Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

H1N1: több beteg, több védőoltás a Dél-Alföldön

Lassan, de biztosan emelkedik az újinfluenzás betegek száma a Dél-Alföldön. Csongrád megyében Szegeden betegedtek meg a legtöbben.
Három városban van látogatási tilalom és további egy kórházban még tárgyalnak a korlátozásról - mondta el az ÁNTSZ regionális járványügyi osztályvezetője szerdán az MTI-nek.

Tombácz Zsuzsanna ismertetése szerint Csongrád megyében, Szegeden betegedtek meg a legtöbben, ott látogatási tilalom van a klinikán. Békés megyében Orosházán sok a beteg, ezért tervezik a látogatási korlátozást. Bács-kiskun megyében Kecskeméten stagnál a betegek száma, Baján viszont tovább emelkedett, emiatt a két város kórházai nem látogathatók.

Mostanra elmondható, hogy fokozódott az oltási kedv a Dél-Alföldön - tette hozzá Tombácz Zsuzsanna. Szegeden például a két oltóponton átlagosan naponta 150 embert oltanak be a H1N1 vírus elleni vakcinával. A régióban 360 ezer oltóanyagot adtak ki, amelyből eddig 200-220 ezer oltóanyaggal számoltak el, ami azt jelenti, hogy még 150-160 ezer oltással még dolgoznak - részletezte az osztályvezető.

Közben változatlanul válságos az állapota annak a kismamának, aki már több mint négy hete került be a Szegedi Tudományegyetem Belgyógyászati Klinikájának intenzív osztályára. Nála - miután a lélegeztető gépet nem tudják- azt a külső oxigenizációs kezelést alkalmazzák, mint amit a fővárosban a Semmelweis Egyetemen kezelt kismamánál használtak - mondta el az MTI megkeresésére Rudas László, a klinika professzora. Mivel a kismama állapota válságos, több szervrendszeri támogatást igényel, így például vese-pótló kezelést is kap. A professzor a magzatról nem nyilatkozott. Egy másik terhes nőt is kezeltek a szegedi intenzíven, de az ő állapota a gépi lélegeztetés nélkül is annyira javult, hogy kiadható volt a rendes osztályra.

A szintén a szegedi körintenzíven levő doktornő állapotáról Rudas László azt mondta, hogy az ő állapota kevésbé kritikus, de nála is fellépett a veseelégtelenség. Szerencsére azonban még elegendő a gépi lélegeztetés, és az ő esetében nincs szükség a külső oxigenizációs kezelésre - tette hozzá.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. bambinaXX 2009. december 04. 04:32
  „43.És aki allergiás a tojásfehérjére pl.? (vagy a nehézfémekre, vagy az oltóanyag más összetevőjére)
  NEM KAPHAT ilyen oltást!!
  De oszd csak az észt, ítélkezz bátran!”
 • 42. Lutetia 2009. december 03. 10:13
  „És ha meg talál halni, terheljék az örökösökre a kórházi kezelés költségeit.”
 • 41. Lutetia 2009. december 03. 10:11
  „37. Nekem nem mindegy. Nincs kedvem ahhoz, hogy az én TB-járulékom terhére is küzdjenek a jövőben azoknak az életéért, akik nem voltak hajlandóak felvenni az oltást. Jó, eleinte tényleg nagy volt a káosz az információk körül. De most már eljött az ideje, hogy aki nem veszi fel az oltást, az vállalja is a felelősséget érte. És egyénileg viselje a döntése anyagi terheit.”
 • 40. meggymag 2009. december 03. 09:35
  „Egyébként szinte minden nem kötelező oltásnál alá kell íratni a beteggel egy nyilatkozatot, hogy elolvasta és tudomásul vette az oltóanyag mellékhatásait.
  Egyébként minden beszedett orvosságnak vannak mellékhatásai mégsem szkeptikuskodnak az emberek, a recept nélkül kiváltott készítményeket is úgy vásárolják és esszik, mint kisgyermek a cukorkát, tehát akkor most nem értem, mi ez a nagy ellenszenv az oltóanyak ellen.
  Szerintem nagy felelőtlenség, ha van oltóanyag és nem élünk a lehetőséggel, ha pedig megtörténik a baj, akkor mindenki saját lelkiismeretével számoljon el.”
 • 39. korsholm 2009. december 03. 09:09
  „Az mivel magyaräzhato hogy, nincs minden korhäzban,klininkän stb lätogatäsi tilalom?He?”
 • 38. korsholm 2009. december 03. 09:03
  „32. !
  Tetszett,föleg amit Lengyelorszäg miniszterelnöke nyilatkozott.Legaläbb tökösek.”
 • 37. flexsnake 2009. december 03. 08:54
  „30. hivatalból végzik a tesztelést ha fennáll a gyanú.”
 • 36. korsholm 2009. december 03. 08:36
  „De szänalmasan bele van mosva az agyatokba az aläirosdi.Nem mindegy , hogy ha megdöglesz akkor aläirtad e vagy nem?”
 • 35. Lutetia 2009. december 03. 08:23
  „25. azon a papíron, amit velem akartak aláíratni, nem zárták ki a gyártó felelősségét, hanem le volt írva, hogy a hibás vakcináért a gyártót terheli a felelősség.
  Egyébként meg úgy gondolom, hogy aki nem veszi fel az oltást, pedig ingyen jár neki, az is (vagy gyermek esetében a gondviselő) írjon alá egy nyialtkozatot, hogy vállalja ennek következményeit. És ha emiatt kórházba kerül, fizesse a kezelés költségeit.”
 • 34. utazó81 2009. december 03. 08:12
  „Látom dolgozik a moderátor.Én soha senkit nem sértegetek,kikérem magamnak,hogy ilyen hiteltelen flexi félék az Édesanyámat emlegessék.Ha nem tetszik amit írtam akkor ne olvassa.”
 • 33. efje 2009. december 03. 05:09
  „Lehet hogy nem fogalmazok szakszerűen, biztos bele lehet kötni mindenbe, de nem hagyom hogy ez az elanyagiasult világ teljesen tönkretegyen minket. Nem sok idő van mar hatra a jobb élethez, ne dőljetek be a cselnek! Hallgassatok rám, gyorgy99-re, sziszifuszra! Ne a flexifeleknek és a tudatlanoknak higgyetek!
  Isten áldjon benneteket!”
 • 32. efje 2009. december 03. 04:50
  „Majd ha baj lesz az oltás miatt azzal érvelnek majd hogy mindenki a saját felelősségére oltatta be magát és egyébként se volt kötelező. Falus Feri meg eltünik mint szamár a ködben. Tegnap bemásoltam egy angol nyelvű oldalt amit comet lemitológiázott pedig nem az. A homo sapiensek olyan szintre fejlődtek amit már butítani kell hogy a jelenlegi fogyasztó társadalom maradjon meg. Erre a legjobb módszer ha egy olyan injekciót adunk be a páciensnek ami bizonyítottan fejlődési rendellenességet, másnéven autizmust vált ki.
  Nem ez az első ilyen eset. A brit sajtóban többször is megjelent az elmúlt években hogy a mesterséges ételszinezők agycella halált okoznak és főleg a kicsikre veszélyes. Persze nem arra kell gondolni hogy zokni lesz a gyerek, csak egy kicsit lassú lesz a felfogása. A hir hallatán a minőségi termékeiről híres Marks & Spencer levette polcairól az ilyen anyagot tartalmazó termékeket.
  Nálunk persze nem foglalkozott ezzel a média, nem biznisz ez senkinek. Asszem világos voltam.”
 • 31. gyorgy99 2009. december 03. 00:43
  „NEZZETEK MEG!!!!

  http://www.youtube.com/watch?v=sadGuD_zuQc&feature=player_embedded”
 • 30. Abakusz 2009. december 03. 00:40
  „Nem értettem, miért nem oltatják magukat az általam is normálisnak tartott emberek sem.
  Szerintem az egész az elnevezés hibája.
  Valaki hülye barom a H1N1-et influenzának nevezte el és nem VÍRUSOS TÜDŐVÉRZÉSNEK.
  Ki akarja magát nátha ellen oltatni? Méghogy tűvel szurkáljanak egy kis takonykór miatt?
  Ha jól emlékszem 1974-ben Nápolyban kolerajárvány tört ki. Érdekes mód senki nem érdeklődött az oltóanyag gyártójának vallása iránt, és senkit nem kellett győzködni az oltás szükségességéről. Az elhaltak száma kevesebb volt, mint a H1N1-ben eddig elhaltaké.
  Egyébként tényleg vírusos tüdővérzés, aminek enyhébb esetei influenza szerű tüneteket produkálnak. A súlyosabb eset pedig gyógyulás esetében is életre szóló tüdőkárosodást eredményez.
  Ne oltassátok be magatokat, hisz az oltás fájdalmas!”
 • 29. cumania 2009. december 02. 23:01
  „Csak azt ne feledd, hogy tizenötezerért csinálják meg a tesztet! Jó, hogy így senki nem kéri, így meg hazudhatnak, amennyit nem szégyellnek!”
 • 28. flexsnake 2009. december 02. 22:56
  „27., csak téged :)
  hogyan mutatnak ki vírusokat? Kitenyésztéssel mintából, ez esetben gondolom vérből, vagy talán torokkenetből.

  http://www.vk-keszthely.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=108&Itemid=112”
 • 27. Beth 2009. december 02. 22:30
  „Nézni kellett volna Az este c. műsort!!!”
 • 26. korsholm 2009. december 02. 22:11
  „Meg tudja mondani valaki,hogy honnan lehet tudni, hogyH1N1-e van?Baromsäg az egesz,tök hulyenek neznek mindenkit.”
 • 25. flexsnake 2009. december 02. 22:10
  „25. akkor valamit benéztél ugyanis alá kellett akkor is írni.

  24. ha nincs kockázat nincs mit vállalni <moderálva>”
 • 24. utazó81 2009. december 02. 22:05
  „Magyarázza el nekem valaki,hogy miért íratnak alá nyilatkozatot,hogy semmi felelősség nem terheli a gyártó céget.A szezonális influenza oltásakor erre még soha nem volt példa.”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jegyellenőrre támadtak Szegeden

Szeged - Az Újszegedi Vasútállomáson egy középkorú nő a vonatról leszállva szidalmazta a… Tovább olvasom