Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

H1N1: ma bezárhatják a Vedrest

Szeged - Tanítási szünetet javasol a Vedres szakközépiskola vezetésének az ÁNTSZ, ha tovább nő a beteg diákok száma. Tegnap már 34 új hiányzó volt az iskolában.
Tegnap már 34 új hiányzó volt a Vedres István Építőipari Szakközépiskola diákjai között, így 61-re emelkedett azok száma, akik kedden nem mentek iskolába – tájékoztatott Tombácz Zsuzsanna, a régiós ÁNTSZ járványügyi osztályvezetője. A diákok többségével beszéltek a tisztiorvosi szolgálat munkatársai. Kiderült, 80-85 százalékuknak folyik az orra, tüsszögnek, lázasak – azaz influenzás tüneteik vannak szombat, vasárnap, illetve hétfő óta. Ők mindnyájan otthon lábadoznak.

Mint tegnap megírtuk, az iskola 3 tanulójáról vasárnap bizonyosodott be, hogy a H1N1-vírustól betegedett meg. Egy szegedi házi gyermekorvos – Szurdi Mária – jelzése alapján kezdtek el vizsgálódni a járványügyi szakemberek. Szurdi doktornő tegnap lapunk kérdésére elmondta: csütörtökön influenzaszerű tünetekkel érkezett egy fiatal betege, aki azt mondta, hogy osztálytársai közül is sokan estek ágynak hasonló panaszok miatt. A diák abba a 10. A-ba jár, ahol pénteken a 36 fős osztályból már 16-an hiányoztak. Mivel mindez gyanút keltett benne, értesítette az ÁNTSZ-t. A szakemberek 3 másik gyerektől vettek mintát, és megállapították, hogy mindhárman a H1N1-vírustól betegedtek meg.

Csütörtökön 49, pénteken 61 hiányzó volt az iskolában, de hétfőre 20 fővel csökkent a hiányzók száma – ezért akkor nem tartották indokoltnak tanítási szünet elrendelését.

Tegnap viszont a főorvos már azt mondta: ha mára sem csökken a hiányzók száma – illetve újabb megbetegedésekről szereznek tudomást –, 2 napos tanítási szünetet fognak javasolni az intézmény vezetésének, hogy megakadályozzák, lassítsák a fertőzés terjedését. Más iskolából egyelőre nem jelezték az ÁNTSZ-nek, hogy gyanúsan sokan hiányoznának. Ma körlevelet küldenek szét az iskolák vezetőinek, amelyben arra figyelmeztetnek: ha egy osztályban eléri a hiányzók száma a 25 százalékot, feltétlenül jelezzék azt a tisztiorvosi szolgálatnak.

Aki nem köhög, nem fertőz

Egy friss amerikai tanulmány szerint az új influenza ragályosabb, és tovább fertőz, mint a szezonális. A H1N1-vírustól megbetegedettek a láz elmúlta után még egy hétig fertőzőképesek, a köhögés elmaradása jelzi igazán, hogy már nem terjesztik a betegséget. A vírus egyébként az 1-4 napig tartó, tünetmenetes lappangási időszakban is átadható.

Olvasóink írták

 • 7. turulvedo 2009. szeptember 16. 10:01
  „igaz ott van pálesz a szekrényekben dögivel. :D”
 • 6. turulvedo 2009. szeptember 16. 10:00
  „és a közgyülésben nem félnek?”
 • 5. Mathiasking 2009. szeptember 16. 09:45
  „Mi a helyzet a szórakozóhelyekkel, ügyfélirodákkal, közösségi helyekkel? Az iskola bezár az élet megy tovább, a vírus terjed! Ma a Vedres, holnap a Sávári?”
 • 4. joy 2009. szeptember 16. 09:10
  „Nem véletlen, hogy a középiskolásokat támadja elsősorban.
  A diákcsere-nyaralások során ők és az egyetemisták azok, akik külföldön, huzamosabb időn át tartózkodtak rizikót jelenthető közösségekben és most, hogy elkezdődött a suli, szórják egymásra, mint bolondgomba a spórát, jó magyar szokás szerint, akkor jelentenek beteget, ha már mozdulni sem tudnak.
  A virulenségéről olvasva, elég 1-etlen fertőzött, aki még maga sem tudja, hogy az, és már lebetegítheti a fél sulit.2 nao tanítási szünet, pont az a 4 nap -a 7végével együtt!-, amely a maximális lappangási időtartam. Azaz addig kiderül, beteg-e a diák, a vírus leveri a lábáról, így nem megy suliba. Már is kevésbbé terjed a járvány.”
 • 3. comet 2009. szeptember 16. 08:18
  „érdekes hogy középiskolákat ´támad´ a vírus.”
 • 2. turulvedo 2009. szeptember 16. 07:38
  „szdsz örülhet:ujabb sulit zártak be...”
 • 1. Nostradamus 2009. szeptember 16. 07:02
  „Hát a két napos tanítási szünet igazán meg fogja oldani a problémát, ebben biztos vagyok...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megütötték, leköpték a szegedi 8-as busz sofőrjét

A buszsofőrt egy roma férfi bántalmazta kedd este fél nyolckor a Rókusi körúti Tescónál. Tovább olvasom