Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Ha a napsugár dolgozik

Szeged - Szegedi és lausanne-i tudósok együttműködése a környezetet szennyező anyagok hatékony lebontására és a megújuló energiaforrások alkalmazására hozhat új megoldásokat. A szén nanocsöveket bevetve a napsugarat akarják munkára fogni.
– A közel húsz éve felfedezett szén nanocsövek számos újszerű alkalmazást vetítenek előre, többek között a napsugárzás hasznosításában is. Elektronszerkezetükből adódó elektromos tulajdonságaik hozhatnak új alkalmazásokat, de a szén nanocsövek mechanikai jellemzőik miatt erősítő anyagként is használhatók. Mi a szén nanocsövek, valamint kompozitanyagaik felhasználásával kívánjuk például a biológiailag aktív fehérjék működőképességét megőrizni, illetve a fotokémiai folyamatok aktivitását növelni – magyarázza Hernádi Klára, a svájci–magyar program felelőse. Ennek érdekében e különleges anyag felületére készítenek olyan bevonatokat, amelyekkel megkönnyítik alkalmazási lehetőségeit.

Vegyészek, fizikusok, biofizikusok, vegyész- és környezetmérnökök működnek együtt a kutatásokban. Svájci tudósokkal, az EPFL (Institute of Condensed Matter Physics, Lausanne) kutatóival dolgozik együtt a szegedi egyetem 3 csoportja: az Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, a Környezetkémiai Kutatócsoport, illetve az Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet egy kutatócsoportja.

Szén nanocsövek bevonásával foglalkozik Hernádi Klára és csapata. Fotó: Karnok Csaba
Szén nanocsövek bevonásával foglalkozik Hernádi Klára és csapata.
Fotó: Karnok Csaba

– Céljaink között szerepel a szén nanocsövek és speciálisan kialakított kompozitanyagaik előállítása, széles körű jellemzése. A program során élő sejtekből úgynevezett „reakció centrum fehérjéket" izolálunk, amelyekben a fotoszintézis legelső lépései játszódnak le. Szén nanocsövekhez kötve ez a fehérje sokáig működőképes állapotban tartható – magyarázza a vegyészprofesszor. Hozzáteszi: a projekt második felében akár hidrogéntermelésre is befoghatók lehetnek ezek az anyagok.

Belgiumi találkozás

– Magyarországról én lehettem az az első szerencsés, aki kijuthatott Belgiumba, és 1994-ben B. Nagy János professzor namuri laborjában bekapcsolódhattam a szén nanocsövek szintézisének kísérleteibe – emlékszik Hernádi Klára. – Akkoriban „belga csöveknek" is neveztük ezt az 1991-ben felfedezett anyagot, annyira unikumnak számított.

A szegedi biofizikusok Nagy László egyetemi docens vezetésével foglalkoznak a reakció centrum fehérjékkel. Az alkalmazott kémiai tanszék laborjában Hernádi Klára irányításával különböző típusú szervetlen rétegekkel borítják be a szén nanocsöveket. Fotokatalízist végez a Dombi András professzor vezette környezetkémiai kutatócsoport: azt tesztelik, hogy a fotokatalitikus szerepű titán-dioxid aktivitását hogyan növelik a szén nanocsövek. A svájci partner, a szegedi egyetem díszdoktora, Forró László professzor és csapata a projekt végrehajtásához szükséges különleges műszerparkkal rendelkezik.

Az alapkutatási eredményekre épülő munka a jövőbeli új, környezetbarát anyagok, fenntartható környezettechnológiák, energiatermelési módok létrehozásának lehetőségét vetíti előre, ami az európai társadalom szempontjából rendkívüli hasznos.

Idézettség

A svájci és a szegedi csoport között az elmúlt tíz évben született publikációk jelentik a garanciát a jövőbeni hatékony együttműködésre. Ezen közösen jegyzett tanulmányok úgynevezett impakt faktora (vagyis a tudományos folyóiratok átlagos idézettsége alapján létrehozott mutatószáma): 67 ezer 238; míg a független hivatkozások száma: 482. Az 1,2 millió svájci frank összköltségvetésű, 4 éves időtartamú projekt a Svájci Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósul meg.

Olvasóink írták

 • 3. tom_peris 2011. február 20. 20:35
  „Minden elismerésem és további sok sikert a projekt tagjainak!

  A cikkel írójának meg fölhívnám a figyelmét hogy a pont az angol nyelvben tizedesvesszőt jelent... És az Impakt faktor számadatát hagyományosan angolul adják meg... A 67 sem kevés sőt...”
 • 2. sevenof9 2011. február 20. 15:03
  „sok sikert!
  a cikkek mellett pedig legyen ido - hamar a rektori csippenti a 20%-ot - a szabadalmak irasara is!”
 • 1. figyel101 2011. február 20. 09:26
  „Tisztelt szerző, szerkesztőség:
  javasolom, mielőbb konzultáljanak a riportalanyokkal, olvassák újra, és javítsák az utolsó bekezdésnek a 2. mondatát!
  üdvözlettel
  a hozzászóló
  2011.02-20.9:24”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi muzsikusként járta be a fél világot Szöllősy József

Szeged - Világszerte muzsikált a szimfonikus zenekarral Szöllősy József koncertmester, akit több… Tovább olvasom