Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

H1N1: kötelező a maszk, tiltott a látogatás

Szeged - Maszkot visel a nővér, maszkot visz az ambulanciára az orvosnak és a műtőasztalra fektetett betegnek is a szegedi egyetem klinikai központjának Kálvária sugárúti épületében. Itt, a volt „kettes kórházban" hunyt el vasárnap az a krónikus beteg férfi, akit a H1N1 vírus is megfertőzött.
– Akár ki is lehet dobni a szájkendőt, mert nem óv meg a vírusoktól. Ellenben a szénszűrős maszk 12 órán át véd a cseppfertőzés ellen – mutatja a csonkakúphoz hasonló, száj elé köthető felszerelést Piros Györgyike. A II. belklinika krónikusrészlegének vezető főorvosa kötelezővé tette a maszk viselését azoknak a munkatársainak, akik a betegekkel foglalkoznak.

A fertőtlenítés, a gyakori kézmosás nemcsak ajánlott, kötelező! A H1N1-es beteget ápolók védőruhát, kesztyűt is kapnak. Az ambulancia folyosóján egyetlen várakozón láttuk a zöldszínű papírkendőt.

– Félek – ismerte el a vizsgálatra várakozók közül az egyik asszony. – Ki tudja, milyen vírusok keringnek ezen a szűk folyosón. Áporodott a levegő. Elég ritkán nyithatnak ablakot – állapította meg.

Piros Györgyike azt mondta, a 80 éves beteg a fertőzés nélkül is elhunyt volna. Fotó: Karnok Csaba
Piros Györgyike azt mondta, a 80 éves beteg a fertőzés nélkül is elhunyt volna.
Fotó: Karnok Csaba

Látogatási tilalmat rendelt el az ÁNTSZ ezen a kórházi osztályon is. Már a portás figyelmeztet, de a csapóajtón is öles betűkkel olvasható a figyelmeztetés. Kívülről csak eddig jöhetnek kedves betegükhöz a tiszta pizsamával a látogatók.

– Belgyógyászati betegségek, cukorbaj, nehéz táplálhatóság, szellemi hanyatlás, negativisztikusság – jellemezte a doktornő azt a közel 80 éves férfit, aki rossz egészségi állapotban került osztályukra. – Nem számítottunk a H1N1-fertőzésre: hirtelen felszökő magas láza, köhögése után vettük le a tesztet. Mikor pozitív lett, a beteget elkülönítettük. Halálában közrejátszhatott ugyan a H1N1 vírus, de olyan végstádiumú beteg volt, aki e fertőzés nélkül is meghalt volna – közölte Piros doktornő a tegnapi rögtönzött sajtótájékoztatón arról a férfiról, aki vasárnap hunyt el. Nem derült ki, hogy a több hete kezelt beteg férfit néhány napos otthonlétekor vagy a kórházban betegítette-e meg a H1N1. Az agresszív vírus az idős ember tüdejét nem támadta meg. A szegedi II. belosztályon jelenleg nincs új influenzás, de annál több a gyanús eset.

Járvány idején

Drága a minták vizsgálata, a H1N1 jelenléte pár óra alatt kimutatható. A szegedi II. belklinika krónikusrészlege azonnal fogadni tudna 120 H1N1-es beteget. A dél-alföldi régióban a múlt héten 83 új beteget vettek föl a kórházakban, közülük 11 lélegeztetését – a súlyos szövődmények miatt – gép végzi, 2 vírusfertőzött ember hunyt el. A H1N1 jelenlétét is vizsgálta a múlt héten az ÁNTSZ: megyénkben 45 minta közül 23 lett pozitív. A fiatal felnőtteket dönti ágyba az influenzavírus: a régió múlt héten fertőződött betegeinek többsége (401) 15–30 éves.

Élénk oltópontok

„Fejben oltottam be magam: nem leszek beteg, nincs szükségem a vakcinára" – csíptük el a kórházi folyosói beszélgetésfoszlányt. Sokan gondolják másként: a szegedi rendelőintézeti oltóponton a múlt héten akadt olyan nap, hogy 150 ember kérte a vakcinát, az újszegedi ÁNTSZ-székházban napi 70–80 szurit adnak be.

Olvasóink írták

 • 5. flexsnake 2009. december 12. 14:07
  „moderálva”
 • 4. Michelle1981 2009. december 10. 20:54
  „Kedves Izlandi! Kicsit félreértelmezted, amit írtam! Úgy gondolom, a műtőasztal a műtőben van, és nem azon tolják végig az osztályon, vagy a fél kórházon! Engem az a mondat fogott meg, hogy a műtőasztalra fektetett betegnek maszkot adnak. Nem arról volt szó, hogy a beteg addig viseli a maszkot, amíg be nem kerül a műtőbe! Én ezt szó szerint értelmeztem. Kicsit nehéz lenne az anesztesnek maszkon keresztül intubálni. De mindegy. Úgy látszik, nem kell mindent szó szerint értelmezni, de ne aggódj utána fogok nézni!”
 • 3. tacsi 2009. december 10. 19:55
  „Fontos a megelőzés. Sőt, a legfontosabb.
  Ezzel kapcsolatban tart egy előadás a jövő héten az egyik legismertebb szegedi gyógyszerész. (nem reklámozom)
  Bővebb infó itt: drhellapatika-szeged.hu”
 • 2. Izlandi 2009. december 10. 19:12
  „Hmmm... Nem hallottam meg olyanrol, hogy valakit mar az osztalyon intubalnak mutet elott.Egy a lenyeg: a beteget a mutet elott meg vegigtoljak a fel korhazon a mutoig.Sokszor a varakozo betegek mellett. Raadasul meg varakozik a muto elotereben.Es meg sorolhatnam.Szoval, ha valaki laikus, probaljon meg utanna nezni mielott hulyeseget ir.”
 • 1. Michelle1981 2009. december 10. 16:37
  „Ez elég érdekes... Laikus vagyok, de a műtőasztalra fektetett betegre hogy raknak maszkot, mikor az ALTATÁSBAN VÉGZETT műtétek nagy részénél a beteg be van intubálva. Nehezen bírom elképzelni, hogy még egy maszkot is raknának rá. Főleg pl. a Fül-Orr-Gégészeten vagy a Szájsebészeten.
  A másik: "A szegedi II. belklinika krónikusrészlege azonnal fogadni tudna 120 H1N1-es beteget."
  Nézzünk már utána, hogy a II. Kórházban melyik osztály hány ágyas! Lehet, hogy fogadni tudnának annyit, de akkor mi lenne a többi krónikus osztályra való beteggel?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rejtőzködő afgánok

Röszke - A polgárőrök segítségével négy afgán határsértőt fogtak a szegedi határrendészek: az… Tovább olvasom