Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Gyurcsány szerint jó évek várnak Csongrád megyére

Gyurcsány Ferenc az elmúlt héten részt vett vállalatunk új sajtóházépítésének alapkő-letételi ünnepségén, majd dedikálta most megjelent Útközben című könyvét. Utóbbiról, a választási kampányról és az M5-ös autópályáról is kérdeztük interjúnkban a kormányfőt, aki szerint Csongrád megyére jó évek várnak.
Fotó: Schmidt Andrea
– Milyen céllal írta meg az Útközben című könyvet, hány példányban nyomtatták ki?

– A könyvet azért írtam meg, hogy lehessen tudni, én mit gondolok Magyarországról. Amit egy miniszterelnök gondol, az befolyásolja az ország életét. Azt fogalmaztam meg, szerintem miként lehet egy jobb országot kialakítani: jobb oktatással, jobb nyugdíjrendszerrel, jobb egészségügyi rendszerrel. Leírtam, hogyan képzelem el a modern Magyarországot, a modern szociáldemokráciát. Vallom, hogy liberálisok, konzervatívok, szociáldemokraták jobban tudnának egymás mellet élni, mint most. Egyébként négyezer példányban nyomtattuk ki. Akadt olyan könyvesbolt, ahol az első napon elfogyott az összes kiszállított példány. Remélem, szeretik majd az emberek, azt pedig kívánom, hogy bátran vitatkozzanak azzal, amivel nem értenek egyet.

– Ahogy megjelent a könyve, azonnal megkapta az ellenzéktől, hogy ez választási kampánykiadvány. Milyen kampányra számít?

– Ha a kampány arról szól, hogy az emberek tisztában lesznek vele, milyen választási lehetőségeik vannak, akkor semmi gond nincs. Ha viszont a politikai ellenfelek sárdobálásáról, akkor az káros, helytelen. A könyvben nem kampányolok, hiszen mértéktartó hangnemet használok. Arra fogok törekedni, és erre kérek mindenkit, hogy világosan mondja el, mi volt az erénye a mi időszakunknak, mik a hibák, és ezeket hasonlítsák össze azokkal, amelyeket a riválisaink tettek, amikor kormányon voltak.

– A miniszterelnök ígérete szerint, ahogy az első oldalon sztrádaóránk is mutatja, legkésőbb 89 nap múlva az M5-ös ideér Szegedre, átadják a forgalomnak. Az emberek afféle csodavárásként tekintenek az esemény elé. Mint üzletembert is kérdezem, milyen hozadéka lehet a sztrádának Szeged, a megye számára?

– Ma már kellő tapasztalattal rendelkezünk autópályaügyben. A sztráda 15-20 kilométeres körzetében, mindkét oldalon jelentős, dinamikus fejlődés indul el. Gazdasági élénkülésre, befektetésekre lehet számítani. Ám azt se felejtsük el, hogy Szegednek önmagában is jelentős, országos kisugárzása van: biotechnológia, tudásgazdaság. A határközeliségből is előnyt kell kovácsolni mind Románia, mind Szerbia-Montenegró irányába. Nincs kétségem felőle, hogy jó évek várnak Szegedre, Csongrád megyére.

– Ha átruccan valaki Aradra, Temesvárra, akkor láthatja, hogy kilométereken keresztül építkeznek, óriási beruházásokat valósítanak meg. Ha Románia is EU-tag lesz, akkor a tőke átugorhatja Szegedet az olcsóbb munkaerőt választva...

– Nem kell ettől félni. Magyarország, ezen belül Csongrád megye nem az olcsó munkaerő-kínálatával verseng, hanem tehetségével, tudásával. Ide nem egyszerű összeszerelő üzemeket kell telepíteni. Az egyetemhez kapcsolódó tudásközpontokat, kutatóintézeteket, a logisztikai bázisokat kell jobban kihasználni. Ebben Szeged rendkívüli előnyökkel rendelkezik.

– Az elmúlt héten kapott kritikát rendesen a kormány, amikor az ország pénzügyi kérdései, helyzete került terítékre. Csúszik az euró bevetése, magas a költségvetési hiány. Kátyúban az ország gazdaságának szekere?
– Szerintem a gazdasági mutatóink nagyon-nagyon rendben vannak. Tisztességesen növekednek a jövedelmek? Hát, igen. Öt százalék körüli reálbér-növekedés várható. Persze, szeretnénk többet. Lent van az infláció? Lent. Csökken az adó? Csökken. Rendkívül ambiciózusak azok a programok, amelyeket az állam finanszíroz. Például, Szegedre autópálya jön. A költségvetést nagyon megterheljük, sokat költünk. Mivel az ország modernizálódni akar, ehhez beruházások kellenek, ahhoz pedig sok pénz. Az euró is, amely nem cél, hanem eszköz, az ország fejlődését, a dinamizmust kell, hogy szolgálja. A fő feladat az ország előrelépése. És ha a fejlesztésnek útjában áll az euró gyors bevetése, akkor dönteni kell, melyik a fontosabb. Szerintem a fejlesztés az. Ahhoz kell igazítani a bevetés dátumát. Mert ha megkérdezzük az utcán a járókelőket, melyik a fontosabb: magasabb jövedelem, új munkahely, vagy az euró bevezetése, akkor az előbbiekre szavaznának. Nekem is ez a politikám. Ez egyszerű, átlátható. És azt hiszem, ezt az emberek támogatják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasszécsénnyel kezdődött a bontás

A vasszécsényi önkormányzat emléklapjának eltávolításával megkezdődött tegnap Ópusztaszeren a… Tovább olvasom