókisasszony mosolyogva köszön. A kedvenc hentesem hangosan köszönve fogad és mindig szép az árú, sőt megrendelést is felvesz. Ők tudnak valamit, mert megvannak. A virágosom mindig friss virágból köti egyedi csokrait. Folytassam?
  Az a boltos, aki a multikkal akar versenyezni, az biztos tönkre fog menni. Különben kimondottam utálom, amikor 100-200 forinttal drágábban árulnak termékeket. Olyan piaci résekre kell rámozdulniuk, amivel jobbat, többet tudnak nyújtani, mint a multik.
  Egyébként ki ellensége a saját pénztárcájának? Szerintem senki. Mindenki megnézi mire költi a pénzét. A havi nagybevásárlást a multiknál csinálom. A napi friss árút pedig a garázsboltban veszem meg.

  Az elszegényedett kistermelőnek akkor kellene valamit tenni, mert igy még jobban el fognak szegényedni. Azt végképpen nem értem, hogy ami a világ más részén bevált és működik, az nálunk miért nem? Gondolok az értékesítő szövetkezetekre.
  Az angolok összefogtak, a láncból kiiktatták a közvetitőket. Megy nekik. A neten megtalálható több ilyen angol cég honlapja. De hasonló szervezetek vannak az olaszoknál is. Működik.”
 • 43. -% 2008. július 04. 16:05
  „Macs!
  Amióta bejöttek a multik azóta nincs sarki fűszeres, és a piacon sem keresik a saját kertben termelt árúkat.
  Ráadásul ha hallottál arról ,hogy mindenhez számlát kell adni, és őstermelői is kell , akkor nem lennének ilyen kérdéseid.

  Az elszegényedett kistermelők és vonatkoztassunk el a mágnásoktól, nem képesek befektetni. Te vállalnád azt, hogy amit eddig összegürcöltél azt egy csőd elvigye?
  Senki sem hülye!
  Csak fletó -KÖTELET NEKI!!!”
 • 42. homer 2008. július 04. 15:58
  „Ennyit az állami beruházásokról:http://www.origo.hu/itthon/20080704-gyerekmunka-az-m7es-epitesen.html
  Gondolom a Botka-Gyurcsány félék gyerekei nem ilyen elyken fognak maj "dolgozni"..”
 • 41. Macs 2008. július 04. 15:42
  „-%,
  ha gazdák összefognának és a meggyet a piacra vinnék, biztos el tudnák adni. Arról nem is beszélve, ha hűtőházat építenének közösen és a frissen nem eladott gyümölcsből mirelitet csinálnának.
  A meggydzsemet is sokan szeretik.
  Talán ez is megoldás lenne. Sok gazda egyenként nem partner a felvásárlóknak, de összefogva már igen.
  Ami a magyar árút illeti honnan veszed, hogy nem kell? Akkor tényleg nem kell, ha csúnya és ráadásul drága. Ami szép, izletes, megfelelően van csomagolva az bizony kell. A minőséget mindenki hajllandó megfizetni.

  Múltkor olvastam az angol sajtgyártokról. A tejtermelő gazdák és a sajtgyártok összefogtak. A "gyár" felvásárolja gazdáktól a tejet, magas áron, mert ez biotej, sajtot csinál belöle és azt előre leszerződve szállítja a kereskedőkhöz. Igaz nagyon kemény minőségi feltételeknek kell megfelelnie mind a tejnek, mind a sajtnak. Magyar termelők ezt miért nem tudják megcsinálni?”
 • 40. ejha 2008. július 04. 15:38
  „Ő biztos dübörög, de a nép nem!

  Még a szoci szeged város népe is most 69% ban nyugtalanabb mint 2 éve!:)

  Mi lesz itt:)))”
 • 39. homer 2008. július 04. 14:45
  „LEFUTTATNÉK VELE EGY FÉLMARATONT SZÖGES CIPŐBEN..PERSZE A SZÖGEK BEFELÉ ÁLLNÁNAK!!!!”
 • 38. deakicska 2008. július 04. 14:02
  „Egy kérdés is, Gyurcsány úr: - Mondja, milyen érzés ilyen aljas, szemét embernek lenni??”
 • 37. deakicska 2008. július 04. 14:01
  „Azért edz ennyit a futással ez a szerencsétlen csomag, mert már tudja: ha elzavarja az ország, bizony, szednie kell a talpát, hogy utol ne érjük...!”
 • 36. szaszó 2008. július 04. 13:49
  „De szeretném ha Fletó a blogember olvasná ezeket a hozzászólásokat!!!
  Rájönne, nem is ebben az országban él. Ő nyugodtabb, mint két éve - rajta kívül senki...”
 • 35. vin diesel 2008. július 04. 13:25
  „"Egy szempontból tartom nagy szerencsének, hogy nem szűkölködik a családunk: a gyerekeknek nem azt kell nézniük, hol lehet többet keresni, ha el akarják dönteni, mit szeretnének."
  örülök/örülünk neki Feri.....ez igazán megnyugtatott mindenkit...hiszen te Dunántúli gyerök vagy...”
 • 34. madártej 2008. július 04. 13:21
  „A szarházi komancsok hibbant vezére a Fletó. Mehetne már oda, ahova a volt koalapartnere, Horn Gabika küldte márc.9-én este!”
 • 33. kkoiu 2008. július 04. 13:16
  „Ha Gyurcsány Elvtárs képét meglátom már sokkot kapok. Ilyen unszimpatikus, dilis, hebegős, össze-vissza beszélő hazug ország vezetőt ritkán lehet látni. Meddig kell még néznünk ezt az embert, miért türi a politika ezt az idiótát. Azt se hiszi már el az ember amit ez kérdez. Tüntessék már el a közéletből a bandájával együtt. Már épp eleget loptak. Adják neki inkább a parlamenti széket vigye haza, de sose térjen vissza. Ezt a fazont jól megjegyeztük. Soha többet ilyen idiótát és társait.”
 • 32. kudaj 2008. július 04. 12:47
  „osztom az előttem szóló véleményét!ez egy beteg,hazug jellemtelen,gátlástalan, adócsaló ,mutyizó SZARHÁZI GAZEMBER a bandájával és pénzelőivel együtt!!!!!”
 • 31. Fuleee 2008. július 04. 12:45
  „Julien! Nem tudtam, hogy a Miniszterelnök Úr ekkora sportember! Azt hallottam, hogy futkosik, de hogy félmaratonista legyen? Azt nem!
  Ez mindenképpen példamutató! Másoknak is többet kellene mozogni...”
 • 30. -% 2008. július 04. 12:11
  „aki fölldel foglalkozik az hosszútávon megtud élni___!_
  hát a kurva anyádat ferike!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  ezért vitték a meggyet a gazdák a parlament elé !!!
  És mennek tönkre a gazdák sorban!
  Nem kell a tej a hús a tojás semmi ami magyargazdák terméke.
  Miről beszél ez a mocskos állat??
  Rohadt karrierista népírtó szemét!
  Kötelet neki !”
 • 29. Savio 2008. július 04. 11:52
  „gyurcsány!!!!!

  Tolvaj, adócsaló és diktátor vagy, akinek már régen börtönben kellene ülni! Ennyit szerettem volna hozzáfüzni.”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Védett nők, védett tanúk

Szeged - Csongrád megyében jelenleg nincs olyan személy, akit fenyegetések miatt folyamatosan… Tovább olvasom