Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Gyűrődik az aszfalt, mélyül a kátyú

Szeged - A kamionok alatt tovább gyűrődik az aszfalt, szélesednek a kátyúk – a Kossuth Lajos sugárúti csomópont és az egyes villamos útvonalának felújítása miatt elterelt tranzitforgalom gyorsan tönkreteszi Szeged útjait.
A felújítások miatt megnőtt a forgalom többek között a Mars téren, a Pulz utcán, a Kálvária és a Petőfi Sándor sugárúton. Rengeteg kamion jár erre, emiatt gyorsabban romlik a burkolat állapota. Szakemberek megállapították, hogy egy kamion hatszázszor annyit rongál az úton, mint egy személyautó. A nagy forgalom negatív hatásai a hideg idő beköszöntével jelentkeznek majd igazán. Ekkor ugyanis az apró repedésekből a fagy hatására kátyúk alakulhatnak ki. Útburkolati hibából jelenleg is bőven van a városban. (Nem csak a tranzitforgalom számára kijelölt útvonalon.) Ott van például a Kölcsey utca és a Tisza Lajos körút találkozásánál tátongó lyuk vagy a Szappanos utca és a Párizsi körút sarkán behorpadt aszfalt. A Petőfi Sándor sugárúton robogó kamionok miatt egyre mélyebbek a nyomvályúk. Még rosszabb a helyzet a nagykörút és a Szilléri sugárút találkozásánál, ahol a felgyűrődött aszfalt jócskán próbára teszi a gépjárművek futóművét. A Csongrádi sugárúton pedig kisebb-nagyobb lyukakat kell az autósoknak kerülgetniük.

Nyomvályú a szeegdi Bertalan hídnál. A kamionok nem kímélik az aszfaltot. Fotó: Segesvári Csaba

Nyomvályú a szeegdi Bertalan hídnál. A kamionok nem kímélik az aszfaltot.
Fotó: Segesvári Csaba


Serege János, a környezetgazdálkodási kht. városüzemeltetési részlegvezetője elmondta: kollégái naponta járják a várost, jelenleg nincs olyan útburkolati hiba, amely azonnali beavatkozást igényelne. A kátyúk megszüntetésére idén 60 millió forintot különítettek el. Eddig 38 millió forintból 3–5 ezer négyzetméter burkolati hibát javítottak ki. Többek között a Kossuth Lajos és a Boldogasszony sugárúttal párhuzamos kisebb utcákban is felújították az aszfaltot – így ezek is jobban bírják a terhelést. Serege Jánostól megtudtuk: a tranzitforgalom számára kijelölt útvonalat a felújításokat kivitelező Pólus Kft. figyeli. Amennyiben rohamos állapotromlást tapasztalnak a többletterhelés miatt, egyeztetnek a várossal, hogy kit terhel a javítási költség. A kisebb hibákat, mint például a kátyúkat, az önkormányzat hozatja rendbe. A nagyobb beavatkozások költségeit azonban a kivitelező cég állja.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. cyt 2009. október 07. 10:49
  „Hat igen, ERTENI KELLENE ahhoz, amit csinalnak az utjavitasoknal. Csakhogy nalunk ez mar luxus lenne; itt elegendo a sogor-koma-jobaratsag egy-egy allami (onkormanyzati) megrendelesnel. A penztelensegre is hivatkoznak egyesek, pedig azt ma mar minden ember tudja, hogy az olcso husnak hig a leve. Utjavitgatasok cimen azonban Szegeden biztos, hogy az "olcso husos" megoldas megy mar evtizedek ota.”
 • 24. smo 2009. október 07. 10:39
  „bizos a románok....”
 • 23. joy 2009. október 07. 08:29
  „Rossz minőségű aszfalt gyorsabban megy tönkre.
  Amit Szegeden művelnek útépítés címén, az gyalázat.”
 • 22. t.robi 2009. október 07. 08:02
  „Érdekes ez a magyar útépítés!Csak nálunk "megoldhatatlan" probléma ez már évek óta!Nem hiszem el,h nem lehetne a kivitelezés minőségén változtatni?!Mondjuk olyan vezetőket felvenni akik nem csak a zsebüket tudják tömködni kellően,hanem az utakat is....”
 • 21. linda83 2009. október 07. 07:44
  „Nemcsak Szeged útjait teszik tönkre a nagy munkagépek. Pl Sándorfalva fele vezető út is veszélyes. Igaz a fagyokra fogják a megrongálódott, puklis utakat, de nem voltak itt akkora fagyok! Ha rendesen megcsinálnák az utakat, nem lopnának el annyi anyagot, akkor tovább bírnák, mint 1-2 év. Itt mindenki lop és utána magyarázatokkal etetnek bennünket.”
 • 20. nagypappa 2009. október 07. 03:51
  „A Mérey utcából menjen valaki egyenesen a Mars térre akár motorral, és közben mondja, hogy "jelenleg nincs olyan útburkolati hiba, amely azonnali beavatkozást igényelne".
  Többet nem mondja, mert úgy elharapja a nyelvét.

  Kb. 15-20 cm mély a nyomvályú.”
 • 19. Neszemetelj! 2009. október 07. 00:17
  „Az a baj hogy nem csak ott van nyomvályú, hanem az egész városban!!!
  A Szegedtől Dócig tartó úton is életveszély autózni, mert tönkretették a kamionok a sóderhordással a pálya építés miatt!
  Kiváncsi leszek mikor lesz helyre pofozva..., sajnos akkor amikor már lesz 2-3 halottja az útszakasznak!!!

  Ui.: egyébként nem is a kamionok a hibásak, hanem a jó magyar szar minőségű aszfalt, amiből kilopják és kispórolják az anyagot! Külföldön legalább 40-50 centis az alapja az úttestnek, nálunk örülünk ha eléri a 10-15 cm-es magasságot :(
  És akkor a melósokról nem is beszélek, akik életükben nem tanulták a padban hogy mi a jó aszfalt lényege...”
 • 18. spaceboy 2009. október 06. 23:38
  „Es flexi meg logi boldogan crousingol korbe-korben!”
 • 17. floridaimagyar 2009. október 06. 23:28
  „En is epp most jottem haza szegedi vakaciobol. Ilyen rosszul megcsinalt kamionforgalmat meg nem lattam ! Kell nekik a kerulout vagy hamarosan szetszedik az osszes utat! Le merem fogadni hogy senki sem ellenorzi hogy a kamionosok hogyan osztjak szet a sulyt a trailer-ben, es le merem fogadni hogy egy csomo kozulok overweight legalabb egy tengelyen!”
 • 16. Zsoltee0716 2009. október 06. 23:15
  „Vagy a mi aszfaltunk a rossz!(?)”
 • 15. xene@freemail.hu 2009. október 06. 21:57
  „Két autó rendszáma is látszódik!!! Mi van, ha nem járultak hozzá a fotójuk közléséhez??? Ki kéne takarni azokat!!! Sőt a sofőröket is, mert felismerhetőek!!!
  Vigyázat személyiségi jogokat sértenek, valakinek a magán-szférájába avatkoznak bele!!!!”
 • 14. Balthazar 2009. október 06. 21:30
  „kellene egy kis granitot daralni abba az aszfaltba es akkor lenne tartasa, ugy mint Svedorszagban.”
 • 13. franzvon 2009. október 06. 21:30
  „Legalább nem kell kormányozni...”
 • 12. lapkamalacka 2009. október 06. 21:29
  „Nem tudom mennyi a nyomvályú megengedett maximális mélysége, de szerintem Szegeden több helyen meghaladja azt.”
 • 11. Tina80 2009. október 06. 21:25
  „Nyomvályú a" szeegdi" Bertalan hídnál. A kamionok nem kímélik az aszfaltot.
  Fotó: Segesvári Csaba

  Ez valami új híd???:))”
 • 10. Áki 2009. október 06. 21:17
  „Nézzék meg a múlt télen felújított és megerősített Makai/Szőregi utat. Még 1 év sem telt el a felújítás óta és igen szépen nyomvályús.”
 • 9. Mathiasking 2009. október 06. 21:10
  „Az utak helyreállítási költségeit az autópálya projekt nem fedezi és nincs benne a rekonstrukció illetve a helyreállítási költség. Majd Botka zsebből kifizeti a kenőpénzekből.”
 • 8. meri 2009. október 06. 21:10
  „"jelenleg nincs olyan útburkolati hiba, amely azonnali beavatkozást igényelne" - bruhahaha-hahahahaha-hhhahhaha! Nincs pénz. Nem tudjuk megcsinálni. Nem akarjuk megcsinálni. Bármit mondhatnak, de azt nem, hogy nincs azonnali beavatkozást igénylő hiba... röhej, bmeg, röhej.”
 • 7. Felhőfejes 2009. október 06. 20:53
  „Mi ebben a meglepő?
  Előre tudni lehetett, hogy ez az ún. közlekedési nagyprojekt csak kárt, veszteséget okoz Szegednek és lakóinak (és a városon átutazóknak). Kivéve persze azon keveseket, akiknek ez nagyon jól jön...
  Ami meg az utakat illeti, azokat illene a várható forgalmi terhelésnek megfelelően tervezni és megépíteni, és akkor nem szembesülnénk ilyen gondokkal. (Persze, a szükséges anyagokat az útba kell beépíteni, nem máshová.)
  Érdekes (?), hogy például a brit utakon én még nem találkoztam ilyesmivel, pedig talán ott is van egy kis forgalom. (Nem hozzáértőként megnéztem az utat, és láttam, hogy az aszfaltba kőzúzalékot kevernek. Lehet, hogy ez is használ?)”
 • 6. antikos 2009. október 06. 20:13
  „Kit érdekel? Amikor le lehet nyúlni egy kis lovét:)))
  Kapd be szegedi kisköcsög... Ne merj reklamálni, mert akkor szűk látókörű, a fejlődés ellenes emberke vagy...”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Táncban és bulizásban is profi a Szegedi Balett két Kittije

Profi a bulizásban a Szegedi Kortárs Balett két Kittije – a lányok több mint egy éve ismerik egymást, a legjobb barátnők lettek. Tovább olvasom