Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

H1N1: eddig 6 gyanús eset a dél-alföldi régióban

Deszk - Magas lázzal, végtagfájdalommal jelentkezett csütörtökön egy beteg Deszken a háziorvosánál.
A gyorsteszt eredménye szerint nem az új típusú influenza fertőzte meg. Eddig hat gyanús eset volt a régióban. Országosan 12 betegnél már kimutatták a H1N1 vírust.

A régióban még nincs H1N1-fertőzött beteg, tegnap a hatodik gyanús esetről is kiderült, hogy mégsem az új típusú influenza okozza a tüneteket. A Budapesten elvégzett gyorsteszt legalábbis negatív, a további vizsgálatok eredményére még várni kell. A gyorsteszt eredménye azonban nagy eséllyel a végeredmény is.

A régióban jelentettek már gyanús esetet többek között Hódmezővásárhelyről, Szentesről, Kiskunhalasról. A legújabbat csütörtökön fedezték fel, Deszken. Egy nő 38 fok feletti lázzal, végtagfájdalommal és felső légúti tünetekkel jelentkezett a háziorvosánál csütörtökön. Külföldön járt – úgy tudjuk, Németországban volt, ott pedig már emberről emberre is terjed a betegség. Emiatt és a tünetek ismeretében a háziorvos értesítette a régiós ÁNTSZ-t.

A tisztiorvosi szolgálat munkatársai a szokásos eljárást követték, védőfelszerelést öltöttek, és egy vattatamponnal az orrból, egy másikkal a garatról – a garatívről és a mandulákról – vettek mintát. A mintákat úgynevezett vírustranszport táptalajba mosták, amit 2–5 fokon szállítottak a laboratóriumba. A vírustranszport táptalaj egyébként a kórokozó életben tartását biztosítja. A teszteléshez vérmintát is vettek a betegtől
– tájékoztatott a protokollról Tombácz Zsuzsanna, a tisztiorvosi hivatal régiós járványügyi osztályvezetője.

A korábban vizsgált esetek közül volt, akinél tüdőgyulladást diagnosztizáltak. Okozhat megbetegedést a repülőgép légkondija is.
Ha lenne új típusú influenzás a dél-alföldi régióban, őt a volt II-es kórházban lévő fertőzőosztályon helyeznék el, itt van ugyanis a régió járványügyi központja.

Újabb magyar beteg

Újabb magyar betegnél, egy 38 éves férfinál mutatták ki a H1N1 vírust, ő a tizenkettedik. Feltehetően nem külföldön kapta el a vírust, hanem itthon. A környezetében élők közül két embernél lett pozitív a gyorsteszt, őket még vizsgálják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Doktor House magyarul

Túl az ötödik ikszen is sármos. Sokat foglalkoztatott színművész. Mindenki kedveli, körbejártuk, megnéztük: ki is doktor House magyarul? Tovább olvasom