Délmagyar logó

2017. 03. 31. péntek - Árpád 5°C | 17°C Még több cikk.

Ha a hitedet veszted el, akkor van véged

Felnőttként tért meg és lett lelkipásztor Szenczy Sándor, aki ötezer forinttal kezdte szervezni a Magyar Baptista Szeretetszolgálatot.
Ma már hat órán belül el tudnak indulni a világ bármely katasztrófájához, de munkájuk 95 százalékát Magyarországon végzik. Az árvízkárosultaknak is segítenek a segélyvonalon keresztül: óriási az adakozási kedv.

– Ön felnőttként tért meg. Hogyan és miért?
– 1987-ben katona voltam Szentendrén. Egy titkos harcálláspontra küldtek büntetésből, mert nem volt rajtam sisak a hadgyakorlaton. Ottfelejtettek hét hétig a harcállásponton, amely Budapest légvédelméért volt felelős a hegy gyomrában. Telefonálgattam egy titkos katonai telefonvonalon keresztül és összeakadtam egy fiúval. Én nem hittem, nem ebben nőttem fel – a nagymamám párttitkár volt, a nagybátyám Kádár biztonsági főnöke –, de ez az ismeretlen fiú a telefonban úgy beszélt Istenről, mintha ismerné. Soha nem találkoztam vele. Amikor nem sokkal később leszereltem, vettem egy Bibliát, elkezdtem olvasni és a végén arra döbbentem rá, hogy én ezt igaznak tartom. Alapvetően változott meg az életem. Elvonási tünetek nélkül le tudtam szokni a drogokról, el tudtam szakadni az akkori barátaimtól.

Szenczy Sándor
Szenczy Sándor

– A Magyar Baptista Szeretetszolgálat mikor alakult meg?
– 1992-ben kerültem gyülekezetbe mint lelkipásztor, 1996-ban jött létre a szeretetszolgálat. Folyt a háború Koszovóban, Boszniában, a Délvidéken, éreztem a szükségét annak, hogy valahogy segíteni kellene. Kihirdettem a gyülekezetben: megalakult a szeretetszolgálat, menjünk és segítsünk! Na de miből? Emlékszem az első adományra: egy nyugdíjas néni ötezer forintot adott a kezembe és azt mondta: ˝Pásztor, csinálj ebből világmissziót!˝ Májusban volt a közhasznúsági jelentések beadásának a határideje, két és fél milliárd forint volt az éves forgalmunk. Az a pénz megsokszorozódott, Máté evangéliuma alapján: öt kenyér és két hal elég, ha elhiszem, hogy tudok segíteni. Ötezer forint semmire nem elég, de én elhittem.

– Mire képes most a világszerte ismert szeretetszolgálat?
– Helikoptereink, hajóink vannak, hozzáférésünk sok mindenhez. Képesek vagyunk hat órán belül elindulni a világ bármely katasztrófájához, szakképzett munkatársakkal. Híresek vagyunk erről és büszkék vagyunk rá, de alapvetően az egész arról szól: meg merem csinálni, el merek indulni. Ez egy idő után rutinná válik, de az egész ott kezdődött, hogy ki mertem lépni a közegből, ami olyan volt, mint egy békességes, nyugodt csónak.

Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

– Úgy tudjuk, nagyon sok veszélyes helyen járt.
– Nem keressük a veszélyt, de nem is futunk el előle. Ezek a helyzetek nyilván hatással vannak ránk, de nem akadályozzák meg azt, hogy továbbmenjünk.

– Nem volt olyan pillanat, amikor azt mondta: elég, abbahagyja?
– Az én fordulópontom 2000 húsvétján volt Groznijban, amikor megölték az egyik munkatársamat, egy másiknak levágták baltával a kezét. Amikor ott álltam a 19 éves fiú holtteste felett, azt mondtam, elég volt. Többet nem segítek az embereknek, az ember gonosz, nem érdemli meg. Sírtam, üvöltöztem a romok között, megfogadtam, ha élve kijutok innen, lemondok a lelkipásztorságomról, a szeretetszolgálatról. Ezt nem lehet így csinálni, segíteni akarunk és lőnek ránk, megölik a munkatársaimat.

A csecsen főváros, Groznij.
A csecsen főváros, Groznij.

– Miért maradt mégis?
– Még el kellett mennem a baptista imaházhoz, és a szétrombolt imaház romjai között, a pincében éltek öreg nénik: tizenketten maradtak az ötszáz fős gyülekezetből. Az egyikük odajött hozzám: ˝Pásztor, prédikálj!˝ Mondtam: ˝Hagyj békén, hoztam ételt és innivalót.˝ Ám eltolta az ételt, és azt mondta: ˝Három éve nem volt itt lelkipásztor, kérlek, prédikálj!˝ Letérdelt, és hirtelen rám zuhant: az életben mindent el lehet veszteni. Egészséget, pénzt, nyugdíjat, házat, ahogy most az árvízkárosultaknál is látjuk. De ha a hitedet veszted el, az életcélodat, azt, hogy a helyeden legyél a világban, akkor van véged.

– Önnek hol a helye a világban?
– Tamási Áron mondja: azért vagyunk ezen a világon, hogy otthon legyünk benne. Akkor értettem meg, hogy nekem otthon lenni a szolgálatot jelenti. Azóta nem félek. Hullottak már körülöttem bombák, repeszek, éltem át földrengéseket, jártam széttépett gyerekholttestek között. Nem pattannak le rólam a szörnyűségek, de ha egy embert is meg tudunk menteni, az biztat: na még egyet és még egyet!

– Nemrég tért vissza Kambodzsából. Hány országban segítenek most?
– Bár a média inkább a külföldi munkánkkal foglalkozik, a pénzünk 95 százalékát Magyarországon költjük el programokra. A drogrehabilitációtól a hajléktalanellátásig sok mindennel foglalkozunk, természetesen az árvízkárosultaknak is segítünk.


– Csökken az adományozási hajlandóság – állt a hírekben pár hónappal ezelőtt. Változtatott ezen a magyarországi árvíz?
– Igen, most kifejezetten óriási az adakozási kedv. Az egész lakosság megmozdult, milliárdokat adakozik az árvízkárosultaknak, az árvíz sújtotta településeknek, rengeteg szervezeten keresztül. A Nemzeti Segélyvonal Alapítványban mi is benne vagyunk: csaknem 800 ezer hívás, több mint 215 millió forintnyi adomány érkezett eddig úgy, hogy nem lehet minden szolgáltatótól hívni a vonalat.

Reformátusból baptista

– Miért a baptista gyülekezetet választotta? – kérdeztük Szenczy Sándort.

– Három évet jártam a református teológiára – reformátusnak kereszteltek –, de nem a gyermekkeresztséggel, hanem a hitvalló keresztséggel értettem egyet. Az lett a vége, hogy bemerítkeztem, kirúgtak a teológiáról, így kerültem a baptista teológiára – fogalmazott. – Itt szereztem meg a diplomámat, baptista gyülekezetbe kerültem, baptista feleségem lett és Isten rohamléptekkel hozatja be velem az elvesztegetett éveket, amelyeket nélküle éltem.

Olvasóink írták

 • 10. oncken 2010. június 29. 23:11
  „Válasz zugügyvédnek.A magyar baptizmus nem amerikából érkezett, nem is nagyon mutat amerikai vonásokat,bár jó kapcsolatot ápol az amerikai gyülekezetekkel. Gyökerei főleg a 19. századi alföldi és erdélyi bibliás paraszti mozgalmakban voltak.Egyik fő úttörője Arany János unokatestvére, Kornya Mihály. Az Amcsiknak ebben semmi szerepük nem volt.”
 • 9. oncken 2010. június 29. 22:54
  „Kedves TUTI! Nem a saját lakásában, hanem a kübeki idősek napközi otthonában készült az interjú közben a kép.”
 • 8. gróf 2010. június 28. 07:45
  „"vettem egy Bibliát, elkezdtem olvasni és a végén arra döbbentem rá, hogy én ezt igaznak tartom. Alapvetően változott meg az életem. Elvonási tünetek nélkül le tudtam szokni a drogokról, el tudtam szakadni az akkori barátaimtól."

  Csak a képzelet világában boldog emberről van szó..a valóságban nem tud mit kezdeni magával.

  Egyébiránt erőt és egészséget kívánok a további tevékenységéhez!”
 • 7. klj_54 2010. június 27. 22:29
  „Úgy látom keveseket érintett meg az Úr!”
 • 6. odysseus 2010. június 27. 14:46
  „uhh, ez nagyon ütős! A legjobb cikk, amit eddig olvastam a DM online-on. Köszönöm!”
 • 5. petrov 2010. június 27. 14:05
  „Szerintem nagyon emberi, mély és hiteles Szenczy Sándor vallomása:

  "Amikor ott álltam a 19 éves fiú holtteste felett, azt mondtam, elég volt. Többet nem segítek az embereknek, az ember gonosz, nem érdemli meg. Sírtam, üvöltöztem a romok között, megfogadtam, ha élve kijutok innen, lemondok a lelkipásztorságomról..."

  Karosszékből könnyű kritizálni.
  Akik elmennek segíteni bárhová, (és tökmindegy hogy milyen világnézeti háttérrel), nem érdemelnek meg cinikus megjegyzéseket.”
 • 4. Stif 2010. június 27. 12:25
  „valoperes_zugugyved: még jó, hogy a többi Magyarországon gyakorolt vallás 100%-ig magyar eredetű... Vagy térjünk vissza az ősmagyar valláshoz, a táltosokhoz meg a sámánokhoz?

  Kit érdekel? Szerintem van pár ember, akinek ez a vallása. Részvétem hogy ilyen tudatlan dilettáns vagy.”
 • 3. Ferrer 2010. június 27. 11:33
  „Ha isten annyira kegyes, miért van a világ nagyobb részében elnyomás, nyomor, miért vannak természeti katasztrófák? Kamu az egész.”
 • 2. TUTI 2010. június 27. 11:03
  „Szép a szobája!
  Szerencsére erre is futja az adományokból!
  HAJRA! HAJRA!”
 • 1. valoperes_zugugyved 2010. június 27. 09:33
  „AMERIKAI VALLLAS.
  KIT ÉRDEKEL?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rózsák százezrei a szőregi rózsaünnepi felvonuláson - videó!

Szombat este tartották az immár 12. alkalommal megrendezett szőregi rózsaünnep leglátványosabb eseményét, a karneváli felvonulást. Tovább olvasom