Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza 2°C | 8°C Még több cikk.

Gyüttmöntekkel szaporodik Szeged

Szeged - Fogyna Szeged népessége, ha a külföldi munkavállalók és a megyéből, vagy az ország más tájairól érkezők nem szaporítanák a lakosság számát.
A megyeszékhely lassan olyan népes lesz, mint 1997-ben, Algyő elszakadása előtt volt. Mostanra megállt a környező településekre való kirajzás folyamata is.

A háború utáni évtizedek rekord népességét az 1990-es népszámláláskor mérték: akkor 168 ezer 594-en laktak a megyeszékhelyen. Majd a Szegedre bejelentkezők száma drámai fogyásnak indult, összefüggésben a térség gazdasági leszakadásával, a munkanélküliséggel, s nem utolsó sorban Algyő elszakadásával. Amikor az amúgy 1973-ban Szeged által bekebelezett község 1997. október 1-jével újra az önállóság útjára lépett, egyszerre több mint ötezerrel csökkent a város lélekszáma, majd 2001-től 2003-ig szinte minden évben ezer fővel lett kevesebb.

A harmadik helyen

Debrecen a legnépesebb vidéki város, ott 204 ezren élnek. Majd Miskolc következik 172, Szeged 165, Pécs 157 ezres lélekszámával, végül Győr 128 ezer lakossal.

A mélypontot 2001-ben mérte a KSH: mindössze 156 ezer 443-an mondhatták magukat szegedinek. Ekkor éltük át a környező településekre való kirajzás legnagyobb hullámát is. Utána fordult meg a trend, költöztek nagyobb számban Szegedre az ország más tájairól és külföldről, s veszített varázsából a vidékre költözés is. Tavaly pedig már újra közel 165 ezerre tornászta fel magát a népesség száma.

A statisztikusok azt mondják, három tényező befolyásolja a népesség alakulását: a természetes szaporodás és fogyás, a belföldi, valamint a nemzetközi „bevándorlás". Nos, mivel 2006-ban – ennél frissebb adatunk sajnos nincs – 316-tal többen haltak meg, mint születtek Szegeden, a növekedés egyedül a betelepülőknek, a „gyüttmönteknek" köszönhető. 2006-ban ugyanis 1218 magyar és 713 külföldi állampolgár vált szegedivé és mentette meg a várost az újabb fogyatkozástól. Ha szépíteni szeretnénk a statisztikát, a szegedieket leszámítva itt tanuló, de hivatalosan sehol be nem jelentett 20 ezer egyetemistának köszönhetően akár azt is mondhatnánk: 185 ezer a város lélekszáma. De talán nyugodtan hozzáadhatunk még egy-két ezer feketemunkást is.


12 hónapos szabály

Az úgynevezett „12 hónapos szabály" értelmében a jelenlegi tagállamok – így Magyarország is – kötelesek biztosítani a szabad munkavállalás jogát akkor is, ha egyébként nem nyitják meg a munkaerőpiacukat. Ezért azok a bolgár, román állampolgárok, akik 2007. január 1-jén, a csatlakozás időpontjában jogszerűen vállaltak munkát Magyarországon, és megszakítás nélkül legalább 12 hónapig munkavállalók voltak, a 12 hónap letelte után szabadon, munkavállalási engedély nélkül dolgozhattak Magyarországon. Ez a jog megilleti azokat is, akik a csatlakozást követően válnak jogosulttá munkavállalásra Magyarországon, és a munkavállalási engedélyük legalább 12 hónapra szól. A családtagként 18 hónapig nálunk tartózkodóknak sem kell munkavállalási engedély.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tulajdonos kárpótolná vendégeit

Szeged – Megismétlem, amit korábban már mondtam: nagyon sajnálom a történteket, de meggyőződésem, hogy nem tehetünk róla. Tovább olvasom