Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

H1N1: csecsemő és kamaszlány az új áldozat Szegeden

Meghalt hétfőn egy csecsemő, karácsonykor pedig egy kamaszlány a szegedi gyermekklinikán – a H1N1-vírus áldozatainak száma 7-re nőtt Csongrád megyében. A karácsony előttihez képest a rendelőkben kevesebb új influenzás betegről adnak hírt az orvosok, de a kórházi ágyakon nőtt, a gyermekklinikán megduplázódott a fertőzöttek száma.
Hétfőn egy koraszülött csecsemő, karácsonykor egy 13 éves lány halt meg a Szegedi Tudományegyetem gyermekklinikáján – tudtuk meg az intézmény igazgatójától. Túri Sándor professzor elárulta: mindkét gyermekről bebizonyosodott, hogy amúgy is beteg szervezetüket a H1N1-vírus támadta meg. Mindketten veszélyeztetett csoportba tartoztak: a baba pici születési súlya miatt, a Down-szindrómás kamaszlányról pedig úgy tudjuk, túlsúlyosnak számított.

– A H1N1 támadása ellen csakis az oltás jelent védelmet. Ennek ellenére eddig csak minden harmadik gyerek kapott védőoltást.

A 6–12 hónapos csecsemők számára újabban nálunk is rendelkezésre álló 200 ampulla vakcinából pedig csak 13 gyereknek adhattuk be a szurit – a szülő kérésére. Egyetlen, még egészséges vagy veszélyeztetettnek számító nagybeteg gyereket se irányított hozzánk a háziorvosa – hangsúlyozta a doktorok felelősségét Túri professzor.

A szegedi gyermekklinika intenzív osztályán a krónikus beteg új influenzás kicsiket kezelik. Fotó: Schmidt Andrea
A szegedi gyermekklinika intenzív osztályán a krónikus beteg új influenzás kicsiket kezelik.
Fotó: Schmidt Andrea

Megduplázódott az új influenza és szövődményei miatt kezelt gyerekek száma a karácsony előtti időszakhoz képest a szegedi gyerekklinikán. H1N1-vírus miatt egy hete 7 csecsemőt és kamaszt ápoltak, hétfőn már 14 gyereket. Igazolja a vírus agresszivitását az is, hogy a klinikán hetek óta bent fekvő leukémiás gyereket is megfertőzött. Információnk szerint a hétfőn elhunyt, a 29. terhességi hétre, kis súllyal és légzési rendellenességgel, egy vidéki kórházban világra jött csecsemő az orvosokon és ápolókon kívül csak az egészségesnek tűnő édesanyjával érintkezett. A 13 éves lány viszont későn került az intenzívre: mindent megtettek érte az itteni orvosok, ám a gyerek a H1N1 okozta, viharos gyorsasággal terjedő véres tüdőgyulladás miatt elhunyt.

– Sok a tévhit. Ezért hangsúlyozom: a tojásallergia sem akadály a védőoltás igénylésére. Az új influenza elleni gyógyszerről pedig tudni kell, hogy mellékhatásként hányinger, hasmenés jelentkezhet – magyarázta Várkonyi Ágnes professzor, a gyermekklinika igazgatóhelyettese. – Erősen fokozódik a járvány. A nagy hidegben csillapodott, de az enyhébbre fordult időjárás segíti az újinfluenza-vírus terjedését. Nem tudjuk, az ellene folyó harcnak mikor lesz vége. Ha nem veszik igénybe a vakcinát elegendő számban, előfordulhat, hogy 2011-ben is védekeznünk kell.

Heten lélegeztetőgépen

Immár 7 új influenzás beteget lélegeztetnek géppel a szegedi egyetem klinikai központjának intézményeiben. Karácsony előtt 5, hétfőn 6 beteg szorult ilyen segítségre. Hétfő óta 7-tel nőtt az ottani új influenzás betegek száma. Szeptember 30., az első H1N1-beteg jelentkezése óta tegnapig 162 fertőzöttről tudnak. Közülük immár 42 férfi, 37 nő és 83 gyerek – közölte az SZTE sajtószolgálata. Hétfő óta az új influenza miatt jelentkező férfiak száma 2-vel, a gyerekeké 4-gyel nőtt. A klinikákon ápolt H1N1-betegek száma tegnap 28 volt, hétfő óta 6-tal csökkent. Az ÁNTSZ újszegedi székházában tegnap 10 védőoltást adtak be. Gyérül a vakcina iránti érdeklődés – ismerte el Tombácz Zsuzsanna. A régiós ÁNTSZ járványügyi osztályvezetője által elérhető adatok szerint kevesebb az újinfluenza-gyanús beteg a rendelőkben. Ez azonban az ünnepek miatti szabadságolások jele és nem a járvány gyengülésének.

A tüdőt támadja

A H1N1 miatt elhunyt emberek halálát általában tüdejük sérülése okozza, noha a különböző pácienseknél más-más módon – derül ki az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine című szaklap januári számában megjelenő tanulmányból. Valamennyi páciens „a betegség progresszív és gyorsan végzetessé váló formáját mutatta". Mindnyájukkal súlyos, akut tüdősérülés végzett, ám három különböző jellegzetességet találtak a kutatók, ami azt jelzi számukra, hogy az új influenza „különböző módokon ölt". A 21 elhunytból 16 tartozott nagyobb egészségügyi kockázati csoportba, főként szívproblémáik voltak, illetve rákos megbetegedésük.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. tinta77 2009. december 30. 22:45
  „Gondolkodó vagyok, ezért azt gondolom, hogy valami nem stimmel a h1n1 körül.
  Ad1: tavasz óta bolyong a világban néha itt-ott lecsap, 1-2 áldozatot szed, de azok sem biztosan ebben a kórban hunytak el
  Ad2: soha nem állítják bizosan, hogy xy h1n1-ben hunyt el, mert csak feltételezik
  Ad3: milyen vírus az, amelyik tavasz óta bolyong, sőt a tv hírek szerint őszre várták a megérkezését, közben állandóan közeledett szeptember végéig, majd meg is érkezett!!!
  Ad4: milyen vírus az, amelyiknél világszerte alig oltatják be magukat az emberek, sőt sok orvos lebeszéli erről az embereket, gondolom nem felelőtlenségből , hanem mert "tudnják, hogy nem komoly"
  ad5: milyen vírus az, amelyik meleg időben is, hideg időben is terjed?
  ad6: érdekes vírus, mely miatt nem kell kötelezően szájmaszkot hordani, márpedig ha terjedne, akkor kötelezővé tennék
  ad6: milyen vírus az, amelyiknél nem azt mondják, hogy "kötelező a védőoltás" hanem, ajánlják, de azt sem meggyőzően
  ad7: milyen vírus az, amelyikre többféle védőoltás van világszerte és a gyártók egymást hurrogják le (gondolom a hasznuk érdekében)
  ad8: milyen h1n1 vírus az, amelyiket Amerikában INFLUENZA A vírusmak neveznek, itthon pedig nem az??

  Lenne még ötletem, de azt nem írom le.”
 • 27. randok 2009. december 30. 19:49
  „Tudjátok hogy hány koraszülött és kisgyerek hal meg évente mert nincsennek elegen az osztályon?
  Nem az oltás a megoldás mindenre, azt bemondják hogy mért is kell aláirni egy nyilatkozatot hogy ha beoltatod magad minden felelöséget te viselsz.
  Ha ez annyira biztonságos mért is kell ezt? Csak rutin gondolom hogy semkit ne lehessen beperelni, tudom én majd a pék is lassan küld nyilatkozatot ha rosszúl leszel a kenyértől nem ő a felelős.
  Ahol ilyet kell aláirni, na ott én nem fogok oltatni!!!!”
 • 26. lidocain 2009. december 30. 15:18
  „nem,mi? ha abban halt meg akkor csak illene tudni kimutatni a szervetben a víust. ha meg nem tudják kimutatni akkor nem abban halt meg,csak azonos tübneteket produkáló valami másban.
  szövegértelmezés..általános iskola alsó tagozat...”
 • 25. flexsnake 2009. december 30. 15:14
  „23. nem látok én itt semmi ellentmondást.
  A két ünnep között nyitva vannak az oltópontok.”
 • 24. macs 2009. december 30. 15:14
  „zongorista,
  tudtommal pl. szívbetegség, hirtelen vérnyomáscsökkenés okozhat ájulást. Ahetente elájuló kollégádnak szólni kéne, hogy menjen orvoshoz, mert valószinűleg valami komoly baja van. Bocs, elfelejtettem beoltatta magát :)))”
 • 23. lidocain 2009. december 30. 14:53
  „hatásvadász undorító cikkek. talán elkelne egy helyreigazítás,mert ez már-már rémhírterjesztés kezd lenni tisztelt (?) délmagyar on-line!!

  "Bár az új típusú influenza legsúlyosabb szövődményének számító vérzéses tüdőgyulladás okozta a Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján az ünnepek alatt elhunyt 13 éves lány halálát, szervezetében nem tudták kimutatni a H1N1-fertőzést - közölte Túri Sándor intézetvezető professzor szerdán a csongrádi megyeszékhelyen. A lány kromoszóma-rendellenességben szenvedett és nagy túlsúllyal is küzdött, a szegedi klinikára kerülve intenzív ellátásra és gépi lélegeztetésre szorult - mondta az egyetemi tanár. Hozzátette: bár a lány betegségének lefolyása megegyezett a H1N1 vírus okozta fertőzéssel, szervezetéből nem lehetett kimutatni a vírust. A szakember kifejtette: a vírus jelenléte nem jár feltétlenül együtt a betegség kialakulásával, és a tipikus tünetekkel jelentkező pácienseknél sem mutatható ki mindig a fertőzés."
  gondola”
 • 22. Zidane 2009. december 30. 14:25
  „Ha ez olyan nagy járvány, miért nem kötelező?”
 • 21. Lenke 2009. december 30. 13:31
  „Hihetetlen, hogy ennyire hisznek egyesek ebben a h1n1-es mizériában.
  Oltasson, aki hiszékeny és <moderálva>, de ne nyafogjon majd később, ha mellékhatások jelentkeznek, mint ahogy mi, oltatlanok sem nyavalygunk.”
 • 20. Kudara 2009. december 30. 13:02
  „És ebből a cikkből is természetesen nem volt elég 1 példány...”
 • 19. flexsnake 2009. december 30. 13:02
  „12. nekem meg kinőtt a második fejem és tudok repülni azóta. Minek kell hazugságokat terjeszteni? Az oltóanyag biztonságos, megkapta a nemzetközi minősítést is.”
 • 18. flexsnake 2009. december 30. 13:00
  „9. de eszed a bolti szutykokat amik élelmiszeripari hulladékból vannak. Közben jössz itt azzal hogy mi van az ominveszttel. Nincs vele semmi. Más gyártó vakcináját is felveheted, kimész külföldre, sok szerencsét. Kifogásokat keresel, aztán majd lélegeztetőgépen azt várod hogy segítsenek rajtad. Aki nem kéri az oltást azt nem szabad kezelni sem. Akkor le kell róla mondani, nem az önhibájából haldoklókra kell költeni a pénzt.”
 • 17. flexsnake 2009. december 30. 12:56
  „A gyengébek kedvéért:
  20ÉV ALATT FELNŐTT EGY GENERÁCIÓ AKIKNEK SEMMI BAJUK A VÉDŐOLTÁSTÓL, NEM KELL BEDŐLNI A MAGYARGYŰLÖLŐ EMBEREKNEK AKIKNEK AZ A CÉLJA HOGY MINÉL KEVESEBBEN MARADJATOK. A POLITIKÁT NEM KELL BELEKEVERNI. MEG AKARSZ HALNI VAGY NEM? EZ A KÉRDÉS, EGYÉNILEG ELDÖNTHETŐ. MÉG.”
 • 16. flexsnake 2009. december 30. 12:54
  „4. mi nem volt letesztelve??? TE professzor, az influenza elleni vakcina több mint 20éve alkalmazott megelőzés!Ez ugyanaz az oltás más vírustörzzsel, nincs mit tesztelni rajta. A puding akkor is puding ha vaníliás és nem csokis.”
 • 15. harcsabajusz 2009. december 30. 12:08
  „Én is hallottam olyan esetröl, hogy valaki beoltatta magát, és másnap elütötte egy autó!!!”
 • 14. Walaky 2009. december 30. 12:04
  „Érzelmi alapon közelíti meg a kérdést a hozzszólók nagy része.
  Sajnos a szakmát a fityusz kellőképpen lejáratta!
  Emiatt bizony a fityusz felelőssége (ráutaló magatartás) minden haláleset.”
 • 13. valaki07 2009. december 30. 11:41
  „Én is hallottam negatív eseteket, amik ugye nem hírértékűek... pl. lebénult a tanárnő fél arca, vagy van akinek a fél oldala, a mi városunkban egy néni az oltás után három nappal meghalt, persze sok olyan is van, aki oltatott és semmi baja. mindenki döntse el maga”
 • 12. zongorista 2009. december 30. 11:39
  „Egy munkatársam első körben megkapta ingyen. Azóta minden héten egyszer elájul. Ki tudja, mi lesz majd évek múlva azokkal, akik megkapták? Ezt ugye senki se tudja.
  Azért nagyon érdekes a dolog, mert más esetben legalább 2 évig tesztelnek egy oltást. Most meg??!!
  Mi van, ha évek múlva "robban" a szervezetben és mondjuk mindenki , aki megkapta, rákos lesz?
  stb....”
 • 11. harcsabajusz 2009. december 30. 11:33
  „Hello!

  Tipikus magyar megnyilatkozásokat lehet itt olvasni: aki más véleményen van, az "zavarodott", "értelmileg, érzelmileg mentálisan sérült", stb. Nem érveket, információval alátámasztott véleményt-elélenvéleményt hallhatunk, hanem hogy a másik milyen (általában degradáló formában). Pláne hogy ha politikai kérdés is benne lehet a dologban. Márpedig kis hazánkban még egy védöoltásról is politikai szimpátia alapján döntenek az emberek. Bravó kedves politikusaink, akiknek sikerült ennyire felkorbácsolni a kedélyeket. Így könnyebb a zavarosban halászni.

  Egy bökke nö van: a vírusnak nincs politikai szimpátiája, az itt van, és azt fertözi meg akinek nincs ellenállóképessége, vagyis aki nincs beoltva.

  További szép napot!”
 • 10. Haftun 2009. december 30. 11:28
  „Aki nem akarja beoltatni magát az ne oltassa, aki be akarja oltassa...”
 • 9. tron 2009. december 30. 11:13
  „ha nem lenne olyan sok gyanús háttér az omnivet körül,ha nem lenne olyan sok gyanús dolog a hirtelen szabadalmaztatott vakcina körül,akkor nyilván minden bizonnyal Én is másképp reagálnék,és miért barom az aki óvatos ,mert nem tetszik neki sok gyanús dolog.Bízzon meg valakiben csak azért ,mert azt mondja?”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csecsemőt és kamaszlányt ölt meg a H1N1 Szegeden

Meghalt hétfőn egy csecsemő, karácsonykor pedig egy kamaszlány a szegedi gyermekklinikán – a H1N1 vírus áldozatainak száma 7-re nőtt Csongrád megyében. Tovább olvasom